anglické růže - licence v ČR

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 80.141 (?)
20.6.2009 21:20

Zdravím Honey, mluvíte mi z duše,(vy si to rozárium anglických růží určitě zařiďte, vy máte pro růže cit).  Ve vašem příspěvku je několik myšlenek na které si neodpustím reagovat. 

1. české versus dovezené Austinky: máte stoprocentní pravdu v tom, že podnož je pro kvalitu budoucí růže podstatná. Některá podnož zvýrazní barvu, jiná podpoří kvetení či bujný růst, ale hlavně dokáže ovlivnit mrazuvzdornost keře.  Podnože používané u nás tuto vlastnost mají a růže na nich naočkované lépe snášejí naše zimy. Např. takový Pávův červený šípek brzy vyzrává a tedy lépe přezimuje. Růže dovezené z klimaticky teplejších oblastí, kde se používají jiné odrůdy podnoží mohou mít u nás velké problémy.  Viděla jsem odstrašující příklad Austinek v jedné zámecké zahradě, ubožačky dovezené přímo z Anglie, které u nás živořily (viz foto z konce června 2008). Myslím, že kupovat růže u nás vypěstované se vyplatí nejen finančně.

2. Obrovská poptávka po Austinkách zvedá ceny nahoru, zkrátka "angličanky jsou teď "in" a kdo je nepěstuje je růžová nula". . Ne teď vážně... jsou opravdu krásné a romantické, mají ten zvláštní nádech starých dobrých časů. Vzpomínám na svoje první, kupované před více než deseti lety, kdy se o nich ještě moc nevědělo a kdy je u nás začala pěstovat růžová školka Viktory. ing J. Urbana ze Želešic (syna našeho známého šlechtitele - autora krásných růží světové kvality), když jsem se tehdy snažila o jejich popularizaci, tak mi staří zkušení růžaři tvrdili, že u nás nemají šanci uspět. No a vidíte, dneska se můžu jen usmívat, neboť lidé hladově vykupují všechno a za jakoukoliv cenu, jen když to má název "Anglická růže" (třebaže je to např. rodilá Francouzka či Němka). Mimochodem, to, že krásné romantické růže nemusí být jenom Austinky by stálo za samostatné téma.

bez komentáře...
bez komentáře...
ale na "páváku" se jim daří skvěle...
a rostou jako z vody...
a rostou jako z vody...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 20.6.2009 9:57

V olomouckém H. jsem před dvěma týdny koupila čtyři austinky taky po 179 Kč, krásné kvetoucí keře v květináčích. Měli tam asi deset odrůd, od bílých, přes žluté, růžové až po tmavě červené. Koupila jsem si Heritage, Benjamin Britten, Teasing Georgie, Golden Celebration. Už jsou v zahrádce a kvetou. Sice po dešti sklonily větve, jak jsou konce zatíženy květy, ale jsou krásné. Jsou to moje první angličanky.  

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 80.141 (?), 20.6.2009 21:20

Zdravím Honey, mluvíte mi z duše,(vy si to rozárium anglických růží určitě zařiďte, vy máte pro růže cit).  Ve vašem příspěvku je několik myšlenek na které si neodpustím reagovat. 

1. české versus dovezené Austinky: máte stoprocentní pravdu v tom, že podnož je pro kvalitu budoucí růže podstatná. Některá podnož zvýrazní barvu, jiná podpoří kvetení či bujný růst, ale hlavně dokáže ovlivnit mrazuvzdornost keře.  Podnože používané u nás tuto vlastnost mají a růže na nich naočkované lépe snášejí naše zimy. Např. takový Pávův červený šípek brzy vyzrává a tedy lépe přezimuje. Růže dovezené z klimaticky teplejších oblastí, kde se používají jiné odrůdy podnoží mohou mít u nás velké problémy.  Viděla jsem odstrašující příklad Austinek v jedné zámecké zahradě, ubožačky dovezené přímo z Anglie, které u nás živořily (viz foto z konce června 2008). Myslím, že kupovat růže u nás vypěstované se vyplatí nejen finančně.

2. Obrovská poptávka po Austinkách zvedá ceny nahoru, zkrátka "angličanky jsou teď "in" a kdo je nepěstuje je růžová nula". . Ne teď vážně... jsou opravdu krásné a romantické, mají ten zvláštní nádech starých dobrých časů. Vzpomínám na svoje první, kupované před více než deseti lety, kdy se o nich ještě moc nevědělo a kdy je u nás začala pěstovat růžová školka Viktory. ing J. Urbana ze Želešic (syna našeho známého šlechtitele - autora krásných růží světové kvality), když jsem se tehdy snažila o jejich popularizaci, tak mi staří zkušení růžaři tvrdili, že u nás nemají šanci uspět. No a vidíte, dneska se můžu jen usmívat, neboť lidé hladově vykupují všechno a za jakoukoliv cenu, jen když to má název "Anglická růže" (třebaže je to např. rodilá Francouzka či Němka). Mimochodem, to, že krásné romantické růže nemusí být jenom Austinky by stálo za samostatné téma.

bez komentáře...
bez komentáře...
a rostou jako z vody...
a rostou jako z vody...

honey - (43) - 218.253 (?), 24.8.2009 12:37

Povedlo se mi od Austina ziskat ocka vsech odrud, ktere jsou licensovane pro nasi republiku. Tj. 80 soret. Pan Sip je zdarile naockoval, takze pristi podzim bude dobyvat a ja sazet. Take se nam od anglicanu podarilo vydyndat ocka nekolika zajimavych historickych a botanickych ruzi, ktere pan Sip nema a zajimali ho. Nakonec jsem i pres svoje excellovske tabulky ztratila totalne prehled o tom, kolik ruzi vlastne budu pristi podzim od pana Sipa mit - anglicane posilaji ocka malo dozrala, takze je pomerne velky odpad a dopredu se samozrejme nevi, kolik z toho se nakonec ujme. Takze uz to neresim... nasazim podle navrhu jednoltivych zahrad a zbytky po par kusech zkusim prodat. Urcite ale ne za 400 :-)

Mmj. koupila jsem si na Amazonu nadhernou knihu J.P.Redoute - Roses. Je zlevnena na neuveritelnych $14, akoliv je to velkoformatova publikace s prekrasnymi Redoutovymi kresbami ruzi na kridovem papire. I kdyz zvolite nejlevnejsi zpusob dopravy - prijde vam kniha z Amazonu za 10 dni. Milovnikum historickych ruzi vrele doporucuji :)

Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 167.6 (?), 24.8.2009 20:38

Honey, Vy jste Třída!!!

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 230.129 (?), 22.2.2012 8:57

sortiment angličanek se podstatně rozšířil

host - 230.129 (?), 22.2.2012 9:02

Par Austin středně vysoká - mírně klopí své velké květy

host - 230.129 (?), 22.2.2012 9:06

čistě bílá Glamis Castle-- má nízký keřík vhodný do popředí

host - 230.129 (?), 22.2.2012 9:09