Lidičky poraďte co s novým kořením
|
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 247.50 (?), 4.3.2016 14:31, zobrazeno: 4973x
Semtam doma vaříme a moje Beruška při vaření do toho pokrmu často přihodí 2 až 4 kuličky nového koření, no a a když dovaří tak se ty kuličky obvykle vyhodí. Dělá to týdně tak kolem 10 kuliček, tož teď nad tím tak dumám, že to je škoda to vyhazovat.
Lidičky neporadíte někdo, jestli se to nedá nějak využít? Může to být ročně třeba 500 kuliček. Věřím, že se najde někdo, kdo mi poradí, vždyť je tu plno odborníků, co umí využít třeba lógr z kafé nebo semenaří.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 231.138 (?), 4.3.2016 16:29
S tím sodíkem to je pravda a u nového koření z Jamajky zvlášť. Bohužel většina světové produkce pochází právě odtamtud.
Naštěstí se nabízí velmi jednoduché řešení jak se toho nebezpečného sodíku zbavit.
2 C 2 H5 OH + 2 Na --> 2 C 2 H5 ONa + H2
Produktem reakce je unikající vodík a ethanolát sodný.
Pan doktor nezmínil draslík kterého nové koření obsahuje taky dost. Ale i toho se lze lehce tímto způsobem zbavit.
Při reakci etanolu s draslíkem analogicky vznikne ethanolát draselný.
Ethanoláty jsou ovšem silně bazické a působením vody se rozkládají zpět na ethanol a hydroxid příslušného alkalického kovu:
C 2 H 5 ONa + H2 O --> C 2 H 5 OH + NaOH.
Proto je k reakci bezpodminečně nutné použít bezvodý etanol a vést ji za sníženého tlaku, nejlépe ve vakuu.
Ale výsledný produkt, granule z nového koření k vylepšení půdy bez obsahu velmi nebezpečných alkalických kovů za to určitě stojí.
*
Pro zajímavost: aby se zabránilo zneuživání nového koření drobnými drobnými rolníky k vylepšování půd a zvyšování jejích úrodnosti byla na něj ve dvacátých létech minulého století uvalena tzv. Přepychová daň.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 4.3.2016 21:06
Pan doktor nezmínil draslík kterého nové koření obsahuje taky dost. Ale i toho se lze lehce tímto způsobem zbavit.
Ten jsem zamlčel úmyslně, poněvadž by se jistě našel nějaký hnidopich, který by tvrdil, že draslík je taky hnojivo.
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.46 (?), 4.3.2016 22:00
Jj, nejen pro ro rostliny k zlepšení chuťových vlastností jejich plodů, ale i pro člověka a to by mohl pan doktor objasnit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.136 (?), 4.3.2016 20:36
neda sa nic robit,...pri recyklacii sa kvalifikuje uz ako "stare korenie". Kto chce nove, musi si priplatit. Niektori to falsuju tak, ze korenie zomelu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.254 (?), 4.3.2016 23:44
No tak, pánové chemici, alchymisté a jiní experti.
Zase zabředáte do odborných diskuzí, trumfujete se dlouhými vzorečkama atd.
Nás prostý a chemií nepolíbený zahrádkářský lid zajímá kolik kuliček máme dávat na metr a zdali případné přidání celého pepře (v SK čierne korenie) nezpůsobí degradaci našeho vypiplaného substrátu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 225.29 (?), 5.3.2016 2:43
Ty "vzorečky" zas tak složité myslím nebyly. A pokud někomu vadily nebo jim nerozumněl, tak se za ně omlovám.
*
Chtěl jsem jen vysvětlit proč není vhodné, ba přímo zdraví nebezpečné sypat bez předchozí úpravy kuličky nového koření do zeleninových záhonů nebo dokonce do kompostů!!!
Myslím, že jejích obsah velmi reaktivních a nebezpečných kovů, hlavně sodíku a draslíku každého normálního člověka od toho odradí a nezamoří si s nimi svou zahradu.
Správně by se měly použité kuličky nového koření separovat a odvézt je do sběrny nebezpečného odpadu!
A ne je jen spláchnout do záchodu či umývadla jak se to u nás bohužel stále běžně praktikuje...
*
Černý pepř, i jeho barevné varianty bych do té diskuze vůbec netahal. S novým kořením nemá nic, vůbec nic společného!!!
Ty se mohou k vylepšení půd a zakládání kompostů používat bez jakýchkoliv úprav a omezení. Obecně se dá dokonce bez nějakých limitů tvrdit, že čím více - tím lépe!
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|