Stolní odrůdy
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.2 (?) 8.2.2010 20:08
Dobrý večer,
chtěl bych se zeptat na odrůdy Vostorg a Nero, které chci zasadit do skleníku z důvodu ranné sklizně, nevíte jak jsou na tom ohledně chorob a zároveň použití postřiků?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
languedoc - (6) - 48.29 (?), 8.2.2010 20:17
dobrý večer, myslím si, že obě odrůdy jak nero, tak vostorg dobře dozravají začatkem září venku, do skleníku bych je moc nedával, nebot vysoka teplota a vlhkost by jistě přispívaly k nutnosti chemickeho ošetřování.jinak nero ma vyhodu, že hrozny vydrži dlouho na keři.
|
|
|
|
|
|
|
bred_ik - Zlatý Zahrádkář (899) - 178.82 (?), 9.2.2010 21:02
Odrůda Nero patří mezi interspecifickými odrůdami k nejodolnějším, za pět let, co ji mám, jsem na ní neviděl ani padlí ani plíseň révovou. Miro Lobo má pravdu, že její bobule vydrží velmi dlouho na keřích a přitom jen zvyšují svou cukernatost. U mne na Hané dozrává tato odrůda do půlky srpna a v půlce září již má i 26% cukru. Co bych odrůdě Nero vytkl je relativně malá velikost bobulí, jen kolem 3 g a velká semena, která jsou v září tvrdá jako broky.
Odrůda Vostorg má bobule podstatně větší, i při venkovním pěstování kolem 7 g. Na plíseň je slušně odolná, k padlí jen středně, takže pro jistotu bych po odkvětu postřik proti této chorobě udělal. Dozrává v druhé polovině srpna.
Ve skleníku podle mého názoru ale odpadá nebezpečí napadení plísní révovou, která potřebuje ke svému šíření nejen vzdušnou vlhkost, ale zejména ovlhčení listů, čemuž lze snadno zabránit větráním skleníku bez použití chemie. Horší je to s padlím, kterému stačí vysoká vzdušná vlhkost a teplotní optimum má 26-28°C. Proto je důležité révu ochranit ve skleníku už před kvetením a po odkvětu, další ošetření již nemusí být tak důležitá, protože v letních měsících bývá ve skleníku i padlí horko a hůře se za vysokých teplot šíří.
Ještě mi to nedá, abych se vyjádřil k odolnosti k mrazu. Výše zmiňovaných -17°C nepovažuji za teplotu pro révu příliš nebezpečnou, pokud se nejedná o k mrazu velmi citlivé odrůdy. V letošní zimě i na jižní Moravě bylo hluboko pod -20°C a potom většina odrůd druhu V.vinifera doporučovaných výše Mirem Lobem snadno vymrzne, snad jedině Ajvaz s Vostorgem lze do letošní zimy doporučit, ale to nejsou odrůdy čistě V. vinifera.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.15 (?), 22.3.2010 10:56
díky moc! mel jsem za to, ze ty bezsemenny nebudou tak mrazuvzdorny a hl.ze to jsou deticky revy vinne-V.vinifera a tudiz odolnost nic moc, je videt, ze jsem se spletl.
Velmi dekuji za rady, takovych vyjimecnych lidi co rozumi reve je malo, musime Vas hyckat :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.22 (?), 14.4.2010 0:32
Nevíte někdo co je to za odrůdu MOPR - toto je zkratka, nevím přesný název - jsou to bílé bobule, sladké a aromatické - moc dobré. Víte kde se dá koupit? Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|