Preočkovanie starého vinohradu
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 149.38 (?) 13.9.2013 0:01
Zdravím na severnú Moravu, Martine!
Prvé meranie cukornatosti naočkovaných rezistentov som zverejnil 1.9.2013 v tomto vlákne. Po 13 dňoch teda Frontenac Blanc zvýšil svoju cukornatosť o 3 st.NM, Fr.Gris o 1,3 st.NM, Marquette o 1,7 st.NM, Cabernet Jura o 3,5 st.NM a Cab.Cortis o 2,7 st.NM. Americké sorty Frontenac a Marquette majú síce menšie zrna, strapce nie až tak veľké ako u nemeckých rezistentov (úroda z 1 kra cca do 2 kg), ale rozhodujúca je kvalita dužniny. Nepotrebujem vyrobiť kvantum vína na predaj, ale iba menšie množstvo pre priateľov, rodinu a za účelom niekoľkoročnej archivácie. Ak sa mi podarí preočkovať okolo 50 starých koreňov frontenakmi, bude to ako základ pre biele bio- cuvée bohate stačiť. Ďalšími sortami do zmesky sú: aromatická Traminette a Cayuga White (práve začínajú dozrievať) a sladké sorty Platovskyj, Dubljanskyj a Citronnyj Magarača.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vladob - (22) - 111.53 (?), 24.3.2012 22:26
Palo dakujem Vam, tak ten stimulator rastu by som vynechal mam len praskovy na zakorenovanie ten by asi nebol vhodny a ako fungicid planujem pouzit Folpan 80 WDG.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 23.36 (?), 31.1.2013 19:08
Vážení přátelé vinaři!
Když jsem publikoval ve Vinařském obzoru v roce 2005 další možnost přeštěpovat révu formou očkování, tak jsem netušil, jaký ohlas to bude mít.
Od té chvíle jsem zavalen nejen mnoha dotazy, ale zkušenostmi mnoha vinařů, kteří tuto metodu již použili. Omlouvám se proto těm, kterým jsem neodepsal, protože zájem již překročil i naše československé hranice a komunikace, zvláště ve francouštině mi dělá velké problémy.
Po dlouholetých zkušenostech musím bohužel konstatovat, že i tato metoda není zázračná, příroda je nevyzpytatelná, a i když už jsem přeočkoval stovky keřů výsledky v jednotlivých letech jsou různé.
Na stránkách v roce 2013 se budu snažit reagovat na některé Vaše zkušenosti a doplnit o nové poznatky. Oldřich Řezáč
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 149.38 (?), 13.9.2013 0:01
Zdravím na severnú Moravu, Martine!
Prvé meranie cukornatosti naočkovaných rezistentov som zverejnil 1.9.2013 v tomto vlákne. Po 13 dňoch teda Frontenac Blanc zvýšil svoju cukornatosť o 3 st.NM, Fr.Gris o 1,3 st.NM, Marquette o 1,7 st.NM, Cabernet Jura o 3,5 st.NM a Cab.Cortis o 2,7 st.NM. Americké sorty Frontenac a Marquette majú síce menšie zrna, strapce nie až tak veľké ako u nemeckých rezistentov (úroda z 1 kra cca do 2 kg), ale rozhodujúca je kvalita dužniny. Nepotrebujem vyrobiť kvantum vína na predaj, ale iba menšie množstvo pre priateľov, rodinu a za účelom niekoľkoročnej archivácie. Ak sa mi podarí preočkovať okolo 50 starých koreňov frontenakmi, bude to ako základ pre biele bio- cuvée bohate stačiť. Ďalšími sortami do zmesky sú: aromatická Traminette a Cayuga White (práve začínajú dozrievať) a sladké sorty Platovskyj, Dubljanskyj a Citronnyj Magarača.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.244 (?), 18.6.2016 15:59
Na jar som ockoval. OCKA pekne rastu.Mnohe nasadili z nastepenych ociek strapce. Su oneskorene voci neockovanym korenom. Chcem ponechat strapce aby priniesli urodu, ale prioritou je ich dobre vyzretie a uroda v dalsom roku. Mate skusenost ci NOVE OCKA UTIAHNU UZ strapce?
Ockoval som aj stare korene aj 3rocne.
Nastepene odrody normalne maju cas dozretia august.
|
|
|
|
|
|
|
Vladis - Bronzový Zahrádkář (97) - 33.60 (?), 18.6.2016 18:15
Zdravím, kedy presne ste očkovali a aké veľké sú momentálne tie výhonky teraz?
Ja som tento rok skúsil očkovanie na viniči, očká sa prijali ale potom ich spálil mráz. Na budúci rok to chcem skúsiť znovu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|