Pomoc s výběrem odrůdy
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 16.7.2019 9:03
Ve 450 m/m mi dobře roste a dozrává před koncem prázdnin odrůda Platovskij. Zatím bez jakékoli ochrany. Je velmi raná a velmi odolná. Je to odrůda moštová, hrozen asi 0,2 kg, bobule malé, ale chutná všem. JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.141 (?), 16.7.2019 10:21
Odroda Vostorg sa považuje v dnešnej dobe za prekonanú, sú už omnoho lepšie (aj skoršie), ale je to "prarodič" mnohých, dnes najlepších odrôd. Nejaké typy: Galachad, Chrust, Bieloje čudo - biele, Atos - modrá, Pamjati učiteľa, Rošfor - bordovomodrá, Daria, Tajna Monacha - Biele muškáty, Podarok Nesvetaja - modrý muškát, Šarada UA - modrá, bohatá ovocná chuť, Lívia - ružový muškát, hlavne pre deti jednička, ale pozor na perenospóru, atď... všetko ultra skoré až skoré
Verím že rozpísanie podľa farieb a chuti tu už nikomu nebude vadiť. Predsa ak mám rád muškát, tak si neposadím 15 koreňov jednoduchej chuti a potom si budem utierať hubu. Snáď príklad z jabloní bude zrozumiteľnejší. Ak nemám rád kyslé jablká, neposadím si Topaz, aj keď má radu ďalších predností.
Odbyť výber odrody slovami, "to čo zoženie a čo tam porastie" je prvá odbočka smerom k neúspechu. Dávno nie sme v dobe, keď najlepšie boli Egri csillagok (Egerské hviezdy - Nero, Prim, Bianca, Poloskei Muskotaly). Keď je z čoho vyberať, tak prečo si nevybrať?
Ak by bol problém so zamŕzaním viniča v zime, treba zvoliť také vedenie, aby sa celý vinič dal položiť na zem a zasypať hlinou na zimu (šikmé kmienky). Tak ako to úplne normálne robí celá Ukrajina, teda okrem južných regiónov okolo čierneho mora.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.248 (?), 16.7.2019 13:02
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.201 (?), 16.7.2019 15:46
Pane PP, ten kdo stále nechápe a mele si svoje ste práve vy. Mám 25 týchto odrôd na záhrade. Aktuálne niektoré už začali mäknúť, zrelé budú o tri týždne. Na vysočine aj keď to bude + 1,5 mesiaca, ale dozrieť stihnú. O muškáte toho veľa neviete. Niektoré muškáty potrebujú teplo a naopak niektoré sa v teplom počasí rýchlo strácajú a sú lepšie za chladného počasia, alebo v chladnejšej klíme. Ultra skoré odrody majú aj tú vlastnosť, že veľmi dobre vyzrievajú výhony a teda spoľahlivo prezimujú. Na stránke bredika je informácií dosť poskromne, pri svojej práci nestíha vypisovať. Informácie čerpám z iných zdrojov a mám aj dosť svojich skúseností.
Toto už nie je seriózne a vôbec nie odborné. Sami odporučíte skoré stolové odrody a keď vymenujem 11 prevažne ultraskorých, máte s tým problém. Keď napíšem aby tazateľ povedal svoje preferencie chcete ma zosmiešniť. Teraz naopak hovoríte o preferenciách vy. Toto už je o sympatii a nesympatii. Hold, je to socálna sieť.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.201 (?), 16.7.2019 18:15
Donedávna som býval v oblasti kde réva kvitla rovnako ako u Vás v prvej júlovej dekáde a úspešne som pestoval aj stolové odrody. Vo vyššej nadmorskej výške. Poznám veľmi dobre podmienky horských oblastí. Tiež už nič nebudem dodávať, pre tazateľa to nemusí byť príjemné, takéto handrkovanie na vlákne ktoré založil. Som rád že sme to ukončili slušne.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.143 (?), 17.7.2019 14:51
Ptákům chutná vše. Naposledy mě o tom přesvědčily předloni, když mě poprvé ožraly Solaris /není sice stolní odrůda, ale do vaší nadmořské výšky se dobře hodí/. Od té doby síťujeme vše. Přitom Solaris má hrozny pěkně schované v bujném listový. Nám sítˇování trvá v 10 lidech asi 14 dnů. Zasíťovat 15 hlav, to je práce tak na 5 minut.
Hmyz to je jiná kategorie. Tady jsou mezi odrůdama velké rozdíly. Např. Kišmiš 342 nám vosy sežerou pomalu i s třapinou a nezůstane ani bobulka.
Muškáty nás včely donutí sklízet při 16 stupních.
Mnoho známých pěstuje v horších podmínkách Prim, který bývá zatracovaný jaka nemoderní, ale kupodivu se mu i ve vyšších nadmořských výškách daří.
Alden nechají napokoji, ale nevím, jestli by u vás dozrál.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|