Jeden hrozen na letorostu je vinařina, dokonce se doporučuje i ten jeden hrozen ještě půlit
Asi si rozumíme, ale aby to někdo špatně nepochopil. Já myslím pod pojmem "vinařina", sled akcí-zásahů pěstitele-vinaře do růstu révy za účelem sklizně požadované kvality a objemu.
Bál bych se dogmaticky tvrdit, že jediné správné je mít na jednom letorostu právě a jen jeden hrozen. Právě moštové hrozno bývá často velmi malé a nechávají se u některých odrůd 2 hrozny celkem běžně.
U stolních odrůd je situace úplně jinde, tam se někdy počítá i 2-3 letorosty na 1 mega hrozen.
Osobně to řeším dle vzhledu letorostu. Pokud roste bujně, s velkými listy, silným prutem a pěknými fazochy nechávám klidně i 2,5. Pokud je slabší tak jen 1. To celé samozřjemě v kontextu celého keře.