Dokonalé uskladnenie jabĺk
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.61 (?), 29.11.2011 23:35, zobrazeno: 34673x
Hoci mám jablká uložené v dvoch vrstvách v debničkách v chladnej nevykurovanej miestnosti, každý týždeň vyhodím za kýbel zhnitých jabĺk. Uvažujem, že ich dám do kartónov a uložím na povale, kde občas slabo mrzne. Môže im to uškodiť? Niekto tu dávnejšie písal, že zamrznuté jablká nehnijú a po rozmrazení na jar sú výborné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.214 (?), 30.11.2011 8:18
Jablká na strome by mali zvládnuť bez poškodenia aj 5 stupňov mrazu. Presvedčil som sa o tom, keď som pri opadu listov pred 2 týždňami objavil zabúdnuté jablko odrody Pinova (na snímke). Chuť nebola horšia, skôr naopak. Uskladnené jablká by už na takom mraze zrejme nemali byť. Metabolity s kratším reťazcom v dužnine pravdepodobne nie sú tak "mrazuodolné". Všimol som si, že na kopaniciach mávajú jablká uskladnené v starých komorách postavených z kotovice, ktoré nepremrznú a súčasne vďaka hlineným tehlám udržujú potrebné vlhko. Jonatánky či citrónky boli až do jari parádne, čisté a bez hniloby. Preventívne postreky fungicídmi po kvete a pred zberom alebo namáčanie uskladňovaných plodov do roztoku chloridu vápenatého nikto nerobil. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.178 (?), 1.12.2011 20:53
Podrtit a do bečky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.217 (?), 1.12.2011 21:39
Prirodzene, že organické látky v jablku visiacom na strome v mrazivom čase sú aj vo forme roztoku. Nie je to šupka naplnená práškom. Roztok pektínov a polysacharidov či škrobov však zmrzne pri rovnakej mínusovej teplote za oveľa dlhšiu dobu ako šťava obsahujúca organické kyseliny a monosacharidy, ktoré vznikajú pri dozrievaní. A možno ani nezmrzne. Trúfam si tvrdiť, že jablko na strome, ktoré nie je konzumne zrelé a obsahuje veľa polysacharidov, vydrží aj silnejší nočný mráz ako mínus 5. Jablko Pinova vydržalo niekoľkohodinovú mínus päťku "bez straty desiatky" a chutilo výborne. Behavku som nedostal. Tú bysme skôr dostali po konzumácii jabĺk ošetrených prípravkom Mythos či Euparen. Ktovie, čo zjedol citovaný poľovník, pred tým ako išiel do lesa? Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.34 (?), 2.12.2011 14:56
Jen jestli ta běhavka nebyla spíš z toho, že některou zimu moc neprší a myslivec si jablko nejspíš neumyl pitnou vodou. Patogen se na jablko může dostat s prachem z pole při podzimních pracích, s ptačím trusem, hmyzem, a mráz mu vůbec nemusí vadit. Jinak třeba Euparen vyvolává při akutní otravě průjem u koček, ale u člověka nikoliv. Mythos u člověka akutně perorálně toxický prakticky není - aby se nějaká otrava projevila, musel by ho dotyčný jíst lžičkou. Zuzana
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 2.12.2011 17:49
Ta příhoda na honě se udála už to je dost let, ale dobře si ji pamatuji. Ta opuštěná álej byla podél lesa, ale pole bylo také blízko. Jinak nevím, a to už od dětství, že by si někdo po utržení jablka někde na opuštěné selské zahradě, či áleji, si ho běžel někam umýt. Nanejvíše se do něčeho otře. Podobně to je se švestkami.
K té teplotě při skladování. Některé odrůdy nesnášejí skladování při teplotě těsně u nuly. Např. p. Blažek z Holovous uvádí, že plody Angoldu při skladování nesnášejí teplotu nižší než 3-4°C.
V době silnějších mrazů dávám do sklepa na podlhu misku s vodou. A už se mi v některých zimách stalo, že se na vodě objevil slabý led. Teploměr umístěný v polovině výšky sklepa ukazoval 1-2°C. Proto v zimě přemisťuji přepravky s Angoldem nahoru ke stropu. Zatím to bylo bez problémů.
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.34 (?), 2.12.2011 18:31
S tím mytím je to jasné. Já o to píšu právě proto, že si z dětství pamatuju, jaké byly následky našich podzimních nájezdů do sadů v polích. Už dlouho mě nic takového po konzumaci nemytého ovoce nepotkalo. Možná je to tím, že se obsah jímek dnes vyváží spíš do čističek, a ne na pole. Zuzana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|