Sušené Baco Noir



zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?)
1.9.2011 13:42

O.k. - plody Baco Noir suším spíš jako léčivku. Ale nedávno jsem potkal jednu známou a ta mi říkala, že chuťově vynikající jsou bobule psího vína - přísavníku - no nevím - i kdybych se přesvědčil že opravdu jo, vinici z přísavníku asi dělat nebudu. Ale jsu na to docela zvědavý.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 12.11.2009 17:26, zobrazeno: 13602x

Odrůda Baco Noir je obdivuhodná už tím, že zatím žádná jiná odrůda nevyvolala tolik diskuzí, obav, pochybností, ale i nadšení. Dost často se v diskuzích objevuje zpráva o její škodlivosti, ale zatím nikdo nepojmenoval látku, která je škodlivá. Nicméně - s jistotou můžeme říct, že jako barvířka má v sobě nejvíc červeného barviva, které je vynikajícím antioxidantem. Na zkoušku jsem zkusil otrhané bobule nasušit a byl jsem mile překvapen. Je jen škoda, že jsem na to nepřišel už dřív. Rozinky mají sladkokyselou chuť a křoupu je i se semeny, které také mají pro zdraví příznivé účinky.

   
host - 3.47 (?), 31.8.2011 10:24
Dobrý den, píšete o sušení, což mne velmi zaujalo. Sušíte v sušičce nebo máte jiný způsob? Sušičku bohužel nevlastním, šlo by to i v troubě? Díky
      
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 31.8.2011 11:35

Sušil jsem to na roštech (dvojmřížoví z ledničky přes sebe dané) a na kamnech, při teplotě ne příliš prudké. Sušička stejně jako (při)uzavřená trouba ovoce spíš dusí, protože vlhkost nemá kam odcházet.

         
host - 171.50 (?), 1.9.2011 1:47
V Bille som kupovával cibéby o veľkosti 2-3 cm. Bez semienok. To bola aspoň pochúťka! Tie chrumkavé z Baca by bola pohroma pre mojích pár posledných zubov. Najlepší produkt z tejto odrody je tmavoružový burčiak. Bez pridania poriadneho množstva cukru je ale popíjanie vína z Baca hotové utrpenie. Spomínam na manželkinho starečka, ako sme pri návšteve u nich popíjali vždy 2 hodiny štamprlík naliateho "skvelého" vína a usmievali sa, ako nám chutí. Šporivá starenka totiž nedovolila starečkovi zobrať z kredenca viac cukru na dosladenie muštu. Z tých škodlivých látok sa v minulosti hovorilo tuším o metanolu, ktorý pri kvasení neodzrneného mláta vzniká vo vyššom množstve ako u európskej révy. Ako farbierku ho v minulosti vykupovali vinárske závody. Viac farbiva Vám dodá napr. Neronet. Takisto o sorte Medina (alebo Golubok?) písala S.I.Krasochina, že obsahuje najviac zdraviu prospešného resveratrínu. Víno z Baca má výraznú chuť po liščine (fuchstóny), takže pre znalcov vína žiadna pochúťka. Dnešné moderné frankoamerikány sa nedajú srovnať- čo do kvality vína a cukornatosti bobúľ so starodávnym Baco Noir. Napr. minulý týždeň mi písal kamarát zo Sv.Jura, že nameral refraktometrom u Marquette 21,5 NM a pri Frontenacu dokonca 23 NM cukru. Koľko asi budú mať na konci septembra? Preto som odporúčal tieto sorty skúsiť na Vysočine. Je zaujímavé, že napr. Pinotin mal na konci augusta iba 19 NM. Ale to už nie je frankoamerikán... Paľo
            
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 1.9.2011 9:35

Pane Paľo - výhoda plodů Baca je také ta, že se odrůda nemusí stříkat (jako Golubok), odrůda je vytrvale, dobře plodící a mrazuvzdorná (Medina mi vymrzla).
Co se týká liščiny ve víně, víno z něj (amatérsky vyrobené) jsem pil a liščinu jsem tam necítil. Jinak podle amerických výrobců je nutné tohle víno za každou cenu archivovat - potom se v něm prý objeví jeho lahodnost s vůní lesních plodů a karamelu či čokolády.

               
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 1.9.2011 10:56

Nevím jako Baco Noir, tuto odrůdu nemám a nechci, ale Golubok je sice plodný i slušně odolný k plísni, ale letos na něm bylo dost padlí a to i na bobulích, takže bych ho jako odrůdu pro pěstování bez postřiků neuváděl.
Jinak škodlivost vín z amerických přímoplodných hybridů byla už dávno mnoha studiemi vyvrácena, ale je v zájmu některých vinařů tuto legendu nadále udržovat.
Osobně bych si na rozinkách se semeny nepochutnal, byť mi jinak semena v bobulích vůbec nevadí. Když sušit, tak raději bezsemenné odrůdy.

                  
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 1.9.2011 13:42

O.k. - plody Baco Noir suším spíš jako léčivku. Ale nedávno jsem potkal jednu známou a ta mi říkala, že chuťově vynikající jsou bobule psího vína - přísavníku - no nevím - i kdybych se přesvědčil že opravdu jo, vinici z přísavníku asi dělat nebudu. Ale jsu na to docela zvědavý.

                  
host - 178.235 (?), 1.9.2011 14:08

Nevím jak Váš Baco Noir vypadá, ale existuje nejeden jeho klon a je potřeba vybrat ten nej... Samotné víno je tříslovité, nikdy jsem ho nearchivoval. Jinak pěstuji raději Nero, ten je co do léčivých účinků dost zajímavý a hrozny jsou přece jenom kvalitnější.  AB

                     
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 1.9.2011 14:42

Přiznám se, že to moje Baco je ze semenáčku, takže opravdu trochu "jiný klon". Ale já jsem se bavil o tom jednom typickém s prázdnějším dlouhým hroznem - právě z toho dělají v Americe víno, na které nedají dopustit. Já jsem pil víno z Baca u souseda a ten má opravdu originál Baco.
Co se týká Nera - myslím, že právě Nero tolik červeného barviva nemá jako má Baco.

                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 1.9.2011 14:47

Myslím, že D. Pospíšilová píše ve své Ampelografii Slovenska, že právě Nero má nejvyšší obsah resveratrolu ze všech odrůd (ale teď nevím jestli jen stolních), co testovali. Samozřejmě Nero není typická stolní odrůda, spíš bych ji řadil k univerzálním.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Kolikovaci pripravek8.11.2024
Kolíkovaní nábytkových desek8.11.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika