Myši. Zahnízdí-li se tito hlodavci v komnatě aneb ve spižírně, musí se všecka potrava odstraniti aneb dobře zakryti, pak rozestaví se dobře pasti, do kterýchž se kousek ohřátého uzeného masa aneb slaniny naléčilo. Za krátký čas pochytají se všeckni myši.
Aneb udělají se kuličky, co třešně velké, z lotu kulčiby (vraních ok), utlučené na prášek, ze šesti lotů rozsekané na drobno pečeně, ze dvou lotů cukru, k němuž tolik vepřového sádla se přimíchá, aby se z toho kuličky dělati mohly. Pak položí se na malá krabiční (škatulní) víčka, kteráž se na ta místa postaví, kde myši se zdržují. Aneb namočí se žemlička ve dvou koflíčkách mléka, nechá se v něm dvě hodiny, pak přimíchají se k ní dvě libry merotce (barytu), utlučeného na prášek a tolik žitné mouky, aby se z té smíšeniny kuličky dělat mohly. Když se udělají, posypou se moukou, aby se neslepily, pak dají se do některé nádoby a polijí se dvěma loty rozpuštěné slaniny. Jedna aneb dvě takové kuličky vloží se do každé myší díry. Též nasypaná po spižírně lesní (koňská) máta zapuzuje myši.
Krysy vypleňují se tak jako myši; také vloží se na taková místa, kde krysy jsou, routa.
--------
Františka Hansgirgová: Hospodyně našeho věku, Praha 1865