Réva do 620 mnm. u Jihlavy, Vysočina

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?)
23.3.2011 22:41

Rhea už u mě nedozraje. Zkoušel jsem jí, ale nakonec vyřadil, hrozny byly vždy ještě dost kyselé.  Ametyst začíná poměrně brzo zaměkat, takže má šanci dozrát, ale Rhea zaměká tak o 14 dní později a to už je u mě pozdě. Jinak D. Pospíšilová má spoustu chuťově výborných odrůd, bohužel jsou ale na mé podmínky dost pozdní. Ten Ametyst je maximum, co dozraje. Jinak mám ze slovenských ještě Opál a Negru a od O. Korpáse Elmu. VJK

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 179.40 (?), 21.3.2011 22:23
Súhlasím s Vami. K 8-metrovej stene by som vysadil max. 4-5 sadeníc, najlepšie kontajnerových, aby sa ušetril 1 rok pestovania. Samozrejme každá inej sorty-nielen kvôli sortimentu chutí, ale aj kvôli lepšiemu opyleniu. Práve Ametyst je príkladom bujnej odrody, ktorá dá veľkú hmotnosť ceľkovej úrody. Na Jihlavsko ju však neodporúčam. Musíte mať vydarený klon. Môj Ametyst (na priloženej snímke) posledné roky pravideľne vymŕza a zálistkové hrozno som doposiaľ nevidel. Kúpený bol v Droždíne. Na vysokom vedení som vždy nechal max. 5 strapcov. Vyžaduje chemickú ochranu-viac ako Panonia pestovaná o 4 km ďalej. Tá mi nikedy nevymrzla. Pretože som ju pestoval na vertiku, nemohla Panonia predviesť typickú veľkosť strapcov, ale zálistková úroda to vykompenzovala. Sprchávanie som nepozoroval. Na Jihlavsko odporúčam niečo interšpecifické veľkoplodé, odolnejšie. Paľo
Vitis vinifera Ametyst na Záhorí
Vitis vinifera Ametyst na Záhorí

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 23.3.2011 8:23

Ametyst v mých podmínkách (365mnm, pod Krušnými horami) dozrává v polovině až koncem října, na mráz a choroby je podstatně méně citlivý než Panonia, aplikuji 1-2 postřiky za rok proti padlí (múčnatka). Hrozny mají průměrně 750g, zálistkové hrozny byly v loni poprvé. Plodí dobře i na krátkém dřevě. VJK

Ametyst
Ametyst

host - 175.187 (?), 23.3.2011 19:12
Mne Ametyst dozráva už v polovici septembra. Možno preto, že nechávam menšie zaťaženie. Je to jeden z najvydarenejších krížencov D.Pospíšilovej. Ak u Vás dozráva Ametyst, mohol byste skúsiť aj veľkoplodú Rheu (Jupiter). Má ešte bujnejší a zdravší rast, viac mrazuodolnejšia a postreky jej stačia tiež iba 2. Bobule sú bezsemenné a v porovnaní s Ametystom šťavnatejšie a menej mäsité. V teplých rokoch sa tvoria cibéby. Rheu som vyhnal hore na pergolu takže obrovské strapce visia nad hlavou. Kmeň už je tlstý ako ruka. Snímka je z čias, keď mal ker 3 roky. Paľo
Vitis vinifera Rhea (Jupiter) na Záhorí
Vitis vinifera Rhea (Jupiter) na Záhorí

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 23.3.2011 22:41

Rhea už u mě nedozraje. Zkoušel jsem jí, ale nakonec vyřadil, hrozny byly vždy ještě dost kyselé.  Ametyst začíná poměrně brzo zaměkat, takže má šanci dozrát, ale Rhea zaměká tak o 14 dní později a to už je u mě pozdě. Jinak D. Pospíšilová má spoustu chuťově výborných odrůd, bohužel jsou ale na mé podmínky dost pozdní. Ten Ametyst je maximum, co dozraje. Jinak mám ze slovenských ještě Opál a Negru a od O. Korpáse Elmu. VJK

host - 175.187 (?), 24.3.2011 8:28
Možno by pomohlo úrýchliť dozrávanie Rhey redukciou násady strapcov. Získal byste vyššiu cukornatosť a lepšiu chuť hrozna. Je pravda, že vlani to bolo s cukrom slabšie (málo slnka a veľa dážďov), ale cením si u nej aj odolnosť k pukaniu bobúľ. Iba jeden strapec bol rozpráskaný. Mal byste v archíve foto Vašej Elmy? Alebo prosím aspoň o stručnú charakteristiku-chuť, dozrávanie, odolnosť...Ďakujem! Paľo
Rhea na pergole 30.8.2009
Rhea na pergole 30.8.2009

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 25.3.2011 10:33

Rhea je opravdu bez šance k dozrání v běžném roce. Foto Elmy nemám, letos bude první úroda. VJK

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 24.3.2011 11:09

Slovenské odrůdy D. Pospíšilové jsou sice výborné, ale v žádném případě nepatří do okrajových oblastí pěstování révy. Stačí se podívat do seznamu odrůd révy, které vyzkoušel R. Piatek v Polsku (cca 1000 odrůd). Mezi vyřazenými odrůdami se to právě slovenskými jenom hemží.

host - 136.38 (?), 24.3.2011 23:41
Z tých najmenej vhodných pre Vysočinu sú to hlavne krížence Aptiš Aga x Kardinal. Ametyst aj Purpur mi každý rok namŕzajú. Purpur je ešte neskorší a citlivejší k plesniam, aj k botritíde. Snažím sa ho zbaviť-preočkovať. Paľo

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 25.3.2011 10:26

Odrůdy D. Pospíšilové do okrajových oblastí nedoporučujeme, jen jsme tady trochu zneužili vlákno k výměně zkušeností. Přesto vím o člověku, který např. Ametyst na Vysočině poměrně úspěšně pěstuje. Dopředu nelze předem nic stoprocentně stanovit, víte sám, jak u Vás dopadly původně nadějné a perspektivní americké odrůdy... VJK

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.3.2011 20:41

"Takisto je dôležité, aby zvolená sorta mala veľmi bujný alebo aspoň bujný rast. Odroda so stredným či slabým rastom Vám toľko dreva nevytvorí a keď ju budete viac hnojiť dusíkom, drevo bude "riedke" a málo odolné k mrazom." Tolik matoucí citát.

Prosím o vysvětlení, proč do skleníku byly doporučeny odrůdy se silným růstem a silnou tvorbou dřeva. Jaký je důvod?

Somerset seedles mně při této příležitosti napadl jako příklad odrůdy se slabým růstem a velmi silnou mrazuodolností, jako názorný příklad neexistujíci závislosti mezi vzrůstností a mrazuodolností. Nikoli jako příklad odrůdy, kterou bych doporučoval do skleníku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz