Stolní odrůdy
|
|
|
|
|
|
|
languedoc - (6) - 48.29 (?) 7.2.2010 8:59, zobrazeno: 53483x
přátelé vinaři
rád se s vámi podělím o zkušenosti s pěstováním těchto stolních odrud-prim, dora,luna, pomeranč,negra, premier,ametyst, alvaz opál, zafír,nasťa, nero,onyx, vostorg
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
languedoc - (6) - 48.29 (?), 8.2.2010 9:48
tak přatelé, tyto odrudy a ještě jiné pěstuji v n.v. 330 m.n.m. blízko Slaného, ale často jsou zde i jarní mraziky, nebot jsem spiše na rovině a a je zde menši mrazova kotlinka..sazenice sazim asi tak 70-80 cm na dratěnku, a nechavam tak 8 oček, nizky kminek a kratké čipky, dvouočkové--všechny odrudy zraji od 20.8.-25.9.--např Onyx vyborně dozrava i když zraje až koncem zaří, během vegetace hnojim kristalonem Květ- plod a na jaře rozhodim N-P-K, nejlepe na mokry snih k sazenicim... jinak mám ještě Aron, ktery zraje koncem září a zkoušel jsem ho i ve skleníku, ale tam trpí chorobami a mam zkušenost, že kvalita hroznů je venku lepší..odrudy, ktere jsem vyjmenoval dřive, tak vloni jsem měl např u onyxu, ametystu a jinych hrozny velke a o vaze ke 2 kg, u primu samozřejmě ne, tam jsou menší..odrudy jsou odolne proti chorobam a zatim jsem vubec nepoužival postřiky.
|
|
|
|
|
|
|
languedoc - (6) - 48.29 (?), 8.2.2010 9:52
mám ještě pár odrůd, ktere jistě všichni dobře znáte např.portugal, F2,MI-15,peage, malverina,dornfelder
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.146 (?), 8.2.2010 11:06
Ja bydlím 10 km od Slaneho směr Louny Velmi se mi osvědčila Panonia Kirsche ,Olšava a Polo
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.38 (?), 8.2.2010 15:52
Dobre odpoledne,
rad bych se zeptal jake mate zkusenosti s odrudou Dóra. Jaka je mrazuvzdornost, kdy vam dozrava, chut, ceho si cenite popr. vam vadi na teto odrude. Ja si ji vysadil v roce 2008 JZ svah, 300 m.n.m., v roce 2009 ukazala dva mensi hrozny, ktere moooc chutnaly vosam. Letos by se mela ukazat v plne sile, dekuji za odpoved.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
languedoc - (6) - 48.29 (?), 8.2.2010 16:14
dobrý den
co se tyče Dory, tak mně zraje po 20.8.,ano chutna vosam, jako všecny ranné odrudy, ale proti tomu se da chranit hrozen např nastřihanymi čtverci ze starych zaclon např 30cm na 30 a timto kouskem pak hrozen normalně zabalit... nehnije, vzduch k nemu může.Dora se nesmí přetěžovat množstvim oček jako žadna stolní odruda, ale mamli ji srovnat např s Nastou, nebo primem, tak si myslim, že chutove se jim nevyrovna.Nejnižšši teplotu jsem zde naměřil -17 stupnů a tuto teplotu snaší dobře, samozřejmě jen starši sazenice a s dobře vyzralym dřevem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.146 (?), 8.2.2010 16:37
Zdravím mam sice jenom 10 hlav u zdi dílen ale dřív jsem se musel dělit s vosami a ptaky nyní to cele zakrývam starymy záslonami a pohoda když zarodila vloni Panona K. tak mi nikdo nevěřil ža v Čechách něco takového naroste a co s přebytky?Ty likvidují Mama duchodkyně s kamaradkama a vnučka s dětmi ve školce Mají to v košíku a dobou takže o přebytky je postaráno pry by jich mohlo byt víc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|