Réva do 620 mnm. u Jihlavy, Vysočina
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 179.40 (?), 21.3.2011 22:23
Súhlasím s Vami. K 8-metrovej stene by som vysadil max. 4-5 sadeníc, najlepšie kontajnerových, aby sa ušetril 1 rok pestovania. Samozrejme každá inej sorty-nielen kvôli sortimentu chutí, ale aj kvôli lepšiemu opyleniu. Práve Ametyst je príkladom bujnej odrody, ktorá dá veľkú hmotnosť ceľkovej úrody. Na Jihlavsko ju však neodporúčam. Musíte mať vydarený klon. Môj Ametyst (na priloženej snímke) posledné roky pravideľne vymŕza a zálistkové hrozno som doposiaľ nevidel. Kúpený bol v Droždíne. Na vysokom vedení som vždy nechal max. 5 strapcov. Vyžaduje chemickú ochranu-viac ako Panonia pestovaná o 4 km ďalej. Tá mi nikedy nevymrzla. Pretože som ju pestoval na vertiku, nemohla Panonia predviesť typickú veľkosť strapcov, ale zálistková úroda to vykompenzovala. Sprchávanie som nepozoroval. Na Jihlavsko odporúčam niečo interšpecifické veľkoplodé, odolnejšie. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.187 (?), 23.3.2011 19:12
Mne Ametyst dozráva už v polovici septembra. Možno preto, že nechávam menšie zaťaženie. Je to jeden z najvydarenejších krížencov D.Pospíšilovej. Ak u Vás dozráva Ametyst, mohol byste skúsiť aj veľkoplodú Rheu (Jupiter). Má ešte bujnejší a zdravší rast, viac mrazuodolnejšia a postreky jej stačia tiež iba 2. Bobule sú bezsemenné a v porovnaní s Ametystom šťavnatejšie a menej mäsité. V teplých rokoch sa tvoria cibéby. Rheu som vyhnal hore na pergolu takže obrovské strapce visia nad hlavou. Kmeň už je tlstý ako ruka. Snímka je z čias, keď mal ker 3 roky. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.187 (?), 24.3.2011 8:28
Možno by pomohlo úrýchliť dozrávanie Rhey redukciou násady strapcov. Získal byste vyššiu cukornatosť a lepšiu chuť hrozna. Je pravda, že vlani to bolo s cukrom slabšie (málo slnka a veľa dážďov), ale cením si u nej aj odolnosť k pukaniu bobúľ. Iba jeden strapec bol rozpráskaný. Mal byste v archíve foto Vašej Elmy? Alebo prosím aspoň o stručnú charakteristiku-chuť, dozrávanie, odolnosť...Ďakujem! Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.38 (?), 24.3.2011 23:41
Z tých najmenej vhodných pre Vysočinu sú to hlavne krížence Aptiš Aga x Kardinal. Ametyst aj Purpur mi každý rok namŕzajú. Purpur je ešte neskorší a citlivejší k plesniam, aj k botritíde. Snažím sa ho zbaviť-preočkovať. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 20.3.2011 20:41
"Takisto je dôležité, aby zvolená sorta mala veľmi bujný alebo aspoň bujný rast. Odroda so stredným či slabým rastom Vám toľko dreva nevytvorí a keď ju budete viac hnojiť dusíkom, drevo bude "riedke" a málo odolné k mrazom." Tolik matoucí citát.
Prosím o vysvětlení, proč do skleníku byly doporučeny odrůdy se silným růstem a silnou tvorbou dřeva. Jaký je důvod?
Somerset seedles mně při této příležitosti napadl jako příklad odrůdy se slabým růstem a velmi silnou mrazuodolností, jako názorný příklad neexistujíci závislosti mezi vzrůstností a mrazuodolností. Nikoli jako příklad odrůdy, kterou bych doporučoval do skleníku.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|