Se Solarisem nemám zatím zkušenosti. Sice mám cukání zkusit pár hlav a dělat burčák, ale nemám místo, kam sázet. Kolik nechat listů za hroznem je obecně těžká otázka, myslím. Někdo řekne min 15, 18... Podle mě to je složitější. Záleží na vitalitě rostliny, roku, slunci, srážkách, množství starého dřeva, množství hroznů, sumě teplot, oslunění, napadení, půdě, zálivce, hnojení, odrůdě, poloze... Vyzkoušejte si to ve svých podmínkách. Někdy méně (hroznů) je více (cukru). Pamatuju roky, kdy jsem to neodhadl, rok nestál za moc a ani v listopadu nebyly hrozny k jídlu, jiný rok stejné již v září vynikající...
Sladké Martiňáky srovnatelné s běžnými hrozny jsem nikdy nejedl, proto je odstraňuji. Rozdíl mezi Martiňákem a běžným hroznem je pro mě jako mezi Golden Delicius dozrálým na Vysočině a v Bolzanu.
Ale možná u ranných odrůd tahle možnost mít dvě úrody existuje. Řekl bych, že odrůda a poloha je nejdůležitější. Dnešní nové odrůdy dávají viohradnictví nový rozměr.