Réva k pergole

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?)
22.3.2010 8:55

Ještě malá letošní zkušenost z řezu u známých. U nás na Hané byl letos mráz asi -24°C. Jediné, co zmrzlo byly evropské odrůdy a sice Helios a Chrupka. Jednoleté dřevo totálně zmrzlé, vedle interspecifické odrůdy bez problémů s jednoletým dřevem. Jak na tom jsou pupeny, ukáže ale čas.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 22.3.2010 1:12

Omlouvám se, nejsem Bred, ale v sortimentu ji má Zahradnictví Jonáš, Kolín. Alespoň to uvádí ve své nabídce.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 22.3.2010 7:11

Vidíte, vážení a je to tu. V tomto vlákénku se krásně ukázalo, jak nemá smysl sestavování nějakých top žebříčků - vcelku čehokoliv. Dva diskutující, troufám si říci velmi věrohodní diskutující, mají téměř opačné doporučení pro stejnou odrůdou. V tomto případě je to jistě dáno osobní zkušeností obou diskutujících a není to jen blábol nějakých grafomanů. Podle mne je réva v tomto ohledu velmi "náladová rostlina. Nejde prostě jen tak z fleku říct "zasaď tam tohle, to je nejlepší". Vždy půjde o skupinu vhodnou do oblasti a výšky. Ostatní už bude jen na pěstiteli, musí něco risknout a čekat, že to vyjde.

host - 93.15 (?), 22.3.2010 7:33

dekuji, jen vaham, zda mam od neho koupit, kdyz si nekdo na nej stezoval-tady ve foru Melnik, libi se mi totiz i nabidka pana Knížka...

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 22.3.2010 8:51

Odrůdu Dakona neboli BV 18-109 jsem ze své kolekce vyřadil kvůli nejhorší chuti ze všech asi 50 odrůd, které mám. Ani sladká ani kyselá, prostě řepa, v půlce září měla jen 14% cukru, Nero mělo 26%. První ji u mne napadají vosy. Podobné zkušenosti má i jeden můj známý, který ji měl z naprosto jiného zdroje.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 22.3.2010 8:55

pokud se podivate Brede na nabidku pana Knížka, jaké byste mi doporučil, nakonec si pořídím asi 4odrůdy... díky

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 22.3.2010 8:44

Z uvedených odrůd mám zkušenosti s Chrupkou červenou a Královnou vinohradu, pěstuji pod Krušnými horami, v 360m n m, u zdi. Královna vinohradu je v mých podmínkách nejcitlivější na plíseň révovou ze všech odrůd co mám, ale zatím jsem vystačil vždy s max. 2 postřiky za rok. Chrupka u mne plísní netrpí, lehce je napadána padlím, opět max. 2 postřiky za rok. Růst je u obou silný. Obě odrůdy plodí výrazně lépe na dlouhém dřevě, na krátkém jsou podstatně menší hrozny. Dozrávají přibližně stejně, v druhé půlce září, hrozny jsou vzhledově velmi pěkné.. Pokud mohu doporučit, na pergolu zvolte interspecifické odrůdy. Odrůdy evropské révy můžete použít sice také, ale chem. ochrana bude muset být mnohem pečlivější.

Chrupka
Chrupka

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 22.3.2010 8:52

chrupku č.jsem zasadil min.tyden :-) ted bych rad ty intersp.odrudy, velkoplode-jak jsem jiz psal:-)

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 22.3.2010 8:55

Ještě malá letošní zkušenost z řezu u známých. U nás na Hané byl letos mráz asi -24°C. Jediné, co zmrzlo byly evropské odrůdy a sice Helios a Chrupka. Jednoleté dřevo totálně zmrzlé, vedle interspecifické odrůdy bez problémů s jednoletým dřevem. Jak na tom jsou pupeny, ukáže ale čas.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 22.3.2010 9:12

U mne břeclavsku chrupka vloni jakoby "nedozrála", bobule se nevybarvily. To se stalo za ty roky poprvé. Jinak mohu potvrdit plodnost - na krátkém jsou hrozny menší ale bobule větší.

Bobule zůstaly částečně zelené. Jestli za to může měsíc dešťů? Nevím.
Bobule zůstaly částečně zelené. Jestli za to může měsíc dešťů? Nevím.

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 22.3.2010 13:04

Ze kdy je ta fotka? Když se u chrupky takhle vybarvují hrozny, tak už mám dřevo docela slušně vyzrálé, u vás vidím ještě zcela nezralé dřevo - nehnojíte moc dusíkem?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz