Vylamování zálistků



Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 124.132 (?)
4.7.2017 20:54

2 - 3 letorosty na hrozen? Takže i letorosty, které plod nemají ovlivňují chuť a kvalitu hroznů na vedlejších letorostech

Nemám vlastní zkušenost, ale třeba u Talismanu se to tak prý praktikuje, bo jinak by rostlina měla problém s vlastním přežitím. 1:1 by ji příliš vysílilo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 148.163 (?), 30.6.2017 0:03

Děkuji za odpověď. Zítra se na to vrhnu...

         
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 3.7.2017 10:36

Daleko od zóny hroznů nemají příliš význam, protože největší cukernatost dává zelená hmota právě v zóně hroznů

Můžes se zeptat z čeho tak soudíte?

Dle mých dostupných informací se v určité fázi vývoje obrací tok asimilátu a ze směru zdola nahoru se obrací na tok shora dolů. Pak každý list a zejména pak ty čerstvé na zálistcích podporují vývin a cukry ve hroznech.

Děkuji za info

GB

            
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 84.88 (?), 3.7.2017 18:10

Naklepl jste věc, o které občas přemýšlím - hlavně v tomto období, kdy nechávám na jednom šlahounu pouze jeden hrozen a občas, když se mi líbí ten, který je dál, tak vytrhnu ten první, takže ten zůstalý má před sebou více listů. Na směr toku asimilátu a jeho změnu se mě neptejte, protože tohle ověřené nemám a opravdu to nevím. Diskuze se týkala něčeho trochu jiného.

               
kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 26.198 (?), 4.7.2017 0:12

Pán GB a HonzaH majú pravdu.

Dobre je to popisané na stránke Galati.

                  
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 4.7.2017 7:20

Pěkně stručně shrnuté.

Jako poznámku bych jen dodal, že situace jde dokonce snad tak daleko, že zálistky "vykrmují" hrozny jen na své straně pod sebou. Pokud je tedy na letorostu jen jeden střapec a lze jasně rozeznat stranu letorostu na které je, tak se mohou fazochy na druhé straně buď vyhulit komplet, nebo jiným způsobem omezit.

               
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 4.7.2017 7:11

Ad tok asimilátů) ověřené to nijak nemám, p. prof. Pavloušek je pro mě dostatečnou zárukou.

K pozici jediného hroznu na letorostu. Podle mě o tom je vinařina. Rozhodnout se na vinici dle citu. Prakticky bych to viděl asi takhle. Nižší hrozen je obvykle větší a "hezčí". Pokud ne tak ho též vyhulím. Vyšší bude na sebou potřebovat vyšší listovou plochu a pokud ji nebude mít, bude o chlup méně cukernatý. A o chlup myslím desetiny 'ČNM.

                  
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 84.88 (?), 4.7.2017 9:18

Nižší hrozen je obvykle hezčí a větší, to je pravda, ale někdy je tomu právě naopak.
Jeden hrozen na letorostu je vinařina, dokonce se doporučuje i ten jeden hrozen ještě půlit, nicméně stolní hrozny vyžadují totéž, jinak mají při ponechání vícero hroznů menší bobule a hlavně - mají nevýraznou chuť.

Co se týká té Vaší poznámky, to si nemyslím, ale ani to nevím.

                     
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 4.7.2017 10:09

Jeden hrozen na letorostu je vinařina, dokonce se doporučuje i ten jeden hrozen ještě půlit

Asi si rozumíme, ale aby to někdo špatně nepochopil. Já myslím pod pojmem "vinařina", sled akcí-zásahů pěstitele-vinaře do růstu révy za účelem sklizně požadované kvality a objemu.

Bál bych se dogmaticky tvrdit, že jediné správné je mít na jednom letorostu právě a jen jeden hrozen. Právě moštové hrozno bývá často velmi malé a nechávají se u některých odrůd 2 hrozny celkem běžně.

U stolních odrůd je situace úplně jinde, tam se někdy počítá i 2-3 letorosty na 1 mega hrozen.

Osobně to řeším dle vzhledu letorostu. Pokud roste bujně, s velkými listy, silným prutem a pěknými fazochy nechávám klidně i 2,5. Pokud je slabší tak jen 1. To celé samozřjemě v kontextu celého keře.

                     
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 84.88 (?), 4.7.2017 10:30

Tak to jsem ten pojem "vinařina" pochopil právě jinak - jako odnož, obor, který má pěstováním vinné révy na hrozny hodně společného, ale některá specifika se liší.
2 - 3 letorosty na hrozen? Takže i letorosty, které plod nemají ovlivňují chuť a kvalitu hroznů na vedlejších letorostech?
Podle podmínek, kde révu pěstuju, ji stříhám na čípky, na tažně, ale velkoplodé odrůdy pěstuju u kůlu, - Takže tam se snažím příliš mnoho letorostů ani hroznů nenechávat.

                     
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 124.132 (?), 4.7.2017 20:54

2 - 3 letorosty na hrozen? Takže i letorosty, které plod nemají ovlivňují chuť a kvalitu hroznů na vedlejších letorostech

Nemám vlastní zkušenost, ale třeba u Talismanu se to tak prý praktikuje, bo jinak by rostlina měla problém s vlastním přežitím. 1:1 by ji příliš vysílilo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika