Kávová sedlina jako hnojivo

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?)
9.4.2010 19:45

Zajímavá diskuze, ale když si představím množství spotřebované kávy, které bych u nás doma odhadl tak na 2-5 kg ročně a srovnám to s hromadami ostatního organického odpadu ze zahrady,  z kuchyně, případně psích výkalů, tak bych řekl,  že ta káva je v tom naprosto bezvýznamná, ať už se dá do kompostu nebo se použije nějak přímo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 9.4.2010 19:45

Zajímavá diskuze, ale když si představím množství spotřebované kávy, které bych u nás doma odhadl tak na 2-5 kg ročně a srovnám to s hromadami ostatního organického odpadu ze zahrady,  z kuchyně, případně psích výkalů, tak bych řekl,  že ta káva je v tom naprosto bezvýznamná, ať už se dá do kompostu nebo se použije nějak přímo.

Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 9.4.2010 19:48

Jediny dosledok vidim v tom, ze dazdovky a slimaky nebudu moct v noci spat!

host - 66.114 (?), 1.6.2014 11:46

u nás sa zase spotrebuje okolo 45 až 60 kg kávy ročne takže to je už celkom dosť

host - 38.153 (?), 13.11.2010 15:32

Já sbírám logr z přístroje na espreso, co máme doma, suším na topení (v zimě je to velmi rychle) a když pracuji na zahradě, zapravuji do země, stejně tak do květináčů. Určitě by to šlo i do kompostu, ale zase logru není tolik, dávám tedy přímo k rostlinám. Opravdu není dobré vysypat trochu logru z hrnku na záhon, ta "hromádka" je dlouho vidět a opravdu je spíše pro ostudu. Pokud se však suchý (klidně i vlhký) logr zapracuje do zeminy, není to nijak znát a rostlinám to svědčí. Sušení je asi nutné, protože:

a) nepoběžím zapravit do půdy každou jednotlivou dávku vlhkého logru

b) vlhký logr nelze hromadit a skladova, plesnivý velmi rychle

c) suchý si mohu sbírat měsíc a pak zapravit do záhonu

Výhoda kompostu je, že tam dáváte logr vlhký a ušetříte si tedy práci. Zase podíl logru v kompostu je s ohledem na jiné materiály, které do kompostu plynou velmi, velmi malý, tím pádem sotva pak poznáte, jestli ten logr nějak fungoval či ne, když použijete kompost.

host - 80.80 (?), 7.1.2013 20:51

Dobrý den, sháním účinné hnojivo na jehličnany. Máme na zahradě menší borovic a smrk a začly na podzim žloutnout a osychat. Mohu i teď použít hnojivo a přihnojit je? Např. Hnojivo Forestina BIOMIN je určeno pro jehličnany. Nemohu tím stromkům nějak ublížit?

host - 147.173 (?), 13.11.2010 20:36

Já sypu lógr kolem těch řádků, kde je vstup slimákům zakázán.Sypal jsem poprve letos ve třech případech.Na celkové zhodnocení je ještě brzy, zatím to hodnotím jako úspěšný pokus.

host - 176.18 (?), 13.11.2010 20:45

Také doma suším lógr (nesladím) a dávám do kompostu. Žížalky ho mají rády a jsou jich pak v kompostu celé chumle. Jinak jsem ho pouze jeden rok sypala ke krčkům růží proti mravencům, kteří si nahoře na růžích pěstovali mšice a dole si udělali mraveniště, aby to neměli domů daleko.  Na nějaký čas to pomohlo, pak už jich tam bylo málo, tak jsem sypat přestala. Jinak také lógr dobře odmašťuje, pokud na zahrádce chcete třeba umýt mastný hrnek, lze ho použít k odmaštění.                     Lída           

ushak - (6) - 124.156 (?), 22.1.2011 19:28

Souhlasím s panem Vysloužilem, kávová sedlina se, dle zahraniční literatury,  má chovat podobně jako jakákoliv jiná organická hmota, tudíž jejím vyklopením na zahradu nebo do kompostu jistě nic nezkazíme. Nadto obsahuje kofein, pro slimáky nervový jed. Jako každá organická hmota je i slabě kyselá, toto si ještě chci dle jedné zkušenosti letos ověřit, zda by mohla skutečně pozitivně ovlivňovat žádoucí zabarvení hortenzií. Jinak v zahraničí je lógr opravdu oblíbený zejména pro přihnojování rajčat.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6585) - 9.135 (?), 8.4.2015 19:25

Zkusím znovu pootevřít vlákno. Má někdo z pěstitelů růží tip na nějaký stimulátor, podpůrný přípravek?  Něco jako lignohumát ale speciálně pro růže? Mám pár keřů a nejsou tak jaksi v optimálním stavu a chtěl bych je nějak nakopnout. Austin nabízí na svých stránkách mykorhizní houbu. Nezkoušel ji někdo? Nezkoušel někdo symbivit?

host - 95.176 (?), 4.5.2015 21:44

přidávám k růžím slupky od banánů a rostou jako divé, v zimě je suším na radiátoru a na jaře vsypu k růžím, v létě je jen pokrájím a vhodím ke kořenům nesušené 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika