Pomoc s výběrem odrůdy



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.14 (?)
16.7.2019 9:15

Mám Somerset Seedless, velmi mrazuvzdorný a spolehlivě plodí, bezpečně uzrává. Krystal vše popsané o trochu slabší ale dozraje do konzumovatelné chuti. Nero má problém s mrazem a jen tak tak dozraje do poživatelného stavu, je dost trpké. Pak mám nově sazenice Solarisu a Vostorgu, letos budou první hrozny. Zimu přečkaly slušně. Musíte něco vybrat a zasadit a když to nebude ono, neváhat to zrušit a nahradit jiným. Dozrávat to musí nejvíc do poloviny září. Nedejte na řeči, že pěstovat révu v té poloze je normální. Není, a nejste na jihu Tyrolska (asi). Réva prostě slunce a teplo potřebuje ať si říká kdo co chce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 168.81 (?), 16.7.2019 9:03

Ve 450 m/m mi dobře roste a dozrává před koncem prázdnin odrůda Platovskij. Zatím bez jakékoli ochrany. Je velmi raná a velmi odolná. Je to odrůda moštová, hrozen asi 0,2 kg, bobule malé, ale chutná všem. JG

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.14 (?), 16.7.2019 9:15

Mám Somerset Seedless, velmi mrazuvzdorný a spolehlivě plodí, bezpečně uzrává. Krystal vše popsané o trochu slabší ale dozraje do konzumovatelné chuti. Nero má problém s mrazem a jen tak tak dozraje do poživatelného stavu, je dost trpké. Pak mám nově sazenice Solarisu a Vostorgu, letos budou první hrozny. Zimu přečkaly slušně. Musíte něco vybrat a zasadit a když to nebude ono, neváhat to zrušit a nahradit jiným. Dozrávat to musí nejvíc do poloviny září. Nedejte na řeči, že pěstovat révu v té poloze je normální. Není, a nejste na jihu Tyrolska (asi). Réva prostě slunce a teplo potřebuje ať si říká kdo co chce.

                     
host - 235.141 (?), 16.7.2019 10:21

Odroda Vostorg sa považuje v dnešnej dobe za prekonanú, sú už omnoho lepšie (aj skoršie), ale je to "prarodič" mnohých, dnes najlepších odrôd. Nejaké typy: Galachad, Chrust, Bieloje čudo - biele, Atos - modrá, Pamjati učiteľa, Rošfor - bordovomodrá, Daria, Tajna Monacha - Biele muškáty, Podarok Nesvetaja - modrý muškát, Šarada UA - modrá, bohatá ovocná chuť, Lívia - ružový muškát, hlavne pre deti jednička, ale pozor na perenospóru, atď... všetko ultra skoré až skoré

Verím že rozpísanie podľa farieb a chuti tu už nikomu nebude vadiť. Predsa ak mám rád muškát, tak si neposadím 15 koreňov jednoduchej chuti a potom si budem utierať hubu. Snáď príklad z jabloní bude zrozumiteľnejší. Ak nemám rád kyslé jablká, neposadím si Topaz, aj keď má radu ďalších predností.

Odbyť výber odrody slovami, "to čo zoženie a čo tam porastie" je prvá odbočka smerom k neúspechu. Dávno nie sme v dobe, keď najlepšie boli Egri csillagok (Egerské hviezdy - Nero, Prim, Bianca, Poloskei Muskotaly). Keď je z čoho vyberať, tak prečo si nevybrať?

Ak by bol problém so zamŕzaním viniča v zime, treba zvoliť také vedenie, aby sa celý vinič dal položiť na zem a zasypať hlinou na zimu (šikmé kmienky). Tak ako to úplne normálne robí celá Ukrajina, teda okrem južných regiónov okolo čierneho mora.

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 20.52 (?), 16.7.2019 10:53

Niektoré z vyššie spomínaných odrôd som videl naživo u p. Peničku. Na začiatku septembra boli spoľahlivo zrelé. Určite sa nezamerajte na jednu odrodu, kľudne by som na Vašom mieste vysadil 5-6 rôznych odrôd. Tak najlepšie zistíte, čomu sa v daných podmienkach darí a čomu nie.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.14 (?), 16.7.2019 11:13

Vy to pořád nechápete a melete si svoje. Je potřeba, aby si tazatel vybral podle svých preferencí, vzal v úvahu polohu pěstování. Co platná skvělá odrůda, když mu tam třeba každoročně vymrzne a na nějaká speciální optření nebude mít čas? On není vy, berete to v ůvahu? Některé ty vámi popisované révy také mám " v dosahu" a prostě v naší poloze se chutí od popisu dooost liší. Réva muškátové chuti to aroma musí nějak vyrobit a k tomu potřebuje slunce a dlouhou vegetaci. K tématu a tazateli: Mrkněte na stránky bred wine I. Kotrleho. Je tam hodně informací, hlavně jeho zkušenosti s pěstováním.

                     
host - 69.248 (?), 16.7.2019 13:02

nějaké ty obrázky


                     
host - 129.201 (?), 16.7.2019 15:46

Pane PP, ten kdo stále nechápe a mele si svoje ste práve vy. Mám 25 týchto odrôd na záhrade. Aktuálne niektoré už začali mäknúť, zrelé budú o tri týždne. Na vysočine aj keď to bude + 1,5 mesiaca, ale dozrieť stihnú. O muškáte toho veľa neviete. Niektoré muškáty potrebujú teplo a naopak niektoré sa v teplom počasí rýchlo strácajú a sú lepšie za chladného počasia, alebo v chladnejšej klíme. Ultra skoré odrody majú aj tú vlastnosť, že veľmi dobre vyzrievajú výhony a teda spoľahlivo prezimujú. Na stránke bredika je informácií dosť poskromne, pri svojej práci nestíha vypisovať. Informácie čerpám z iných zdrojov a mám aj dosť svojich skúseností.

Toto už nie je seriózne a vôbec nie odborné. Sami odporučíte skoré stolové odrody a keď vymenujem 11 prevažne ultraskorých, máte s tým problém. Keď napíšem aby tazateľ povedal svoje preferencie chcete ma zosmiešniť. Teraz naopak hovoríte o preferenciách vy. Toto už je o sympatii a nesympatii. Hold, je to socálna sieť.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.14 (?), 16.7.2019 16:23

Já se tu nestavím jako odborník. Napsal jsem zkušenosti, které mám s několikaletými pokusy o pěstování révy v poměrně drsné poloze 550 m. To že vám dnes zaměkají bobule o něčem svědčí, u nás réva skoro nedávno odkvetla. Víc nemám co dodat.

                     
host - 129.201 (?), 16.7.2019 18:15

Donedávna som býval v oblasti kde réva kvitla rovnako ako u Vás v prvej júlovej dekáde a úspešne som pestoval aj stolové odrody. Vo vyššej nadmorskej výške. Poznám veľmi dobre podmienky horských oblastí. Tiež už nič nebudem dodávať, pre tazateľa to nemusí byť príjemné, takéto handrkovanie na vlákne ktoré založil. Som rád že sme to ukončili slušne.

                     
host - 168.143 (?), 17.7.2019 14:51

Ptákům chutná vše.  Naposledy mě o tom přesvědčily předloni, když mě poprvé ožraly Solaris /není sice stolní odrůda, ale do vaší nadmořské výšky se dobře hodí/. Od té doby síťujeme vše. Přitom Solaris má hrozny pěkně schované v bujném listový. Nám sítˇování trvá v 10 lidech asi 14 dnů. Zasíťovat 15 hlav, to je práce tak na 5 minut.

Hmyz to je jiná kategorie. Tady jsou mezi odrůdama velké rozdíly. Např. Kišmiš 342 nám vosy sežerou pomalu i s třapinou a nezůstane ani bobulka.

Muškáty nás včely donutí sklízet při 16 stupních. 

Mnoho známých pěstuje v horších podmínkách Prim, který bývá zatracovaný jaka nemoderní, ale kupodivu se mu i ve vyšších nadmořských výškách daří.

Alden nechají napokoji, ale nevím, jestli by u vás dozrál.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika