Réva - draslík x hořčík

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 13.245 (?)
14.9.2013 20:53

Já už jsem tento pokus o odstranění barevných listů u Nera po 8 letech vzdal. Výživu má stejnou jako ostatních 40odrůd révy (Wuxal super také používám) a stále má snahu aspoň částečně barvit listy. Jinak úroda je dobrá, chuť bobulí také, roste téměř bez postřiků, tak už to dál neřeším. Na druhou otázku vám bohužel neodpovím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 15.5.2013 6:23

Pokud je deficit 75mg/kg, na 100m2 je třeba dodat 6,75kg čistého hořčíku. VJK

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 15.5.2013 8:11

Uvedl jsem zjištěnou hodnotu obsahu hořčíku 85 mg/kg v půdě. Jedná se o váhový podíl hořčíku Mg ve formě MgO v jednom kilogramu sušiny (laboratorně upravený vzorek půdy). Pro můj typ půdy, která je charakterizována jako střední (ve škále lehká - střední - těžká) je však optimální doporučovaná hodnota obsahu hořčíku 226 ÷ 365 mg/kg.

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 15.5.2013 6:28

Wimpi, nechte révu být a dejte se na borůvky - půdu pro to máte ideální :-) 

Ph máte zjištěno vodním výluhem nebo KCl (CaCl2)? VJK

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 15.5.2013 8:20

Jojo, a já bl.ec sázím borůvky do rašeliny a ještě jim do toho přidávám prosátý mulč, aby to měly jó ideální. A přitom můžu zakládat borůvkové plantáže naostro. No nic, naštěstí v nové viničce je to lepší, tam mám pro změnu zase mírně alkalickou reakci a tedy mírný nadbytek vápníku. Půdníreakce byla zjištěna jako CaCl2 (použitá testovací metoda (A)-SOP44).

host - 171.192 (?), 14.9.2013 12:28

Dobrý den.Mám malou viničku.Celkem 10 odrůd moštového a stolního vína.Pouze u Nera se projevuje nedostatek draslíku.Jiné keře jsou naprosto v pořádku, sytě zelené, bez příznaku nějakého deficitu.Letos jsem min.5x prováděl postřik na list s výživou a to Wuxalem super, Harmonií mikroprvky a Vinofertem.Poraďte prosím mám přidat draslík pouze k Neru? Kdy? Ještě nyní, nebo až příští rok?Jaké množství?Děkuji.Ještě jedna otázka.Kde lze dohledat sumu aktivních teplot pro určitý region, nebo místo?

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 13.245 (?), 14.9.2013 20:53

Já už jsem tento pokus o odstranění barevných listů u Nera po 8 letech vzdal. Výživu má stejnou jako ostatních 40odrůd révy (Wuxal super také používám) a stále má snahu aspoň částečně barvit listy. Jinak úroda je dobrá, chuť bobulí také, roste téměř bez postřiků, tak už to dál neřeším. Na druhou otázku vám bohužel neodpovím.

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 147.224 (?), 15.9.2013 22:53

zdravím, vedel by prosím niekto určiť podľa listov, či ide o deficit prvku alebo virus? Fotka je z 5.9. Už som to popisoval tu . Niektoré listy sú už úplne celé fialové, ale len nad miestom cicania škodcu. Ostatné na celom kríku sú ale bodkavé. V inej téme tu som našiel reakciu p.Paľa, že "Podľa zfarbenia lístia vľavo vzadu na tej istej snímke by mohlo ísť o dôsledok mechanického poškodenia výhonku pod listami, ktoré tak reagujú na poruchu prúdenia miazgy so živinami." - mohol by byť toto dôsledok aj u mňa? Mám radšej odstrániť ten výhonok nad miestom poškodenia?

ďakujem.

listy - čo to je?
listy - čo to je?

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 18.9.2013 17:21

Poradíte prosím o jaký deficit se jedná, Mg, K nebo P? díky moc

jedna je samozřejmě bílá odrůda, druhá modrá...

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 18.9.2013 17:34

Dle knihy "Pěstujeme stolní odrůdy révy vinné" kterou mám zrovinka před sebou, je na tom prvním snímku nedostatek hořčíku a na tom druhém (tmavé listy) nedostatek draslíku.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 18.9.2013 17:35

Podle "čítankových obrázků" a literatury se jedná o typický projev nedostatku Mg, tedy hořčíku. Ovšem po zkušenostech jsem s vynášením podobných soudů velmi opatrný. Může se totiž také jednat o kombinaci deficitu i dalších prvků v neznámém poměru.

V každém případě mne zaujalo, jak jste před nedávnem stručně zmiňoval vliv různých podnoží na deficity ve výživě u shodné odrůdy. Mohl byste tyto své zkušenosti ještě podrobněji popsat a případně i podpořit nějakými snímky?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz