host - 154.252 (?), 24.9.2011 22:41
Ja myslím, že uvažujete správne. Kupážou mäkkých, málo kyslých nevýrazných vín s odrodami tvrdšími či aromatickejšími skúsený vincúr spraví príjemne piteľné cuvée. Rovnakého výsledku byste dosiahol pomletím a vylisovaním hrozna s menším obsahom kyselín (VČS, MM, PM...) s odrodami kyslejšími alebo nedozretými oberanými v rovnakom čase. Odrody s dlhšou vegetačnou periódou (RR, FM...) sa však oberajú neskôr, v čase kedy sú tie skoršie, menej kyslé už prekvasené. Ak je teplé a suché počasie, je lepšie hrozno týchto neskorých sort nechať čo najdlhšie na koreni. Súčasne klesá obsah kyselín v bobuliach. Výnimkou sú niektoré moderné frankoamerikány, kde so stúpajúcim cukrom v bobuliach stúpa aj obsah kyselín. Paľo
|