Kdy přesazovat

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?)
19.8.2008 18:46

Ach jo, proč nepoužíváte hlavu? Proč byste je měla na zimu vyrývat a někam schovávat, když je chcete přesadit? Kdybyste je chtěla nechat na to místě kde jsou, tak byste je taky neschovávala. Když je vyryjete s kusem hlíny, ve které rostou tak je můžete klidně přesadit na jaře nebo i na podzim až opadne listí. Ta doba toho přesazování nebude nijak kritická, bude celkem jedno jestli to přesadíte v říjnu, v listopadu nebo v březnu nebo i začátkem dubna.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 130.192 (?), 18.8.2008 11:17, zobrazeno: 10935x

Letos jsem si zasadila několik řízků vinn.révy, všechny se ujaly-rostou, ale kde jsem je nasadila nemohou zůstat, nebot by se vzájemně překrývali, tak prosim poradte, kdy je vyrýt a přesadit na jiné stanoviště a jak se o ně po přesazení starat, aaby opět zdárně růstly.Děkuji mnohokrát za jakou-koliv radu.Eva.

host - 186.98 (?), 18.8.2008 11:44

Řízky se letos překrývat mohou. V podnicích,  které sazenice vyrábí jsou tyto řízky celkem blízko sebe a zasazeny mělce, pro tvorbu dobrého kořenového systému. Teoreticky se dají vyjmout na podzim a strčit třeba do skleníku, přihrnout, aby s jistotou přezimovaly, nebo někde ve sklepě a zasadit na jaře na definitivní místo, nejméně metr od sebe. Sázení na definititvní místo se provádí hloubš...

Karlos.

host - 130.192 (?), 18.8.2008 13:26

Děkuji Vám za odpověd, já je tedy asi 1m od sebe mám, já si myslela, že je to moc blízko, že si pak v dospělosti budou stínit.Z Vaší odpovědi jsem usoudila, že je lepší přesazovat na jaře a můžete napsat ve kterém měsíci je nejlepší je na jaře přesadit?Chtěla bych je dát na zadní stranu rod.domu pod střechu.Můžu to takhle udělat?

host - 186.98 (?), 18.8.2008 14:32

Nejlépe jižní nebo jihozápadní stranu. Já nevím kdy je the best období, člověk se musí řídit počasím. Já to sadím klidně i narašené ty řízky... dělám si sazeničky svoje. Letos jsem měl sazenice v kbelíku s rašelinou. Dělal jsem to tak dva roky před tím a bez problémů. Letos jsem ale narazil na blbou kontaminovanou rašelinu a kořeny mi v zimě shnily, bo byla teplá zima. O dost sazenic jsem přišel. Sazeničky přihrábnuté ve skleníku přežily naprosto parádně. Letos byla zima taková, že by stačilo je tam nechat na záhoně a ani nevytahovat, pouze přesadit z místa na místo na jaře. Ovšem jindy to asi má smysl, vyrýt je před zimou, uskladnit a sadit až v dubnu - květnu.

Karlos.

host - 130.192 (?), 19.8.2008 18:27

Tak že letošní mladé sazeničky révy vinné nesmím nechat na stanovišti, kde momentálně krásně rostou?Jak je mám správně přezimovat, když nemám skleník?Dát do nějaké přepravky hlínu a tam je všechny zasadit?Ale ve sklepě nemám světlo, musí se taky zalévat a vysazovat kdy tedy na jaře?

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 19.8.2008 18:46

Ach jo, proč nepoužíváte hlavu? Proč byste je měla na zimu vyrývat a někam schovávat, když je chcete přesadit? Kdybyste je chtěla nechat na to místě kde jsou, tak byste je taky neschovávala. Když je vyryjete s kusem hlíny, ve které rostou tak je můžete klidně přesadit na jaře nebo i na podzim až opadne listí. Ta doba toho přesazování nebude nijak kritická, bude celkem jedno jestli to přesadíte v říjnu, v listopadu nebo v březnu nebo i začátkem dubna.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz