Pesticid Lindan způsobuje rakovinu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 73.71 (?), 26.6.2015 12:39
Svět (bohužel) není černo-bílý a obávám se, že nejsou ani dobré a zlé chemikálie. Dneska už fakt nevím, co je větší zlo - rádoby ekologické přípravky, jejichž účinnost je téměř nulová (a jejich absolutní neškodnost diskutabilní - např. boritany), nebo poměrně účinné, ale perzistentní sloučeniny...?
Ve vztahu k lindanu a dalším chlorovaných uhlovodům je hojně omílán jejich administrativní zákaz ze začátku 70. let, nicméně na jižní Moravě se nasyslované zásoby používaly ještě v 80. letech (na Slovensku údajně i v 90. létech), ale to se pořád bavíme jenom o ochraně rostlin.
V humánní medicíně (a v ČR) se lindan prokazatelně používal i v tomto tisíciletí jako velmi účinná medikace proti svrabu a nejsem si jist, je-li za něj dneska dostatečně účinná náhrada (intoxikace organismu během jedné takové léčby je pochopitelně věc druhá).
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 67.66 (?), 26.6.2015 13:50
Zažil jsem za svoji éru 4 dominantní léky na svrab. Sirná pasta (méně účinná, a dráždí), Skabicid (HCH - hexachlorcyklohexan - zakázaný asi před 20 lety), Jacutin (lindan - zakázaný asi před 7 lety), InfectoScab (Permethrin - zatím nezakázaný). Ale dramaticky bych to nevnímal. Dehtové přípravky jsou v kožním lékařství používány stále, třebaže o karcinogenitě dehtu nikdo nepochybuje. Mně spíš vadí barva vody v níž se koupu, čistota vzduchu, jaký dýchám, a kvalita mnohých potravin, co jíme.
|
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 73.71 (?), 26.6.2015 14:33
Zažil jsem za svoji éru 4 dominantní léky na svrab.
Tipnul bych si, že mezi lindanem(první dva) a posledním pyrethroidním byl ještě nejméně jeden prostředek na bázi organofosfátů, ale taky je možné, že si to pletu s přípravky proti vším (což je totéž v bleděmodrém a platí, co jsem uvedl výše).
V každém případě vybalancovat účinnost přípravku s "environment-friendly" je velmi obtížné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář (322) - 244.2 (?), 25.6.2015 8:54
Ne, to není samoregulace.
To je vliv úbytku kominíků, dráteníků a zlevnění testu shody DNA profilu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 240.122 (?), 25.6.2015 20:24
Ahoj Petre, zabudol si na jablka, tie sa kvalitne vo velkom vypestovat takisto bez chemie nedaju.
Inak je to vsetko cele na zamyslenie, nie len pokial ide ovocie ale aj o zeleninu (z ktorej by sme mali cerpat blahodarne vitaminy, no podla zakonoch u nas staci aby bola zdravotne nezavadna, prospesna byt nemusi...), obilniny ktore denno denne konzumujeme a takisto su plne chemie a pod.
Môj nazor je ze bez chemie to uz nepojde, aj ked postrekovanie je moja z najmenej oblubenych cinnosti.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.50 (?), 25.6.2015 22:01
Myslim, ze Sulkou by sa ta med v tomto pripade dala nahradit vcelku dobre.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |