vinná réva

host - 116.7 (?)
19.8.2008 11:48

Dobrý den, pane Ivo,

zdravím Vás! Máte krásný vinohrad, moc se mi Vaše fotky líbí. V posledním příspěvku se zmiňujete o kvalitních informacích na netu - mohl byste mi, prosím, poslat odkaz na některou z nich? Děkuji, Helena

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 186.98 (?), 14.8.2008 12:45

Hoste: paráda, trochu jsem projel fota a vypadaj hodně chutně. Co jsou ty další odrůdy(třeba ta zlatožlutá v nepojmenovaných)? Letos chci stavět drátěnku takže přemýšlám jak to urobit. Jak vidím na tvých fotkách nemusí být ani dvojdrátí ale stačí jeden drát co? Třeba i ten oplastovaný jak tam máš... připnout réví pak asi nebude takový problém...

Pěstuješ aj chrupku? Zajímalo by mě jestli je fakt tak chutná... možná že není:-/

Jo no, ty kmínky se mi taky líbí 60 - 70cm

Karlos.(co chce mět vinohrad na valašsku)

host - 46.152 (?), 14.8.2008 13:32

Používám drát s PVC a letorosty vážu provázkem. Je to pracné, ale zatím to zvládám. Sloupky mám z Oslavanu.

Chrupku nemám, poslední jsem loni vykopal. Snažím se vybírat je odrůdy odolné chorobám, což o chrupce se říct nedá. A chuťově není chrupka žádný zázrak, Prim a zejména Vostorg ji hravě překonají.

Doplnil jsem popisky u druhého alba, ostatní snad zvládnu večer.

host - 186.98 (?), 14.8.2008 13:56

Díky ti hoste!!!

Škoda, myslel jsem že chrupka je zázrak... ach néééé

Krlos.

pajja - (24) - 168.167 (?), 14.8.2008 14:02

Fotky jsou pěkné. Zajímá mě odrůda Rondo. Můžeš prosím kouknout na diskuzi:  "Jaká to je odrůda?...pajja - xxx.xxx.168.167 (9), 6.8.2008 8:00"

Pokud se nemýlím, je Rondo kříženec s Vitis Amurensis?

List Ronda se mi zdá hodně podobný listu na mých fotkách?

host - 178.82 (?), 14.8.2008 14:27

Rondo má v sobě krev Vitis amurensis, to je pravda, ale domnívám se, že vna uvedených fotkách Rondo není. Souhlasím s míněním jgenerala, že se jedná o některého křížence s V. labrusca, proto jsem ani do diskuse nepříspival. Zajímavé je, že nemá tzv. jahodovou neboli liščí příchuť.

Ještě k chrupce - ani P. Pavloušek ji ve své Encyklopedii odrůd nehodnotí co se chuti týká úplně nejlépe. Na degustacích v Rusku (výzkumný ústav vinařský Novočerkassk jsou chrupky hodnoceny pod 7 bodů, zatímco nejlepší odrůdy mají nad 8 bodů (hodnocena nejen chuť, ale i vzhled atd.)

host - 186.98 (?), 15.8.2008 7:25

Mysel jsem že onen název, chrupka, přestože je starou odrůdou navopívádá tomu, že bude poněkud  "chruplavá"  a příjemní lehce muškátové chuti. Myslel jsem že je to nějaký ideál stolních odrůd, uplně jsem si ji vysnil jako naprostou lahůdku. Nevim ani proč, asi to je tím názvem. Letos už ji asi neochutnám, na mých suchem trpících rostlinkách se nic neurodilo, snad příští rok. Musel jsem je seříznout na dvě oka... ještě není drátěnka hotová... že. Snad ta palatina bude dost dobrá..., musim sehnat další odrůdy,...

Karlos.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 15.8.2008 9:05

Letos sucho? U nás na Hané je spíš opak. Co se odrůd týká, zkuste mi napsat mail, třeba něco najdeme, známý pěstuje révu na Vysočině ve stejné nadmořské výšce.
U P. Pavlouška vycházel chuťově nejlépe Vostorg, ale podobných odrůd najdeme i víc.

host - 186.98 (?), 15.8.2008 9:52

Ivo:

Co jsem slyšel bylo i na hané pekelné sucho. Na vsetínku to bylo chvíli na pouštní klima. Květen-červen skoro bez kapky a to si nedělám prdel.  Víno mám na lokalitě-svah k jihu, děsně se to tam vysušuje, bez zálivky to fakt trpí. (Krystal a Cvetočnyj tam zrajou v pohodě) uvidíme co zbytek. Letos mám pár malých hroznů i na frankovce a to jsem zvědav jestli tahle pozdní potvora dozraje do jedlých bobulí)
Příští rok přejdu na mulčování sečenou trávou.

Mám na zahradě 3 keříky neidentifikované podnože, jednoznačně jde o nějakou podnož(roste skvěle). Otázkou je jak úspěšné může být roubování doma. Řízkování mi problém nedělá, obvykle mi chytne 100% otázka je, jestli se bez stratifikační bedny dá dělat i přímé řízkování s roubováním. Asi bych to spojil zlepšenou kopulací a zavázal vázacím materiálem a normálně zasypal pylinami, přičemž při pokojové teplotě to snad i chytne... hm?

Kniha p. Pavlouška solido, je pěkné že publikuje, ovšem větší část je věnována moštovým odrůdám a o ty mě moc nejde. Navíc ta cena 850...

Zrovna včera jsem na ni koukal, projel jsem zlehka tu pasáž o stolácích, zajímavé... je tam opravdu hodně co zkoušet a vybírat... Krystal nemusí být jediný že.

Pro mě připadá v úvahu spíš jeho "pěstování v zahradách"...

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 15.8.2008 11:25

Tak zrovna u nás, 5 km severně od Prostějova, sucho vyjímečně nebylo, když mělo zapršet, tak zapršelo. Srážky jsou letos dubnu až červnu o 30 mm vyšší než je průměr.
Pěstování v zahradch mám, ale s Encyklopedií jsem to udělal podobně, prolistoval jsem si ji v knihkupectví. Na internetu se dají najít lepší informace. Ale neměl jsem na mysli odrůdy z této knihy, myslím, že mám výběr o trošku lepší, zejména ve stolních raných a odolných odrůdách.
Taky si sám množím, roubovat jsem ještě nezkoušel, ale myslím, že by to mělo jít, jak píšete.

host - 116.7 (?), 19.8.2008 11:48

Dobrý den, pane Ivo,

zdravím Vás! Máte krásný vinohrad, moc se mi Vaše fotky líbí. V posledním příspěvku se zmiňujete o kvalitních informacích na netu - mohl byste mi, prosím, poslat odkaz na některou z nich? Děkuji, Helena

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz