Sušené Baco Noir
|
|
|
|
|
|
|
|
zyjan - Zlatý Zahrádkář (513) - 195.168 (?), 12.11.2009 17:26, zobrazeno: 13602x
Odrůda Baco Noir je obdivuhodná už tím, že zatím žádná jiná odrůda nevyvolala tolik diskuzí, obav, pochybností, ale i nadšení. Dost často se v diskuzích objevuje zpráva o její škodlivosti, ale zatím nikdo nepojmenoval látku, která je škodlivá. Nicméně - s jistotou můžeme říct, že jako barvířka má v sobě nejvíc červeného barviva, které je vynikajícím antioxidantem. Na zkoušku jsem zkusil otrhané bobule nasušit a byl jsem mile překvapen. Je jen škoda, že jsem na to nepřišel už dřív. Rozinky mají sladkokyselou chuť a křoupu je i se semeny, které také mají pro zdraví příznivé účinky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.47 (?), 31.8.2011 10:24
Dobrý den, píšete o sušení, což mne velmi zaujalo. Sušíte v sušičce nebo máte jiný způsob? Sušičku bohužel nevlastním, šlo by to i v troubě? Díky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.50 (?), 1.9.2011 1:47
V Bille som kupovával cibéby o veľkosti 2-3 cm. Bez semienok. To bola aspoň pochúťka! Tie chrumkavé z Baca by bola pohroma pre mojích pár posledných zubov. Najlepší produkt z tejto odrody je tmavoružový burčiak. Bez pridania poriadneho množstva cukru je ale popíjanie vína z Baca hotové utrpenie. Spomínam na manželkinho starečka, ako sme pri návšteve u nich popíjali vždy 2 hodiny štamprlík naliateho "skvelého" vína a usmievali sa, ako nám chutí. Šporivá starenka totiž nedovolila starečkovi zobrať z kredenca viac cukru na dosladenie muštu. Z tých škodlivých látok sa v minulosti hovorilo tuším o metanolu, ktorý pri kvasení neodzrneného mláta vzniká vo vyššom množstve ako u európskej révy. Ako farbierku ho v minulosti vykupovali vinárske závody. Viac farbiva Vám dodá napr. Neronet. Takisto o sorte Medina (alebo Golubok?) písala S.I.Krasochina, že obsahuje najviac zdraviu prospešného resveratrínu. Víno z Baca má výraznú chuť po liščine (fuchstóny), takže pre znalcov vína žiadna pochúťka. Dnešné moderné frankoamerikány sa nedajú srovnať- čo do kvality vína a cukornatosti bobúľ so starodávnym Baco Noir. Napr. minulý týždeň mi písal kamarát zo Sv.Jura, že nameral refraktometrom u Marquette 21,5 NM a pri Frontenacu dokonca 23 NM cukru. Koľko asi budú mať na konci septembra? Preto som odporúčal tieto sorty skúsiť na Vysočine. Je zaujímavé, že napr. Pinotin mal na konci augusta iba 19 NM. Ale to už nie je frankoamerikán... Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 1.9.2011 14:08
Nevím jak Váš Baco Noir vypadá, ale existuje nejeden jeho klon a je potřeba vybrat ten nej... Samotné víno je tříslovité, nikdy jsem ho nearchivoval. Jinak pěstuji raději Nero, ten je co do léčivých účinků dost zajímavý a hrozny jsou přece jenom kvalitnější. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|