Pnouci ruze do velkeho truhliku

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 70.100 (?)
30.4.2009 11:35

Celé léto nekvete žádná. Buď jednou, nebo remontují. I když Vám někdo nějakou doporučí, je otázka, kde ji seženete.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 154.98 (?), 30.4.2009 0:36, zobrazeno: 15230x

Dobry den, mohli byste mi prosim poradit vhodnou odrudu pnouci ruze, ktera kvete cele leto a mohla by byt v truhliku o rozmerech: sirka 120 x vyska 40 x hloubka 30 cm. Dekuji!!

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.226 (?), 30.4.2009 1:31

Pěstování v truhlíku není příliš vhodné pro pnoucí růže,  mají hluboké kořeny. 

host - 154.98 (?), 30.4.2009 11:07

A kdybych to preci jen zkusila?, jakou odrudu, ktera by kvetla cele leto, bych mela zvolit? Dekuji!

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 70.100 (?), 30.4.2009 11:35

Celé léto nekvete žádná. Buď jednou, nebo remontují. I když Vám někdo nějakou doporučí, je otázka, kde ji seženete.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.226 (?), 30.4.2009 12:00

Já bych v takovém případě zvolila New Dawn. Je to takový nezmar a přitom má krásné něžně růžové jemně vonné květy. Bude vám kvést nepřetržitě po celou sezonu až do mrazů. Mezi jednotlivými bohatými vlnami květů se neustále někde objevuje květ, dá se říci, že není nikdy úplně bez květů.

Asi bych byla velmi opatrná na jakoukoli žlutou, protože jsou citlivé na mráz a v zimě jsou kořeny v nádobách a truhlících vystaveny mrazům daleko více než ve volné půdě. Tím chci říct, že budete muset truhlík na zimu v každém případě důkladně zazimovat se všech stran. A ještě jednu věc: bez ohledu na hloubku truhlíku musí být zasazena tak, aby místo očkování bylo bezpodmínečně alespoň 5 centimetrů pod zemí. Během sezóny musíte hodně zalévat a hnojit, do truhlíku by také nebyla špatná podsadba z nějakých balkonovek, zejména až povyroste bude noha holá. Navíc podsadba bude mít nejen estetický účel ale i praktický význam, půda se nebude přehřívat na slunci.

Ještě jednu poznámku, když to chcete zkusit, což vám docela fandím, tak můžete dát na délku 120 cm klidně dvě. Krásně vypadají dvě od stejné odrůdy a nebo dvě doplňující se barvy. Napadá mě i jako možná volba vzrůstnější anglická růže např. James Galway, Falstaff, A Shropshire Lad, Gertrude Jekyll a nebo v romantickém stylu Eden Rose 85, Elfe, Rosarium Uetersen. To jsou všechno odolné a životné růže, navíc vyjma R. U. voní. Budou tak mezi 1,5 až 2 metry, a v nádobě nikdy žádná neudělá tu výšku a velikost co ve volné půdě, ani ta New Dawn, která je jinak i 3,5 metru vysoká.. U všech jmenovaných růží se můžete těšit květy celou sezónu, protože dobře v návalech opakují kvetení. Osobně s nimi mám dobré zkušenosti.

Tyto růže nebudete mít problém sehnat pro podzimní výsadbu, pro okamžitou výsadbu v kontejnerech už teď asi budou vyprodané.

host - 154.98 (?), 1.5.2009 1:03

Pani Lili, dekuji Vam moc!!! Urcite tedy dam New Dawn a pokud sezenu Rosarium Uetersen. Mohly by byt spolu krasne. R.U. mam na obrazku v casopise a uz dlouho po ni pokukuji znovu a znovu. Podivam se ale jeste take na dalsi Vami jmenovane, jestli ji nektera nepredci. 

Moc Vam dekuji a budu v budoucnu referovat, jak se jim dari.

Je vhodne ruze hnojit Kristalonem (start, plod a kvet a podzim)? Nebo je jine hnojivo, ktere maji radeji?

Dekuji a preji krasne jaro. Katerina

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.226 (?), 5.5.2009 10:31

Můžete hnojit, kterýmkoli hnojivem se základními prvky typu N P K, ale i kompost a hlavně hnůj růže ocení. Dlouhodoběji působící Cererit nebo naopak rychle působící postřk na list či zálivka na kořeny. Jen na podzim, přesněji v srpnuaž září hnojte Síranem draselným, aby výhony do zimy vyzrály.

host - 193.188 (?), 6.5.2009 21:31

Moc dekuji Lili!!! Tak jsem videla v jednom obchode uz 120 cm vysokou James Galway a malem jsem si zacala kousat nehty pri premysleni, zda vzit ci ne. Stala 35 franku, coz je na ceske koruny zhruba 630. Nechala jsem ji tam rouba, tak snad tam jeste bude. Porad nevim, zda Rosarium Uetersen nebo J.Galway.    

host - 80.229 (?), 10.5.2009 11:56

Dobrý den, já jsem si koupila pnoucí růži odrůda Pirueta má rudou barvu a už mi rozkvétá a kvete do zámrazu, krásně voní, mám ji na balkoně ve velkém květináči.Ale mám jeden problém, žloutnou jí listy, žilky jsou zelené a lístek zežloutne, Už jsem použila postřik Biooil, Karathane,pořád nic, poradíte prosím někdo čím to může být, dnes jsem si všimla, jek by bylo poupě něčív ožrané.Děkuji Jarka

Stroblova.mirka - (8) - 214.167 (?), 11.5.2009 23:09

Dobrývečer, myslím, že žloutnoucí listy se žilkami jsou nedostatek nějakého prvku, např.  železa,/chloróza, kdy je příliš vysoká hodnota pH půdy - vysoký obsah vápna, železo se pak usazuje v půdě a je pro rostlinu nepřístupné, nebo i přemokření. Pak listy žloutnou, žilky zůstávají zelené. Určitě by stálo za to nahlédnout do nějaké odborné literatury, kde příčiny a následné řešení těchto problémů jsou více rozebrány. Též co se týče ožraných poupat, to je další kapitola, to bude vskutku nějaký škůdce, to chce asi nahlédnout též do nějaké odborné literatury, škůdců je mnoho a bez obrázku těžko určit konkrétního pachatele.

Určitě v nádobě je rostlina velmi náchylná na vyčerpání živin a citlivá na nesprávné pH. Přeji Vám ať se růžička brzy vzpamatuje.  Mirka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz