Růže
|
|
|
|
|
|
|
panidana. - Stříbrný Zahrádkář (149) - 96.2 (?) 8.12.2009 0:37
I kdybych si pamatovala jak se jmenuje ta pivoňka nebylo by mi to nic platné, kupovala jsem tenkrát úplně jinou(bílou jednoduchou) a takhle vykvetla! Ne že by se mi nelíbila, naopak, ale... to je jak s těmi plaménky.
Já nejsem žádný odborník, mám zkušenost jen s tím co mi roste na zahrádce (120m2), ale myslím, že Gertruda by se moc stříhat neměla. Jen zastřihuji odkvetlé a poškozené. Rozhodně nestříhat jako velkokvětou, to by moc nekvetla. Ona přes léto hodí dlouhé pruty - až 2m a většinou až druhý rok na nich vykvetou postraní větvičky. Ty dlouhé pruty odříznu až když jsou starší. Neřekla bych že nechce po druhé kvést ona by i chtěla ale je to takový magnet na škůdce, že koncem léta bývá někdy dost zubožená. Hlavně pilatky prýtové, nevíte někdo co s nimi?
Dám foto mého nováčka. Sazený loni, takže ještě dítě. Uvidíme jak se vyklube. Neobvyklý květ, krásná silná vůně a hlavně pořád ještě dnes drží všechny listy zelené a bez poskvrnky!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář (124) - 209.6 (?), 8.12.2009 16:49
Dobrý večer, k těm potvůrkám-letos se jim opravdu dařilo, první vlna kvetení u nás skoro nebyla, většina poupat sklesla a uschla. Našla jsem na netu nový přípravek, jmenuje se Mospilan, proniká pletivy do rostliny a škůdcům prý pak nechutná, koupila jsem ho a na jaře uvidím.
New Dawn jsem viděla jako něco podobné keři, mají pod ní oporu, jinak by se válela na zemi, zabírá dost místa. Mě se líbí právě jako rambler.
Povoňky nabízí LB, méně LG a dost se pletou a zasílají úplně něco jiného(Krasné růže). Letos byly v Bau na jaře, čekala jsem na slevy a ejhle vše prodali během týdne, holt si musím připlatit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panidana. - Stříbrný Zahrádkář (149) - 96.2 (?), 8.12.2009 23:27
Díky za tip! Ta pilatka je zákeřnej prevít. Je to malá muška, klade vajíčko těsně pod trn, její larva se zavrtá do větve a tu pak zevnitř vyžírá. Pod trnem je pak vidět jenom taková malá direčka. Takže přípravek co proniká do pletiv by měl pomoct! (psala o tom paní Lily, ale neuváděl se tam prostředek na postřik).
Gertrudu mám 5let (děkuji ti můj zahradní deníčku!) S tím stříháním je to jen moje zkušenost, to není návod. Fakt je že máma tu svojí první roky stříhala hodně a byla z ní sklamaná. Já ty dlouhé výhony vyvazuju podél plotu na strany. Teda chodit kolem plotu u vás to musí být zážitek! Děkuji všem za fota, vždycky se těším co tady nového uvidím.
p.s. Whisky jsem měla kdysi dávno jako stromkovou. Byla to první růže, kterou jsem sama vysadila (bylo mi asi 15 let) To je něco jako první láska na kterou se nezapomíná...
dám foto eden rose jako poupě ožrané květopasem, ale také krása.
|
|
|
|
|
|
|
Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář (124) - 209.6 (?), 9.12.2009 17:00
Kolem toho Vašeho plotu v červnu to musí být nádherné chodit. Něco podobného jsem viděla v jedné vesnici před 3lety a to mě inspirovalo-vysadila jsem vyšší růže(climber se tomu říká). Oni tam měli vysazenou oranž.asi Westerland, obrovský keř a ještě jednu, to nevím, neurčila jsem ji. Já je mám ještě malé, takže paráda zatím žádná. A jak jsem hledala na netu, našla jsem historické růže a ty tam mám vysazené taky. Většinou kvetou jen jednou, ale Mme Isaac Pereire kvetla až do prvních mrazíků ((to je ta pocukrovaná mrazem)) a opravdu voní.
Takže Gertrudu moc nestříhat, asi kvete na konci větví jako staré růže.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panidana. - Stříbrný Zahrádkář (149) - 96.2 (?), 10.12.2009 0:27
Dobrý den, Mme Isaak Pereire je jednou z růží, o kterých uvažuju, že si je koupím. Udělala jsem si nový záhon u terasy, takže rozhodně chci něco voňavého, a (alespoň typově) historického. Můžete mi prosím napsat jaké má M.I.P. rozměry? A ještě jedna prosba: zahrádku mám malinkou, ale mám prostornou terasu a velký dvůr, kde ale můžu mít všecho jen v nádobách. Teď, když jsme konečne doopravili barák, tak to začínám ozeleňovat. Měla byste nějaký tip na růži do nádoby? Nebo je to spíš blbost? U některých růží se uvádí, že jsou vhodné do nádob, ale když to napíšou třeba o N. Dawn, tak to mi teda jako blbost připadá.
140 růží to je teda něco! Ještě že ta moje zahrádka je tak malá
|
|
|
|
|
|
|
Urban22 - (1) - 143.205 (?), 10.12.2009 8:41
Ruze moje: Leverkusen, Rosarium Uetersen, Pauls Himalayn musk, Eden Rose 85, Sympatie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|