omlazení vinné révy

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?)
21.2.2008 12:30

Nevím, jak ta vaše réva vypadá, ani jak daleko jste je vysadila od sebe.Předpokládám, že to nebudete pěstovat jak ve vinohradu, ale že to chcete táhnout po nějaké konstrukci, pak ustřihnout všecny konáriky se mi nezdá moc dobré, nechal bych jeden až tři a ty bych už směřoval na tu konstrukci, tak aby ve výsledku, byly od sebe tak 1 m.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 178.82 (?), 14.2.2008 21:40

Pokud omlazením rozumíte namnožení révy, můžu poslat pár zajímavých návodů. (bred_ikzavináčvolny.cz). Ale řízky bych rozhodně, pokud je dost materiálu, řezal na tři až čtyři očka. Co se řezu týká, tam záleží na odrůdě a typu vedení, pro které se rozhodneme.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 21.2.2008 11:07

Osobně se domnívám, že se kolem množení vinné révy řízky dělá až moc velká věda (dokonce se tvoří a vyměňují návody). Já to prostě nastříhám na dvě nebo na tři očka, zapíchám do země a nechám to osudu - potom nevím co s tím, protože mi toho zakoření moc a je mi líto to vyhazovat.

host - 72.244 (?), 21.2.2008 11:21

Ako amatér som na jar objednala u Starkla a zasadila vínnu révu (hrozno(- 3 ks a cez leto im každému  vyrašilo asi 8 konárikov, ktoré mi bolo lúto ostrihať, mali krásne listy, dokonca jeden koreň mal aj 1 malý strapec hrozna. Co s tým na jar? Čítala som všelijakú literatúru, ale mne to nič nehovorí, je to tam opísané veľmi odborne ako to ostrihať. Chcela by som to ťahať na drôtoch. Poradí dakto? Ďakujem.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 120.80 (?), 21.2.2008 12:04

Konárikov Vám nemělo být líto a měla jste je zavčasu ještě v rozpuku oček zlikvidovat a nechat růst pouze z jednoho očka - rostoucího nejblíž stařiny, ale směřovaného vzhůru. - Tentokrát za příznivého počasí v únoru nebo začátkem března vystříhejte všechny konáriky a nechejte pouze jeden - ten spodní (pokud není příliš slabý) a i ten zakraťte na jedno očko.  Výsledkem by měl být jeden, v létě a na podzim silný konár, který by Vám mohl další sezonu plodit.

host - 72.244 (?), 21.2.2008 12:08

Ďakujem za radu, ale nemože sa stať že mi to jedno očko vykape a mám po hrozne? Nemám tam radšej nechať očka 2? Dana

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 21.2.2008 12:30

Nevím, jak ta vaše réva vypadá, ani jak daleko jste je vysadila od sebe.Předpokládám, že to nebudete pěstovat jak ve vinohradu, ale že to chcete táhnout po nějaké konstrukci, pak ustřihnout všecny konáriky se mi nezdá moc dobré, nechal bych jeden až tři a ty bych už směřoval na tu konstrukci, tak aby ve výsledku, byly od sebe tak 1 m.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 21.2.2008 13:34

Pokud paní zakoupila v předminulém roce sazenice a v minulém roce na nich nechala po 6 konárikoch, pak je nepravděpodobné, že by letorosty byly silnější než vložka do kuličkového pera - proto je vhodné sestříhat co se dá a nechat jedno očko na každém keři, ze kterého v letošním roce poroste jeden silný výhon, který bude paní zbavovat všech zálistků a jiných výhonů, které porostou z podoček.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 21.2.2008 13:43

Pokud máte strach, že Vám jedno očko "vykape" a nic z toho nebude, tak můžete nechat 2 očka (já nechávám jedno a nemám s tím problém). - Na sezónu však nechejte pouze 1 výhon, který budete zbavovat všech zálistků.

host - 72.244 (?), 21.2.2008 13:49

Ďakujem za pomoc. Dúfam, že to dobre dopadne. Dana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty