Odrůda révy Solaris

host - 136.209 (?)
3.11.2014 11:09

Úplný jihovýchod Karlovarského kraje, nadm. výška 540 mnm., jižní svah, krytý ze severu i z východu, oblast srážkového stínu, takže oproti jiným krajům nebylo dešťe tolik. Výborný Solaris při sklizni 24.září měl cukernatost 25 stupňů NM.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petik - (29) - 34.163 (?), 10.10.2014 20:12

Solaris 19 °, některé hrozny 20, loni průměrně o tri stupně více. Nadm.výška 600 mnm.

host - 136.209 (?), 3.11.2014 11:09

Úplný jihovýchod Karlovarského kraje, nadm. výška 540 mnm., jižní svah, krytý ze severu i z východu, oblast srážkového stínu, takže oproti jiným krajům nebylo dešťe tolik. Výborný Solaris při sklizni 24.září měl cukernatost 25 stupňů NM.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 3.11.2014 13:44

Koukám, že závěrečné pasáže této diskuse, by se daly směle nazvat i "Sláva Solarisu v kotlině České"!smiley

(Tak trochu se děsím okamžiku, až někdo objeví a zveřejní nějakou zásadní nectnost této velmi perspektivní odrůdy. To budu mít věru po náladě).

jary - (2) - 136.209 (?), 5.11.2014 21:31
Pravda pravda, ale asi se fakt Sol. hodi pro nas vysoko bydlící. Samozrejme se svym modrym kamaradem Rondem. Akorát tedy u me ho lehce předčil Siegerrebe a to v dřívějším dozrávání a v dříve získaných vysokých cukrech.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 6.11.2014 6:49

Solaris asi nebude odrůda jen pro nevinařské oblasti, podle ÚKZÚZ je ho už u nás vysazeno v registrovaných vinicích 33 ha, což je po Hibernalu druhá nejpěstovanější PIWI odrůda.
Podle vinaře, který ho letos na jižní Moravě štěpoval, jevil se ve školce jako nejzdravější odrůda.

host - 192.220 (?), 6.11.2014 15:00

Nejsem si jist, jestli jsem to tu už nepsal. Ale jsem líný to hledat, tak to napíšu znovu. Zjištění z letošního roku, malá odolnost hroznů Solaris vůči šedé plísni. Letošní úroda skončila celá v kompostu. Nástup šedé plísně byl tak rychlý, že jsem netsihl zareagovat a během 10 dnů bylo po úrodě. Nikdy jsem neměl z šedou p. problém, takže jsem byl zcela zaskočen. Ostatní PIWI si s šedou poradili i bez postřiku mnohem lépe než Solaris

Petr K.

host - 216.102 (?), 3.7.2015 17:11

Zajímalo by mě, co je příčinnou žloutnutí a usychání krajů listů u odrůdy Solaris. Jinak jsem se Solarisem velmi spokojen, dosahuje velice dobrých výnosů a cukernatost 24°.

Láďa B.

Žloutnutí listů
Žloutnutí listů

host - 19.131 (?), 5.7.2015 20:37

Bohužel, i tak dobrá odrůda jako Solaris má své mouchy:

Už dříve jsme upozorńovali na různé fyziologické poruchy, které se manifestují podobně jako nedostatetek hořčíku.  Chlorózou trpí také,  i když ne tolik jako Muscaris. Žluté keře postříkejte nejlépe chelátových železem.

Zralé hrozny milují také špačci a bodaví hmyzácí - nejvíce včely.  Hniloba v loňském roce byla také rekordní, ale při včasné sklizni /18 oNM/ se úroda dala zachránit a bručák byl lahodný.

V posledních dvou letech také pozorujeme při rašení silný výskyt roztočů. Solari brzi raší a do slabě narašených oček nalezou roztoči. Protože Solaris raší ještě ve velmi chladném počasí,  stačí roztoči mnoho keřů zaštípnout tak, že při květnovém oteplení musí znovu vyrašit nepoškozená spící očka.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 84.71 (?), 7.7.2015 14:21

Solaris mi plodí třetí rok a žádnou z popisovaných chyb jsem reálně nezaznamenal. Možná se jedná o chybu jedince.

Snad jen na těch špačcích, kosech něco bude, ale to je problém i u jiných odrůd. Včely ožírají hrozny? S tím jsem se nikdy nesetkal.

host - 210.225 (?), 5.8.2015 12:40

Jak jste na tom se Solarisem letos? Pomaloučku mi začíná zaměkávat, ale začátkem července jsem se musel vypořádat s poměrně rychlým nástupem padlí, což je u této odrůdy velmi nemilé.Žádné varování v podobě napadení listů a letorostů, ale rovnou se objevilo na hroznech. Zatím se mi to jeví tak, že tenhle rok bude na révové padlí o dost horší než na révovou plíseň (to se samozřejmě může ještě v září změnit)..

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz