Stolní odrůdy

host - 3.134 (?)
21.4.2010 19:52

Vážení, růvek se musí odstrańovat velmi opatrně a nejlépe po částech, s odstupem týdnů, aby se křehká pletiva postupně aklimatizovala.  Vybělené výhony totiž mohou na prudkém slunci nekrotizovat a dojde k nevratnému poškození lýka.  S odtraňováním růvku začínáme v době, kdy na novém výhonu narostou první úponky.  Dokud rostou pouze pouze stonky a listy, není ještě sazenice zakořeněná.  Koncem července už můžeme růvek úplně rozhrabat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 21.4.2010 8:27

Ten růvek neboli krtičinec chrání rašící révu před mrazíky.  Doporučil bych ho odstranit až po "zmrzlých", a to velmi opatrně, aby se křehké výhony neulámaly.

host - 3.134 (?), 21.4.2010 19:52

Vážení, růvek se musí odstrańovat velmi opatrně a nejlépe po částech, s odstupem týdnů, aby se křehká pletiva postupně aklimatizovala.  Vybělené výhony totiž mohou na prudkém slunci nekrotizovat a dojde k nevratnému poškození lýka.  S odtraňováním růvku začínáme v době, kdy na novém výhonu narostou první úponky.  Dokud rostou pouze pouze stonky a listy, není ještě sazenice zakořeněná.  Koncem července už můžeme růvek úplně rozhrabat.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 21.4.2010 20:09

dekuji za reakce, budu tedy trpelivy a v klidu si na vyhony pockam :-)

host - 5.70 (?), 31.8.2010 22:57

Mám Suzi druhým rokem a už zarodila. Bobule poměrně velké, hrozen menší, alew to je tím, že je to panenská úroda. Ještě není úplně zralá. Stříkla jsem pouze jednou Kuprikolem, ale pro letošní rok to bylo asi málo. Ale určitě dozraje

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 6.9.2010 7:23

V jednom nejmenovanem lepsim zahradnickem čsp.se hodnotily piwi odrůdy, v nichz exceloval z bilych Vostorg a z modrych Aivaz, Moldova. Bohuzel nedozvedel jsem se nic vic jak moc je narocna odruda Moldova, vim, ze je pozdnejsi, ale jak moc to netusim. Nicmene bych ji rad vyzkousel, muze mi tu nekdo prosim sdelit sve zkusenosti s touto odrudou a tez zda ma chut tzv.Lambruskych odrud?(doufam, ze ne, kdyz se podle chutovych deskriptoru umistila dost vysoko)-dekuji za pomoc

host - 197.50 (?), 9.9.2010 13:25

Moldova je z běžně dostupných modrých odrůd jedna z nejpozdnějších, pokud nemáte výborné podmínky pro pěstování, tak o ní neuvažujte. O chutˇové vlastnosti mít strach nemusíte. VJK

host - 151.139 (?), 11.9.2010 0:20

Dobrý deň!

Dovoľujem si Vás opraviť: Vostorg, Ajvaz ani Moldova nepatria medzi PIWIs odrody (z nemčiny PilzWiderstandSorten, čiže odrody odolné proti hubovým ochoreniam-je tým myslená najmä perenospóra, oidium a bytritída). Vami spomínané interspecifické odrody sú síce odolnejšie ako staršie stolové krížence typu Vitis vinifera, ale v menej priaznivých rokoch potrebujú postrek, aspoň proti oidiu. Ajvaz podobne ako Nadežda AZOS sú krížence Moldovy s Cardinalom, dozrávajú skôr ako Moldova, majú peké strapce a bobule, ale údajne jednoduchú chuť. Nadežda AZOS by mi mala zarodiť až budúci rok, takže potom Vám napíšem, či je to pravda. Inak zdravotný stav rastlín je super-stačili len 2 postreky. Mrazuodolnosť sa mi nepotvrdila vyššia. Molly(MM=V.vinifera) po minulej zime nezmrzla, Nadežda AZOS áno. Jahodovú chuť typickú pre Vitis labrusca nemajú žiadna z Vami uvedených odrôd, lebo krížence neobsahujú gény tejto odrody. S pozdravom   Paľo.

host - 215.11 (?), 11.9.2010 20:27

Ajvaz a Moldova samozřejmě geny Vitis labrusca obsahují, byť v malé míře - Moldova je kříženec Guzal Kara x SV 12375, tudíž trocha labrusky tam je. VJK

host - 151.188 (?), 17.9.2010 15:02

Dobrý deň!

Prepáčte za nepresnosť, človek sa učí celý život. Máte pravdu, Moldova má stopy génov americkej révy Vitis labrusca vďaka jednému z rodičov-Villard Blanc(SV12375), ktorý ich má presne 3,13%. Po zkrížení so sortou Guzal Kara ich bude zrejme v genotype Moldovy ešte menej. Takže neverím, aj keď som tiež Moldovu nekoštoval, že by sa u nej prejavila labrusková príchuť. A o to "mičurincovi" išlo, však? Myslím si, že sa dnes dajú zohnať lepšie-novšie interšpecifické hybridy pôvodom z Ukrajiny, Ruska či USA, ktoré majú nielen lepšiu chuť, veľké bobule a malé semienka, ale najmä lepšiu odolnosť k chorobám a mrazu.  S pozdravom Paľo

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 17.9.2010 15:21

na popnuti balkonu jsem si dnes koupil odrudu Calastra, pestujete ji nekdo a pripadne s jakymi uspechy... dekuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz