Starší literatura je plná návodů jak uchovat ovoce. Jablka se prosypávala rašelinou či korkovou drtí. Dělaly se i jiné fígle.
S polystyrenem vyloženou bednou nemám dobré zkušenosti.
Kritický je podzim, kdy jablka v málo vychlazeném sklepě hodně dýchají. Zahřívají se. Ztrácejí vodu a odolnost. V polystyrenové bedně se to při teplém podzimu ještě urychlí. Pokud je to neprodyšné, nakupí se tam ethylen a CO2, což také není optimální.
K ponechání ovoce na stromě: Některé zimní odrůdy dojdou v půli listopadu do plné zralosti. Jsou měkčí a plné šťávy. Třeba Zvonkáč utržený touto dobou ze stromu je lahůdka. Přezrálé goldeny jsou také vynikající. Samozřejmě o skladování takového ovoce nemůže být řeč. Snadno se otláčí a rychle moučnatí.