Výroba substrátu ze smrkových hoblin a slepičinců
|
|
 |
 |
host - 204.6 (?) 12.12.2020 18:31
Pravda je někde mezi. Především chci říct, že jsem zde nepřišel radit se o tom, zda to udělám - pro ten pokus už rozhodnutý jsem a můžete mě klidně mít za hlupáka. Nevidím v tom problém - aktuálně to totiž vše vyhazuji na kompost a to můžu udělat kdykoliv v průběhu budu chtít... Přišel jsem pro rady zkušenějších, abych zjistil, jak zkompostovat smrkové hobliny efektivněji a kvalitněji, aby výsledek za něco stál. A pak se podělit o výsledek, ať je jakýkoliv.
Nemusí být honem. Ale deset let čekat samozřejmě nechci. A když jste u těch rychlokvašek, mohlo by pomoci prokvašení materiálu před jeho uložením, nebo si při vyslovení této myšlenky budete všichni hromadně ťukat na čelo? :-)
Díky všem za jakékoliv příspěvky.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 94.165 (?), 11.12.2020 16:36
Také jsem si párkrát přivezl slepičák z komerčního chovu (na hoblinách). Rozhodně si nemyslím, že by v tom materiálu bylo málo dusíku, který by nestačil na rozložení hoblin. Chce to ale vědět co v tom je. Případně doplnit dalším jalovým materiálem, vlhčit a překopávat. Klidně bych ten slepičák zapravil do půdy tak jak je.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3078) - 6.138 (?), 11.12.2020 19:09
Kéž by byla okurková sezóna! Je to mnohem horší: není do čeho na té zahradě píchnout. Země je zmrzlá, počasí pod psa a ještě ten covid. A zadavatel opravdu má přebytek. Tak proč neřešit, jak bych to řek, marginální problémy, ne?
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 11.12.2020 19:39
Ano, zamýšlíme se nad chroustem, vrtíme psem, vracíme se do dětství a ptáme se : proč? Je tu ale velký rozdíl v tom, co se v tomto slůvku skrývá-tehdy to byla touha odkrývat tajemství, teď je to něco jako: má to vůbec nějaký smysl, kolik mám ještě dní, než přijde poslední... Takže v letech příštích je v plánu zalesňování a plynofikace, tak pojďme podumat, jak to s těmi hoblinami a slepičinci uděláme .
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3078) - 6.138 (?), 11.12.2020 20:49
Já nijak, ale alespoň je to problém konkrétní, hmatatelný a zapáchajíci. Chrousti? Ti se o sebe postarají sami. Jen tak mimochodem: že jich od těch 60tých, 70tých let minulého století ubylo?
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 12.12.2020 9:13
Na zahradě, v sadu, v zahr. domku a jeho okolí je ještě tolik práce, že si nejsem jist, že ji do začátku jara stihnu všechnu shrnout ! Před pár dny jsem vyhnal zajdu, který si chtěl pošmáknout na kůře ml.stromků-následně jsem je opatřil pletivem-jednotlivě ty na stálém stanovišti, hromadně školkované. Protože zvěř mám rád a nemůžu být na place 24, tak jsem pro zubaťáky tu i tam-na okrajích pozemku nachystal hromádky ořezu-větví jab., hr., tř.,...Čerstvou hmotu-základ na nový kompost sypu do mělkých hrobů, jedna jeho strana je pozvolně šikmá-tak, aby při oblevě vzbuzení ježci po oňuchání zase včas a bez velkého úsilí odešli zpět do hajan. Dlouhé války-tzv.německé kopy nechám zakryté černou netkou do jara. Pak na chvíli sloupnu, kopy srovnám, nakypřím, přihnojím a zase zakryju-zahřejí se, budou tak svolnější k dalšímu kvalitnímu pěstění. Ještě budu čistit části stromů od všelikých špin, zač.r. 21 bílit, přikrmovat ptactvo...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.6 (?), 12.12.2020 18:31
Pravda je někde mezi. Především chci říct, že jsem zde nepřišel radit se o tom, zda to udělám - pro ten pokus už rozhodnutý jsem a můžete mě klidně mít za hlupáka. Nevidím v tom problém - aktuálně to totiž vše vyhazuji na kompost a to můžu udělat kdykoliv v průběhu budu chtít... Přišel jsem pro rady zkušenějších, abych zjistil, jak zkompostovat smrkové hobliny efektivněji a kvalitněji, aby výsledek za něco stál. A pak se podělit o výsledek, ať je jakýkoliv.
Nemusí být honem. Ale deset let čekat samozřejmě nechci. A když jste u těch rychlokvašek, mohlo by pomoci prokvašení materiálu před jeho uložením, nebo si při vyslovení této myšlenky budete všichni hromadně ťukat na čelo? :-)
Díky všem za jakékoliv příspěvky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.16 (?), 13.12.2020 2:25
Deset let čekat nemusíte. Zkuste to podle: Jak na kompostování slepičího trusu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 13.12.2020 7:02
|
|
 |
|