Pomoc při stříhání révy

host - 177.1 (?)
18.3.2012 20:36

Zdravím Vás, s úžasem jsem zjistila, že jste se na téma, s nímž si nevím rady, bavili právě dnes. Zkusím "to" zítra vyfotit. Mnoho let révu nikdo nestříhal, dům byl opuštěný. Ležela na zemi, různě hřížila. A mně je líto ji likvidovat. Mám místo, kde to mohu zkusit s řízky, ale tuhle starou bych chtěla u domu nechat. Vloni jsem ji trochu ostříhala, přesto plodí :-) a má vynikající plody. Nevelké, ale dobré a zatím ji trápí jen škvoři. Jarka

takhle vypadají plody
takhle vypadají plody
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 18.3.2012 21:34

Tak to já jsem Váš pravý opak. Já když stojím před něčím zanedbaným, tak se do toho s chutí vrhám (po hlavě) a když je dílo dokonáno, tak se dotyčné rostlině omlouvám a sobě laju, co jsem to za barbara!cheeky

sipic - (5) - 97.170 (?), 18.3.2012 21:54

No panečku, to je ale diskuze... Já vím, že to je zanedbané, ale faktem je, že máme každý rok cca 8 kilo hroznů - vyjma loňska, kdy přeběhly mrazy... Asi se budu muset přemoci a vážně se položit do knih..., ale vážně se mi nechce :D... Každopádně letos už to asi nezvládnu. Asi před dvěma lety jsme tu měli profíky a stejně s tím nic moc neudělali, takže se holt budu muset spolehnout na vlastní úsudek a vaše rady.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 18.3.2012 22:33

"Asi před dvěma lety jsme tu měli profíky a stejně s tím nic moc neudělali,...".

Ono s tím totiž zaráz kouzlo udělat ani nejde. Révu nejde řezat a tvarovat tak, že si někoho jednorázově pozveme, on to nějak udělá a my pak jako máme na několik let pokoj. Budete Míšo muset na ten váš keř působit každoročně a nejenom zjara, ale dokonce i v průběhu vegetace.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 14.199 (?), 19.3.2012 7:15

Pan Wimpi má podle mne pravdu. Není to nic vyjímečného, prostě stará (a trochu zanedbaná) palmeta révy. Ale plodí a je zbytečné se příliš radikálním řezem připravovat o úrodu. Málokterý strom či keř v zahradě vypadá tak, jako ten, na kterém popisují řez v příručce, spíše žádný. Problém je, že po internetu paní nikdo ani poradit nemůže. Musí si pozvat jiné "odborníky". 

host - 177.1 (?), 18.3.2012 20:36

Zdravím Vás, s úžasem jsem zjistila, že jste se na téma, s nímž si nevím rady, bavili právě dnes. Zkusím "to" zítra vyfotit. Mnoho let révu nikdo nestříhal, dům byl opuštěný. Ležela na zemi, různě hřížila. A mně je líto ji likvidovat. Mám místo, kde to mohu zkusit s řízky, ale tuhle starou bych chtěla u domu nechat. Vloni jsem ji trochu ostříhala, přesto plodí :-) a má vynikající plody. Nevelké, ale dobré a zatím ji trápí jen škvoři. Jarka

takhle vypadají plody
takhle vypadají plody

Iva 2 - (34) - 240.17 (?), 21.7.2014 20:11

Jsem na tom celkem dost podobně jako Míša před dvěma lety. Zajímalo by mně jak si s tím poradila. A to jsem si myslela, že jsem ho na jaře celkem zredukovala. Měla by to být nějaká stolní odrůda bílého vína. Víno je obsypané plody.

únor
únor
únor
únor
červenec
červenec
červenec
červenec
červenec
červenec

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 28.2.2012 13:46

Přesně jak to navrhuje Peeto. Já bych se ale bál ten nejhornější řez udělat až tak zeširoka. Možná k tomu bude někdo mít výhrady, ale nechal bych tam pahýl, který by udělal sám hranici živého a neživého (ale je nutné odstraňovat případná vyrostlá podočka).
Co bych ještě chtěl podotknout - réva potřebuje oporu, po které se bude táhnout.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 28.2.2012 14:47

Peeto souhlas a take souhlasim s dratenkou, muzete uvazat kminek i ktycce, cim bude rovnejsi, tim lepe

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 29.2.2012 15:50

Ivko, nejprve musíte pro váš keřík révy vytvořit, či vybudovat oporu. Jak zde píší ostatní pánové, réva je liána a ta sama sebe neunese.  Potřebuje se po něčem pnout vzhůru. Když jí nedáte oporu, poleze vám po zemi. Nejjednodušší opora je jeden zatlučený kůl, výšky cca 2 metry. Jeden kůl ale umožňuje vést a tvarovat révu pouze do jediného tvaru, které se nazývá "vertiko". Lepší pro vás asi bude, když zatlučete kůly dva s rozestupem 1,5 až 2 metry. Kůly, či lépe sloupky - (například zabetonované kovové tyče, z důvodu vyšší životnosti) umístěte tak, aby Váš keř vyrůstal přesně uprostřed mezi nimi. Poté mezi sloupky vodorovně natáhněte dráty ve výšce 70, 100, 130, 160, 190 cm od země. K těmto drátům pak budete vyvazovat vyrůstající letorosty Vašeho keře.  Místo této jednoduché drátěnky můžete samozřejmě použít i něco podobného, například jedno pole roštového pletiva, které lze koupit ve stavebninách nebo kari síť atd.. Fantazii se meze nekladou, pouze je vhodné dodržet rozměr opory - šířka 1,5 ÷ 2 m a výška cca 2 metry. Až budete mít připravenou oporu, pak teprve můžete pomýšlet na tvarování  (= řezání a vyvazování výhonů) vašeho keře.

jitula- - (4) - 106.122 (?), 4.3.2012 12:50

Dobrý den, chci se zeptat, ja zastřihnout révu.Je asi tři čtyři roky stará?děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz