Dokonalé uskladnenie jabĺk



host - 92.61 (?) 
29.11.2011 23:35, zobrazeno: 34706x
Hoci mám jablká uložené v dvoch vrstvách v debničkách v chladnej nevykurovanej miestnosti, každý týždeň vyhodím za kýbel zhnitých jabĺk. Uvažujem, že ich dám do kartónov a uložím na povale, kde občas slabo mrzne. Môže im to uškodiť? Niekto tu dávnejšie písal, že zamrznuté jablká nehnijú a po rozmrazení na jar sú výborné.
  
   
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 29.11.2011 23:40

To bych neriskoval! Teplotu mívám ve sklepě těsně okolo+2C a také občas vyhazuju.Co udělají jablka venku,které neotrháte? Jak vám budou chutnat když rozmrznou?

      
host - 145.214 (?), 30.11.2011 8:18
Jablká na strome by mali zvládnuť bez poškodenia aj 5 stupňov mrazu. Presvedčil som sa o tom, keď som pri opadu listov pred 2 týždňami objavil zabúdnuté jablko odrody Pinova (na snímke). Chuť nebola horšia, skôr naopak. Uskladnené jablká by už na takom mraze zrejme nemali byť. Metabolity s kratším reťazcom v dužnine pravdepodobne nie sú tak "mrazuodolné". Všimol som si, že na kopaniciach mávajú jablká uskladnené v starých komorách postavených z kotovice, ktoré nepremrznú a súčasne vďaka hlineným tehlám udržujú potrebné vlhko. Jonatánky či citrónky boli až do jari parádne, čisté a bez hniloby. Preventívne postreky fungicídmi po kvete a pred zberom alebo namáčanie uskladňovaných plodov do roztoku chloridu vápenatého nikto nerobil. Paľo
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 81.81 (?), 30.11.2011 20:23

Nevím, jak vadí mráz metabolitům s krátkými řetězci. Čemu však vadí určitě je voda. Jrejím zmrznutím dojde k rozbití buněk a znehodnocení plodů.
   Jablka skutečně vydrží na pozim 4 - 5 stupňů mrazu (podle odrůdy a síly slupky). Odolnost je způsobena dvěma faktory.
1. roztoky krystaloidů mění skupenství při nižší teplotě než čistá voda
2. Voda má obecně velké skupenské teplo. Jedná-li se na podzim o pouze noční mrazy s denním oteplením, jablka za noc zmrznout nestihnou.
Nicméně větou "Zamrznuté jablká nehnijú a po rozmrazení na jar sú výborné" bych se raději neřídil. Možná to platí o cibuli, ale zmrzlá a rozmrzlá jablika se jíst nedají

            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 1.12.2011 18:41

Vzpomínám si, jak jeden můj kolega na lovu, někdy uprostřed listpoadu, si v áleji utrhl pro osvěžení dvě jablka přešlá mrazem. A měl vystaráno- běhavku na celý zbytek dne.

               
host - 91.178 (?), 1.12.2011 20:53
Podrtit a do bečky.
            
host - 176.217 (?), 1.12.2011 21:39
Prirodzene, že organické látky v jablku visiacom na strome v mrazivom čase sú aj vo forme roztoku. Nie je to šupka naplnená práškom. Roztok pektínov a polysacharidov či škrobov však zmrzne pri rovnakej mínusovej teplote za oveľa dlhšiu dobu ako šťava obsahujúca organické kyseliny a monosacharidy, ktoré vznikajú pri dozrievaní. A možno ani nezmrzne. Trúfam si tvrdiť, že jablko na strome, ktoré nie je konzumne zrelé a obsahuje veľa polysacharidov, vydrží aj silnejší nočný mráz ako mínus 5. Jablko Pinova vydržalo niekoľkohodinovú mínus päťku "bez straty desiatky" a chutilo výborne. Behavku som nedostal. Tú bysme skôr dostali po konzumácii jabĺk ošetrených prípravkom Mythos či Euparen. Ktovie, čo zjedol citovaný poľovník, pred tým ako išiel do lesa? Paľo
               
host - 152.34 (?), 2.12.2011 14:56

Jen jestli ta běhavka nebyla spíš z toho, že některou zimu moc neprší a myslivec si jablko nejspíš neumyl pitnou vodou. Patogen se na jablko může dostat s prachem z pole při podzimních pracích, s ptačím trusem, hmyzem, a mráz mu vůbec nemusí vadit. Jinak třeba Euparen vyvolává při akutní otravě průjem u koček, ale u člověka nikoliv. Mythos u člověka akutně perorálně toxický prakticky není - aby se nějaká otrava projevila, musel by ho dotyčný jíst lžičkou. Zuzana

                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 2.12.2011 17:49

Ta příhoda na honě se udála už to je dost let, ale dobře si ji pamatuji. Ta opuštěná álej byla podél lesa, ale pole bylo také blízko. Jinak nevím, a to už od dětství, že by si někdo po utržení jablka někde na opuštěné selské zahradě, či áleji, si ho běžel někam umýt. Nanejvíše se do něčeho otře. Podobně to je se švestkami.

  K té teplotě při skladování. Některé odrůdy nesnášejí skladování při teplotě těsně u nuly.  Např. p. Blažek z Holovous uvádí, že plody Angoldu při skladování nesnášejí teplotu nižší než 3-4°C.

 V době silnějších mrazů dávám do sklepa na podlhu misku s vodou. A už se mi v některých zimách stalo, že se na vodě objevil slabý led. Teploměr umístěný v polovině výšky sklepa ukazoval 1-2°C. Proto v zimě přemisťuji přepravky s Angoldem nahoru ke stropu. Zatím to bylo bez problémů.

                     
host - 152.34 (?), 2.12.2011 18:31

S tím mytím je to jasné. Já o to píšu právě proto, že si z dětství pamatuju, jaké byly následky našich podzimních nájezdů do sadů v polích. Už dlouho mě nic takového po konzumaci nemytého ovoce nepotkalo. Možná je to tím, že se obsah jímek dnes vyváží spíš do čističek, a ne na pole. Zuzana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika