Zdravím Honey, mluvíte mi z duše,(vy si to rozárium anglických růží určitě zařiďte, vy máte pro růže cit). Ve vašem příspěvku je několik myšlenek na které si neodpustím reagovat.
1. české versus dovezené Austinky: máte stoprocentní pravdu v tom, že podnož je pro kvalitu budoucí růže podstatná. Některá podnož zvýrazní barvu, jiná podpoří kvetení či bujný růst, ale hlavně dokáže ovlivnit mrazuvzdornost keře. Podnože používané u nás tuto vlastnost mají a růže na nich naočkované lépe snášejí naše zimy. Např. takový Pávův červený šípek brzy vyzrává a tedy lépe přezimuje. Růže dovezené z klimaticky teplejších oblastí, kde se používají jiné odrůdy podnoží mohou mít u nás velké problémy. Viděla jsem odstrašující příklad Austinek v jedné zámecké zahradě, ubožačky dovezené přímo z Anglie, které u nás živořily (viz foto z konce června 2008). Myslím, že kupovat růže u nás vypěstované se vyplatí nejen finančně.
2. Obrovská poptávka po Austinkách zvedá ceny nahoru, zkrátka "angličanky jsou teď "in" a kdo je nepěstuje je růžová nula". . Ne teď vážně... jsou opravdu krásné a romantické, mají ten zvláštní nádech starých dobrých časů. Vzpomínám na svoje první, kupované před více než deseti lety, kdy se o nich ještě moc nevědělo a kdy je u nás začala pěstovat růžová školka Viktory. ing J. Urbana ze Želešic (syna našeho známého šlechtitele - autora krásných růží světové kvality), když jsem se tehdy snažila o jejich popularizaci, tak mi staří zkušení růžaři tvrdili, že u nás nemají šanci uspět. No a vidíte, dneska se můžu jen usmívat, neboť lidé hladově vykupují všechno a za jakoukoliv cenu, jen když to má název "Anglická růže" (třebaže je to např. rodilá Francouzka či Němka). Mimochodem, to, že krásné romantické růže nemusí být jenom Austinky by stálo za samostatné téma.