Tady se budou asi názory dost různit. Na rozdíl od různých dogmat já mám svůj léty ověřený a funční způsob uskladňování jablek a nedám na něj dopustit. Jablka dávám do velkých beden vyložených 5ti cm polystyrenem, včetně horních odsunovacích částí. Bedny jsou naplněny jablky do výšky asi 70 cm, jablka dávám vždy stopkou dolů, ve vyšších patrech pak stopku umísťuji mezi jablka v nižším patře. Na dno beden dávám 2 vrstvy balicího papíru, mezi který "nacukruji" kyselinu sorbovou. Bedny mám na špýchaře, který není mrazuprostý. Při odebírání jablek při mrazech -20 stupňů a více, moje jablka "zvoní" jak tomu říkám, ale po opadu mrazu je zřejmé, že k jejich zmrznutí nedošlo. Z takto uskladněných jablek mám minimální odpad a zbytek jablek na dně beden není uhnilý ještě ani koncem července, kdy už jdou do kompostu a připravuji bedny na uskladnění nově sklizených jablek. Takto upravené bedny mají rozměry mají š=1,5m, v=1m a h=1m. Větrání provádím při velkých mrazech jen při jejich odebírání a jen po dobu odebírání. Ta vůně jablek při otevření beden je nádherná. Na jaře pak větrám brzy ráno, když je hodně chladno, aby co nejchladnější vzduch zaplnil bedny a zase je asi po půl hodině zavřu. Tímto způsobem uskladňuji golden deliciusy, jonathany, spartany a šampiony. Moje švagrová se podobným způsobem pokoušela skladovat jablka na balkoně v paneláku, výsledek však zas až tak dobrý nebyl. Asi špýchar je přeci jen o něčem jiném.