Molice 2024
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 6.138 (?), 26.5.2024 21:02, zobrazeno: 1043x
Rád bych se zeptal, jak jste na tom letos s molicemi. U mne totiž, po invazích předešlých let, najednou zmizely. Dodneška jsem neviděl ani jedinou. Mám za to, že vývoj jara je zastihl s gatěma dole. Ovšem to je tam u mne v podhůří (570 mnm). Jak jsou na tom nížiny a ostatní polohy?
Loni a předloni jsem měl všechny košťáloviny pod netkankou a stejně to někdy nestačilo. Letos jsem je nechal otevřené, zatím bez následků. Nepočítám s tím, že by úplně vymizely, ale stejně je to obrovská úleva.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (209) - 210.156 (?), 3.6.2024 20:39
skudci na kostalovinach je jeden z nejvetsich duvodu, proc je nepestuji, a proc jsem laskoval s podzimnimi a brzce jarnimi pokusy. Protoze na chemizovanem si proste nepochutnam, ten pocit. Je to ale blbost, protoze vim kolik a kdy jsem strikal, narozdil od koupeneho, ale tam to proste nevidim. Ano, je to ujete, ale mam to tak. Ted jsem vysadil ruzickovou a hned jsem zakryl zaclonou z Ikea, jestli mi to neco napadne, tak jsem s tim zase skoncil, bohuzel. Ani sklenik to nezachrani, ty molice a ruzne housenky, a belasci a kdo vi co jeste, si to tak nejak vzdy najdou, potvory. jsem si jen vylil srdicko tak sorry.
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1943) - 168.103 (?), 3.6.2024 21:29
Myslím si, že jedeme na stejné vlně, pane Miloši. Ani já nechci užívat do zeleniny chemii. Proto taky pěstuju jen rané odrůdy kedlubnů, zelí, květáku, kapusty. Molice se mi teď sice vyrojily, ale vem je čert, už to všechno sklízím a tak mi škodu neudělají, jen dřepčík, ten dírkuje ostošest. Teď v červnu vyseju jen špičaté zelí Murdoc a pak budu pěstovat do podzimu pod záclonou. No, taky jsem koketoval s myšlenkou dělat květák přes zimu a jak předvedl Vladimír, jde to. Ale vysévat v srpnu a sklízet v dubnu za devět měsíců, to není pro mě. To raději květák vyseju v únoru a sklidím na přelomu května, června. Walter
|
|
|
|
|
|
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (209) - 210.156 (?), 3.6.2024 21:49
ve skleniku mam dve hlavy kvetaku cca.10cm, to pekingske zeli, tyden jsem nebyl, dovolena, a prijedu a uz jde do kvetu. chce to ho sklidit kdyz je akorat a ne ho nechat prerust. A brokolice ve skleniku, to je palma, vyska asi 70cm, lupena jak bananovnik a zatim zadna ruzice, mozna zarodek tam je. Vzhledem k mistu, neni asi vhodna do skleniku, nebo do velkeho. A kapuste se tam dari, uz ma hlavu kolem 20cm a vic, asi bude veprove na kapuste. Ani nezabira moc mista.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 6.138 (?), 5.6.2024 21:32
Brokolici teď frknu síran draselný, aby začala kvést. Je už tak 40 cm. To je ta, kterou jsem předpěstoval doma a vysadil 12.4. pod netkanku. Teď už je tak 10 dní odkrytá.
Kapustu máš Předzvěst?
Milan
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 6.138 (?), 5.6.2024 21:16
No, já pár dní po tom, co jsem ten příspěvek napsal, taky přišel na to, že jsem to zakřikl. Objevil jsem jich několik. Ale doteď to není vážný problém. Asi jim moc nesvědčí současné počasí. Co zmerčím, zlikviduju ručně. Většina z nich je na mladých sazenicích růžičkové kapusty. Vzrostlé sazenice brokolice i zelí jsem zpátky nepřikrýval - nezdají se vážně postiženy. Ono by stejně už to přikrytí nepomohlo. Je to ale mnohem lepší než minulé roky, skoro jako kdysi.
Zelí má zaděláno na hlávky, takže už snadno rozeznám Dynamica od špičatého Pylona. Pylon má viditelně náskok na obou stanovištích.
Doufám, že jsem to zase nezakřikl a že příští můj příspěvek nebude něco jako: je to katastrofa.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|