Chlazení piva



host - 252.121 (?)
28.6.2010 17:17

Je to snadne, pivo se stejne musi tlacit co2 nebo kombinaci biodonem (co2 + argon) 8m je 0.8 baru, tzn je potreba na redukcaku nastavit 0 0,8 baru vyssi tlak nez normalne, ale normalne se pivo tlaci aspon 2 barama tzn poteceto, ale mene. Kazdopadne tlakova hadice alespon 10 m dlouha pokud bude profi tzn do 10 baru bude draha.

Jinak jako tlacici plyn ja pouzivam 2 kg hasicak s co2. Pokud je novy nechyta to ani pachute. Pro jednorazove akce staci i vzduch napriklad z potapecske lehve apod.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 6.234 (?), 8.8.2007 15:07, zobrazeno: 240409x

Jde o to, že se mi nechce investovat přes 10 000,- do chladícího zařízení, a myslím, že bych mohl k chlazení využít starou studnu, do které by se sud spustil rumpálem a vytáhl se až prázdný. Problém vidím v tom, jak zajistit přísun vzduchu k natlakování sudu. Vzduch by musel mít dostatečný tlak, aby vytlačil pivo z dejme tomu 8 m. Nechci se pouštět do vědeckých diskuzí o tlacích atmosférických a hydrostatických, jde mi o to jak to vyřešit levně a přiměřeně jednoduše nejlépe bez kompresoru... ale kdyby nebylo zbytí... Děkuji za vaše příspěvky.

   
host - 129.114 (?), 8.8.2007 15:35
Nejsem technik, ale napadá mne řešit to umístěním pípy nahoře a sud spustit. Čili jde jen o to, vřadit mezi su a pípu Vašich 8 metrů. Otázka je, čím to prodloužit: flexibilita, pružnost a tím ztráta tlaku a chuťová nezávadnost, ono pivo z hadice by asi moc nešmakovalo.
Druhá možnost - nechat sud venku a vyrobit pomocí čerpadla chladicí zařízení vně studny...
      
kulda.m - (17), 8.8.2007 17:06
Za mladých let jsme vykopali v zemi díru, tam dali vychlazený sud, zahrabali zpět hlínou a tu jsme zalévali vodou. Snažili jsme se, aby sud nebyl na přímém slunci. Dobře se čepovalo v leže. Pokud sud náhodou nebyl přes den vypitý, tak v noci zase docela vychladl a pivčo bylo pitné. Také se někdy podařilo sehnat sněhový hasičák či suchý led.
Dobrou chuť přeje Kulda M.
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 8.8.2007 23:25
Čo bolo,  bolo. Nároky semění. Dnes už  točenému pivu neopustíme pár stupňů teploty navíc, jako kdysi. Pokud pravidelně točíte pivo ze sudu, je chladič nezbytnost. Hosté by Vás jinak pomluvili. Ani kdybyste to s tou studnou vyřešil. Uvědomte si, že byste musel sud přivézt o den dřív, než budete pít, aby se ve studni vychladil. S chladičem můžete okamžitě. Myslím, že není nemožné sehnat starší vyřazený, nebo najít někoho, kdo umí chladič vyrobit.
            
host - 185.25 (?), 12.6.2011 23:13
S chladičem můžete okamžitě... to jsou potom ty odporná přechlazená piva. Stále vede sedmí schod... odležené a pitelné! Pivo je lahůdka, vy z něj děláte břečku!
               
host - 105.46 (?), 18.6.2011 21:46

Vážený pane,

teplotu lze regulovat na chladícím zařízení. Odporně přechlazená piva? Zřejmě navštěvujete restaurace, kde je špatně seřízené chlazení. Pokud si budete chodit pro pivo do sklepa na 7 schod, tak možná dosáhnete spravné teploty (pokud tedy bude na 7 schodě sud alespoň 3dny). V případě, že napojíte sud na stojan(v přízemí), tak Vám pivo zteplá dřív než doteče k výčepnímu stojanu (čepovat pak budete teplou břečku). Pro spravně a rovnoměrně vychlazené pivo je chlazení nutností.

Pěkný den

Bahník

      
host - 252.121 (?), 28.6.2010 17:17

Je to snadne, pivo se stejne musi tlacit co2 nebo kombinaci biodonem (co2 + argon) 8m je 0.8 baru, tzn je potreba na redukcaku nastavit 0 0,8 baru vyssi tlak nez normalne, ale normalne se pivo tlaci aspon 2 barama tzn poteceto, ale mene. Kazdopadne tlakova hadice alespon 10 m dlouha pokud bude profi tzn do 10 baru bude draha.

Jinak jako tlacici plyn ja pouzivam 2 kg hasicak s co2. Pokud je novy nechyta to ani pachute. Pro jednorazove akce staci i vzduch napriklad z potapecske lehve apod.

         
host - 158.69 (?), 18.6.2011 18:49

jen pro upřesnění: jedná se o plyn Biogon (směs plynu CO2 a N2 (dusík a oxid uhličitý).

Biogon je k dostání v poměru 50/50 nebo 80/20 (v Linde Gas).

Potravinářská hadice pro vedení piva o délce 10m stoji +/- 120Kč

Nastavení tlaku je u každého piva rozdílné a je také duležité počítat s okolní teplotou. Pro nastavení tlaku s 8m převýšením počítejte s tlakem 2,4-3 Bary.

Pro rychlé nastavení tlaku lze použít nejednodušší pomůcku a to tak, že budete přidavat tlak(od 1,1Baru - minimální tlak), dokud Vám nepřestanou "cestovat" bublinky v hadicí (od sudu k výčepu).

S přátelským pozdravem
Bahník

            
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 19.6.2011 12:10
A to je zajímavá informace. Právě tlačení plynem testuji (3 sud). Nemohu nějak vyladit správný tlak (sud s lahví mám přímo pod stolem se zařízením). Bublinky v hadici pořád běhají a po krátké době se nejvyšší část hadičky zavzdušní. Zvažuji zakoupení naražeče od jiného výrobce, ale po téhle informaci budu ještě zkoušet měnit tlak (teď mám nastaveno 0,5 Baru).
               
host - 105.46 (?), 19.6.2011 18:34

Dobrý den,

pokud budete tlakovat sud pouze 0,5Bar, tak se Vám bude vysycovat pivo! Nastavte tlak na cca 2,1 Bar.

Pěkný den

Bahník

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika