Stolní odrůdy

host - 217.2 (?) 
8.2.2010 20:08
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat na odrůdy Vostorg a Nero, které chci zasadit do skleníku z důvodu ranné sklizně, nevíte jak jsou na tom ohledně chorob a zároveň použití postřiků?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

languedoc - (6) - 48.29 (?), 8.2.2010 20:17

dobrý večer, myslím si, že obě odrůdy jak nero, tak vostorg dobře dozravají začatkem září venku, do skleníku bych je moc nedával, nebot vysoka teplota a vlhkost by jistě přispívaly k nutnosti chemickeho ošetřování.jinak nero ma vyhodu, že hrozny vydrži dlouho na keři.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 9.2.2010 21:02

Odrůda Nero patří mezi interspecifickými odrůdami k nejodolnějším, za pět let, co ji mám, jsem na ní neviděl ani padlí ani plíseň révovou. Miro Lobo má pravdu, že její bobule vydrží velmi dlouho na keřích a přitom jen zvyšují svou cukernatost. U mne na Hané dozrává tato odrůda do půlky srpna a v půlce září již má i 26% cukru. Co bych odrůdě Nero vytkl je relativně malá velikost bobulí, jen kolem 3 g a velká semena, která jsou v září tvrdá jako broky.
Odrůda Vostorg má bobule podstatně větší, i při venkovním pěstování kolem 7 g. Na plíseň je slušně odolná, k padlí jen středně, takže pro jistotu bych po odkvětu postřik proti této chorobě udělal. Dozrává v druhé polovině srpna.

Ve skleníku podle mého názoru ale odpadá nebezpečí napadení plísní révovou, která potřebuje ke svému šíření nejen vzdušnou vlhkost, ale zejména ovlhčení listů, čemuž lze snadno zabránit větráním skleníku bez použití chemie. Horší je to s padlím, kterému stačí vysoká vzdušná vlhkost a teplotní optimum má 26-28°C. Proto je důležité révu ochranit ve skleníku už před kvetením a po odkvětu, další ošetření již nemusí být tak důležitá, protože v letních měsících bývá ve skleníku i padlí horko a hůře se za vysokých teplot šíří. 

Ještě mi to nedá, abych se vyjádřil k odolnosti k mrazu. Výše zmiňovaných -17°C nepovažuji za teplotu pro  révu příliš nebezpečnou, pokud se nejedná o k mrazu velmi citlivé odrůdy. V letošní zimě i na jižní Moravě bylo hluboko pod -20°C a potom většina odrůd druhu V.vinifera doporučovaných výše Mirem Lobem snadno vymrzne, snad jedině Ajvaz s Vostorgem lze do letošní zimy doporučit, ale to nejsou odrůdy čistě V. vinifera.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 22.3.2010 8:09

porad se nemohu rozhodnout pro jake stolni dve odrudy se mam rozhodnout...340-350 m.n.m, rad bych jednu modrou a jednu bilou pripadne obe modre odrudy, pokud mozno interspecificke s velkymi hrozny a velkymi bobulemi, a jste navic odolne proti sprchavani (nerad bych mel na hroznu 6bobuli), rostliny budou u kamenne zdi na vyvysenem zahone, pred nimi jeste jsou pražce, takze teplo se bude opirat jak o kamennou zed tak o prazce... pomuze nekdo s vyberem?

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 22.3.2010 9:01

Z bílých Arkadii, ta by u tak chráněné polohy mohla být dobrá anebo V 25-20 neboli Augustin. U modrých je to horší, Kodrjanka ráda sprchává, Nero má malé bobule, Viking je citlivější na perenosporu a mráz, Glaša na padlí. Snad až bude Krasotka, snad Ajvaz, ale s tím nemám zkušenosti.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 22.3.2010 9:06

Zdravím Vás a přeji hezký den. Já měl za to, že Nero má velikost bobulí zhruba stejnou jako Kodrjanka. Včera se Kodrjanka již "rozplakala". Mirek

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 22.3.2010 9:17

a od pana Knížka byste mi doporucil nejakou odrudubyly tu kladne ohlasy na jeho sazenice... jen ne u vsech je napsano jak jsou na tom s houb.chorobami, take me mrzi, ze se jeste neprodava odruda Brigantina, ktera byla v jednom nejmenovanem casopise velmi chvalena :-(

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 22.3.2010 10:15

Jenom k velikosti bobulí u Kodrjanky a Nera. Nero u mne maximálně 4 g, Kodrjanka udělá bez problémů 6 g.
K výběru u pana K.: Z modrých bych si nenechal ujít rozhodně Venus, hodně ji chválí v Polsku i na Ukrajině, možná Glenoru. Nesjou sice velkoplodé, ale odolné mrazu i chorobám a bezsemenné.Velké bobule má Velika, ale není příliš odolná. Nero Esther odolné jsou, ale nemají zas tak obrovské bobule.
Z bílých pak Vostorg, Lilla nebo Fanny.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 22.3.2010 10:56

díky moc! mel jsem za to, ze ty bezsemenny nebudou tak mrazuvzdorny a hl.ze to jsou deticky revy vinne-V.vinifera a tudiz odolnost nic moc, je videt, ze jsem se spletl.

Velmi dekuji za rady, takovych vyjimecnych lidi co rozumi reve je malo, musime Vas hyckat :-)

host - 105.22 (?), 14.4.2010 0:32

Nevíte někdo co je to za odrůdu MOPR - toto je zkratka, nevím přesný název - jsou to bílé bobule, sladké a aromatické - moc dobré. Víte kde se dá koupit? Děkuji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz