Kyselinky v moštu - jaky změřit/odhadnout

host - 187.224 (?)
1.10.2015 15:25

Vína s vyšší kyselinkou mají potenciál na dlouhodobější ležení. Víno jak ho popsal George otevřít po dvou letech, může z něj být i šampion výstavy. První pomoc na vysoké kyselinky je nechat víno ležet na kvasnicích klidně až do konce ledna, přes zimu umístit do chladnějšího sklepa.                 Přes to ale, jak zde bylo již zmíněno, u hrozna s cukrem 24 kyseliny nijak vysoké nebudou.     Ať se povede     j.c. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 187.224 (?), 1.10.2015 15:25

Vína s vyšší kyselinkou mají potenciál na dlouhodobější ležení. Víno jak ho popsal George otevřít po dvou letech, může z něj být i šampion výstavy. První pomoc na vysoké kyselinky je nechat víno ležet na kvasnicích klidně až do konce ledna, přes zimu umístit do chladnějšího sklepa.                 Přes to ale, jak zde bylo již zmíněno, u hrozna s cukrem 24 kyseliny nijak vysoké nebudou.     Ať se povede     j.c. 

Frany - (40) - 96.17 (?), 2.10.2015 1:09

"Před pár roky jsem sklízel Bago ve 22 °NM a víno bylo neskutečně kyselé,..."
Kyseliny a cukry jsou holt dvě věci.

Titrovatelné kyseliny kolem 18g/l jsem zažil, také v bagu. Trochu víc, a už by nebyla stačila zkumavka :-).
Takový výchozí materiál je potřeba odkyselit - literatura uvádí (myslím) max. do 2g/l. Zbytek se odstraní jinak.
TK i po odkyselení přirozeně vypadávají časem a chladem (k. vinná (KV)), a odbourávají se i přes JMK (k. jablečná (KJ)).

Když jsem podobně jako George Black lisoval Hibernal, dopadlo to takto:

• 2014: 17°NM, TK 12.8g/l (lisováno v říjnu)
  • 2013: 34°NM, TK nad 12g/l (lisováno v prosinci)
  • 2012: 32°NM, TK 14g/l (lisováno v prosinci)

Po prokvašení se nedalo moc pít, bylo divoké a samozřejmě razila kyselinka. Po vymražení v zimě vypadla část KV a zůstala ostrá KJ. Ta se zase dala do pořádku v letním období, kdy je ve sklepě přecejen tepleji a čas pro JMK. Rok po sklizni šel onen ledový Hibernal na odbyt tak, že bylo potřeba odložit trochu někam z očí, aby zůstalo na Vánoce.

Jedna návštěva se nechala slyšet, že ledové víno nepije, protože vždy narazí jenom na sladké a fádní. Pak jsme pili Hibernal 2012 a náramně chutnal. Měl kyselinky, a jeho jemné aroma lahodně a dlouze doznívalo.

Postupně jsem se nechal ovlivnit názorem, parafrázuji:
"Víno není špatné, že má vyšší obsah TK. Jen konzumenti unášení módní vlnou zanevřeli na kyselinky, přičemž rovnou vyžadují vyzrálé(!) víno z letošní sklizně."

Rada ke kyselému bagu:
Odkyseluji čerstvě pomleté hrozny pomocí KHCO3. Moc zatím nedokážu uchopit JMK, zejména když ještě pracují kvasinky. Ale velice pravděpodobně probíhá, a dociluji toho tak, že nechávám v teple (15-18°C) rmut na slupkách, a po vylisování i demižon. V lednu-únoru bývá pár dní mráz, to demižon umísťuji ven. Pak definivně stěhuji do sklepa a nechávám tam přes léto. Na podzim jsem vždy mile překvapen.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz