vinná réva
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 12.8.2008 7:53
Jgeneral: A ten se dá sehnat běžně? Nevíš kolik má průměr? Líbilo se mi že je to taková struna a ne těžký tlustý drát, já toho moc potřebovat nebudu:-) jen dva asi 20timetrové řádky.
Karel.
|
|
|
|
|
|
|
N.Anna - (9) - 38.246 (?), 12.8.2008 8:12
Dobrý den,
potřebuji poradit ohledně radikálního řezu vinné révy. Potřebujem zrušit starou pergolu která je porostlá asi 10 let starou révou. Letos je napadená plísní. Takže nebude žádná úroda. Je možné udělat řez ve starém dřevě a nenechat žádné letorosty? Děkuji Anna
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 12.8.2008 9:03
letos, asi v polovině května, se mi při sekání trávy stala nehoda. Usekl jsem keř vinné révy (pravokořenný, asi 8 roků starý) těsně u země. Po několika týdnech začal pařez rašit (nechal jsem 2výhony) a nyní má každý výhon kolem 4-5metrů a dokonce bude i pár hroznů, pokud stihnou vyzrát.
Asi není dobré něco takového provést teď v srpnu, raději bych počkal do února/března.
|
|
|
|
|
|
|
jgeneral - Stříbrný Zahrádkář (165) - 209.3 (?), 12.8.2008 11:06
ad drát -> Podívejte se na netu. Myslím, že to má i Oslavan. Průměr se používal kolem 1mm, tuším 1,2mm.
ad řez -> takový radikální řez provádějte opravdu až na konci zimy a ránu ošetřte třeba latexem (nátěr). Nechejte tak 3 let růst (podle bujnosti).
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 14.8.2008 8:43
Nazdrar: máte někdo zkušenosti s odrůdami: Ametyst, Aivaz, BV - 18 - 109, Festivalnyj, Jupiter, Kerťanka, Kodrianka?
Která musí být ve skleníku? Co vyzrávání?
Karlos
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 14.8.2008 10:56
Ametyst a Ajvaz mám druhým rokem, takže zatím čekám. Ale rostou pěkně, dřevo vyzrává bez problému, skleník není potřeba (180m. n.m.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 46.152 (?), 14.8.2008 11:32
BV 18-109 (Dakona) u mě letos plodí prvním rokem, už je celá vybarvená, ale stále ještě není dostatečně sladká. Odhaduju, že bude zralá do 14 dnů. Chorobami netrpí.
Kodrjanka také plodí letos poprvé, oproti Dakoně má podstatně větší bobule, ale ještě je nemá úplně vybarvené. Bobule jsou sladší než u Dakony, ale odhaduju, že úplná zralost bude také do 14 dnů.
Nadmořská výška 240 m. Obrázky najdete tady
http://picasaweb.google.cz/bred.ik.wine
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 14.8.2008 12:02
Milý hoste: Díky za fotky, paráda... to jsou vaše fotky jo?
Měl bych takový dotaz, třeba mi k tomu napíšete něco zajímavého. V literatuře se uvádí guyotův řez. prostě to samé jako střední vedení, akorát cca 20cm kmínek. V čem tkví ta výhoda? Že jsou hrozny u země a více se zahřejí? Má to smysl v ČR? Co vyšší polohy a příp. mrazíky na jaře?
|
|
|
|
|
|
|
host - 46.152 (?), 14.8.2008 12:32
Jo, fotky jsou moje.
Guyotův řez tj řez, při kterém se ponechá jeden tažeň a jeden dvojočkový čípek (anebo dvě kratší ramena s polotažněm s náhradním čípkem) se může použít jak u nízkého, tak u středního vedení. Osobně používám kmínek 70 cm vysoký. Kmínek 20 cm má další nevýhodu v tom, že keř má potom málo starého dřeva. Snad jediná výhoda je, že v průběhu léta je u země tepleji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|