Sušené Baco Noir



                     
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?) 
1.9.2011 15:57

Tak teda asi jo - mně plodilo jednou (poprvé) a nějak se mu do té barvy nechtělo. (Možná právě proto, že to bylo poprvé)

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 136.24 (?), 2.9.2011 0:05
Dobrý večer pán Zyjan! Odrody Medina či Golubok som neporovnával s Bacom z hľadiska odolnosti, ale obsahu antokyanov. Moju nepresnú informáciu doplnil Bredik. Opravujem: nie S.I.Krasochina, ale D.Pospíšilová píše v svojej Ampelografii na str. 343, že sorta Nero pri porovnávaní 26 odrôd (pravdep. muštových) vykazovala najvyšší obsah resveratrolu v hrozne aj vo víne. Pokiaľ ide o kvalitu vína z Baco Noir, máte pravdu, že po 5-8 ročnom ležaní v súdkoch sa dá z neho spraviť aj Portské s príchuťou čiernych plodov a karamelu. Na Záhorí asi takýchto skúsených vincúrov bolo málo, víno sa vypilo najneskôr do 2 rokov. Starečkov čičibák z Baca pri stodole v záhrade bol tak suchý, že mohol kľudne súťažiť s vínom Orechovým. To sa na Záhorí používa pri sbere-strásaní vlašských orechov. Keď sa trošku naleje pod orech a chvíľu sa počká, strom sa tak zatrasie, že nepotrebujete palicu a môžete zberať plody do košíka. Baco Noir našťastie nie je typický "Amerikán"-V.labruska, ale viac Francúz, preto je liščina menej výrazná. V knihe Nový brevíř o víně Jindřicha Haufta sa píše: "Hrozny i mladé víno z hybridů mají nežádoucí příchuť po ovoci, např. po malinách, jahodách, moruších... jiné zas chutí nepříjemně připomínají kov, trávu apod. Tato laciná a nekvalitní hybridní vína mají ještě jednu nevýhodu: za krátký čas, zpravidla do jednoho roku, začnou páchnout liščinou... V r.1982 se u nás pěstovaly hybridy na ploše 3325 ha, z toho bylo na Moravě 24 ha a na Slovensku 3301 ha... Ze starých hybridů se u nás pěstuje Delaware,...Noah,..Othello... Z novějších Baco 1,...Oberlin 595, 604, 605, Seibel 880, 1000, 4986, 5213, 5279, 6486 a odrůda Szaszaros..." Kvalita vín z priamorodiacich hybridov a európskej révy sa porovnávala už v 50. rokoch. Napr. Josef Blaha v knihe Réva vinná z r.1961 píše: "Použitím chromatografických metod v poslední době bylo prokázáno, že anthokyanové barvivo ušlechtilých odrůd révy je složeno z monoglykosidů tří anthokyanolů... Naproti tomu jsou anthokyany odrůd plodných hybridů složeny převážně z diglukosidů těchto anthokyanolů..." Akási nedôvera k vínam z moderných hybridov zdá sa pretrváva dodnes, ale nemôžete srovnávať víno napr. zo starej odrody Baco Noir s odrodou kupr. Marquette. Baco má v porovnaní s Cabernetom či Merlotom jemnejšie taníny, ale šírkou a rozmanitosťou vôní a chutí, najmä po naležaní v bariku nemá šancu s nimi súťažiť. Je to téma na dlhé hovory... Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika