Chlazení piva



                  
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?) 
19.6.2011 19:43
Dík za odpověď. Mezi tím jsem zvedl tlak na 1,3 Baru a je to výrazně lepší. Původně jsem myslel, že mám vadné těsnění nebo kuličku v naražeči. Většího tlaku jsem se obával z důvodů sycení piva tím minimem CO2, co je ve směsi. Někteří prodejci prý proto doporučují čistý dusík.
  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 140.225 (?), 27.6.2017 20:33

Moje zkušenost s tlakem plynu v sudu je asi taková: Základní tlak nastavuji na 1,6 bar. K této hodnotě připočítám za každý metr délky hadice 0,1 bar., a za každý metr převýšení pípy nad sudem dalších 0,1 bar. V praxi tedy mám například délku hadice 3m a převýšení pípy je 1m, takže k základnímu tlaku 1,6bar připočtu 0,3baru za délku hadice a 0,1 baru za převýšení. Celkový tlak potom vychází na 2bary. Pravdou ovšem je, že každý druh piva potřebuje trošku jiný tlak. Není to sice velký rozdíl (v tlaku), ale na chuti je to znát.

                  
host - 150.232 (?), 29.6.2017 8:44

Už jsem to za ty roky trochu vyladil. Hodně pomohli kvalitnější naražeče. Hlavní problém ale zůstává. Když udělám v točení např. 10 min pauzu a začnu točit další pivo, tak v okamžiku, jak sepne chlazení, začne z pípy prskat vzduch. Všechno jsem několikrát přetěsnil, rozebral a zkontroloval, ale žádnou netěsnost jsem nenašel. Chtěl jsem přejít z rychlospojek na šroubovací spoje, ale točil jsem z několika jiných chlaďáků (kde byly také rychlospojky) a tak žádný problém nebyl.

Chystám se dát celé chlazení do servisu na velkou kontrolu (mám trvale naraženo). Beny

   
jupako - (10), 19.8.2007 21:46
Tento problém lze jednoduše vyřešit pomocí staré chladničky. Stačí když je dostatečně velká a chladí. Potom stačí v horním víku vyrobit otvor pro pípu, bečku vrazit dovnitř a bumbat.        PaKo
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 19.8.2007 23:23
Plný sud má velkou tepelnou kapacitu. Zkuste si vyzkoušet, za jak dlouho se celý v lednici vychladí. Chladič je chladič...
         
jupako - (10), 21.8.2007 18:44
V tom případě navrhuji lednici s vestavěným mražákem. Tento předělat na vodotěsnou nádobu, vložit do ní mrazící hady, z potravinářské hadice malého průměru a odpovídající délky stočit spirálu vložit do nádoby, nádobu naplnit vodou, hadičku připojit mezi sud a pípu. Je to v podstatě princip original chlazení ale dá se vyrobit v podsatě na koleně. Regulaci teploty bych řešil termostatem vloženým do chladící nádoby.         PaKo.
         
host - 200.36 (?), 1.12.2009 21:39

Jeden den stačí na správné vychlazení, což je tak kolem 7stupňů. Chladím tak již několik let a super. Je třeba mít dobrej termostat a žízeň ta se dostaví sama.

   
host - 148.118 (?), 21.8.2007 20:36

Kolegové opilci/pivaři, jste mimo a ani o tom nevíte. Kupte si ve výprodeji nebo si slepte něco na způsob automobilové chladničky na 12V. Udělejte si dva hady z Cu trubky tak, aby vlezli vedle sebe do té chladničky a aby dovnitř vzniklých spirál vešla PET flaška 1,5 - 2litry. Vnitřní konce spirál spojte někde  uvnitř chladničky, vnější vyveďte ven. Nyní se musíte smířit s tím, že teplo courá skrz Cu oběma směry, takže na jeden venkovní konec připojte výstup z pípy od sudu a na druhý snad nějaký ventil s trubičkou na nalévání půllitrů. Do chladničky nalijte vodu a do každé spirály strčte dokonale promrzlou PET láhev. Doporučuji namrazit jich několik na jeden mejdan. Dekl chladničky zavřete a vyčkejte cca 20 minut. Pak už můžete čepovat Váš oblíbený ležák v té pravé teplotě. Pro ty, kteří nepochopili na první pokus říkám, že pivo teče Cu trubkou ponořenou ve směsi vody a ledu (ten v PET lahvi) a tím se chladí. Pro ty co nepochopili na druhý pokus, mohu přidat foto. Nečekám autorské poplatky, taky jsem to okoukal. Kontakt na mne paveltomala@volny.cz

Mějte se.

   
Jarda-XXL - (40) - 209.40 (?), 9.10.2007 9:50
Jednoduché řešení přidávám na fotkách. Dlouhým trubkám bych se vyvaroval, v takovém sloupci se pivo bude přes kuličku vracet do sudu a z osmimetrové hloubky bude spotřeba CO2 taky větší. Můj domácí výčep pracuje skvěle, zaledovaný sud je za 24 hodin vychlazený a pak měním petky v závislosti na okolní teplotě, za 2 až 4 dny. Sud je tak v konstantní teplotě, nejlepší co může být. Ještě nikdy jsem neměl kalné pivo, tvorba kvasinek v narážeči a trubce je minimální. Výčep jsem si udělal s nákladem pár stovek, výčepní kohout a naražeč jsem koupil starší od servisáka. Protože sud mám na více dní, nenechávám jej pod stálým tlakem CO2. Tak Na Zdraví
Chlazení piva
Chlazení piva
Chlazení piva
Chlazení piva
Chlazení piva
Chlazení piva
Chlazení piva
Chlazení piva
Chlazení piva
Chlazení piva
      
host - 7.57 (?), 1.12.2007 19:07
Pro chlazení piva jsem si vyrobil rumpál do studny, jelikož nemám studnu hlubokou tak to pívo nemělo správný říz. Když si vemete, že teplota ve studni může být dobrá, ale než se pivo načepuje je už teplé. Proto jsem si koupil výčepní zařízení a ted jsem spokojen.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika