Je to správně?

host - 9.130 (?)
6.4.2010 20:36

Díky za radu.Musím si nastudovat knihu abych se pořád na něco neptal jako Moula.Jo a díky za tip.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 9.130 (?), 5.4.2010 18:07, zobrazeno: 5540x

Před Rokem jsem zasadil řízek révy ani nevím jakou odrůdu asi nákou starší(byla od známého-zelené plody)Na podzim měla dva výhony určitě přes dva metry.Ted v březnu (po jednom roce) jsem ji zastřich.Oba dva výhony na dva pupeny, první je asi 40cm nad zemí a druhý 60cm.Je to tak zprávně? Porad te?-začátečník-amatér.Díky za každou radu.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 6.4.2010 9:41

Pokud byly výhony přes dva metry, nechápu, proč se nenechaly na kmínky 70-80 cm vysoké a nějaké očko na nich. Pokud se zakracuje, tak u slabých keřů, které nestihly dostatečně první rok narůst a zakracuje se na spodní dvě očka těsně nad zemí, určitě ne na očka 40-60 cm nad zemí. Ale teď už neřežte, jen nechte růst dvě očka co nejnižší, ostatní výše vyslepte. Řez se provede třeba příští rok.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 70.100 (?), 6.4.2010 9:55

Protože všichni začátečníci jsou a) posedlí řezem, b) zhlouplí (mírně řečeno) obecnou "propagandou" o krátkém řezu. Stále se to tu omílá, stále se to radí bez znalosti místních podmínek. Nejen ve vláknech o révě, ale obecně. Začínají mi vadit ty neustálé rady o hlubokých řezech na jedno očko u čehokoliv. Je to nesmyslné a neznalý pěstitel je schopný bezmyšlenkovitě uřezat vše.

host - 9.130 (?), 6.4.2010 20:36

Díky za radu.Musím si nastudovat knihu abych se pořád na něco neptal jako Moula.Jo a díky za tip.

host - 176.18 (?), 6.4.2010 13:00

Chtělo to ptát se před řezem, ne až když to ustřihnete...!

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 6.4.2010 17:20

Ačkoli tazatel střihl svůj révový keřík poněkud netradičním způsobem, nemyslím, že tím musel spáchat zcela fatální chybu. On nám totiž ve svém dotazu nesdělil, do jakého konečného tvaru hodlá svůj keř tvarovat. Jestli jej má například vysazen volně na drátěnce a hodlá pěstovat produkční tvar typu středního rýnsko-hesenského vedení, či jej má vysazen u pergoly, u zdi nebo ve skleníku, zda jej "potáhne" vertikálně, či spíše horizontálně, zda nechá plodit jeden, dva a nebo více výhonů, atd. Způsob tvarování révy a způsob jejího řezu přece závisí na požadovaném konečném tvaru. Proč by u pergoly, či u zdi, kde réva plní i estetickou úlohu nemohl být kmínek vysoký třeba jen 20 cm? U začátečníků ale nastává tradiční problém, že neví kam šmiknout, aby to bylo "správně", tedy aby réva plodila. Pro uklidnění tazatele uvádím, že réva je blbec, který si toho nechá líbit docela hodně, aniž by jí to připravilo o život a o úrodu. (Znám hodně pěstitelů, kteří o zásadách správného řezu ví... píp... a tak střihají podle metody "šmik sem - šmik tam". Ale neznám jediného z nich, kterému by se neurodily hrozny. I v nejhorším případě se totiž vždycky nějaké to plodné očko naštestí zachrání). Takže hlavní je při řezu dodržovat základní obecnou zásadu, že hrozny se urodí pouze na těch letošních nově rostoucích výhonech, které vyrůstají z loňských výhonů, nikoli z výhonů starších. Na začátku to s nůžkami v rukou dá sice trochu přemýšlení, ale za pár let používání systému pokus - omyl se z toho stane radostná střihací rutina. Hlavně se nebát!

host - 9.130 (?), 7.4.2010 21:02

Slušnej nazor.Díky moc, docela se mě ulevilo.Budu je sázet k plotu 2x6m mezi barákem a kůlnou.Jo a abych nezapoměl tak článek co jsem psal tak to jsem zkoušel jen tak píchnout do země jestli to vůbec poroste(na východ).Celý ho zabedním aby neprofukovalo.Mám Krystal, Festivalnyj a ještě jednu, ale to nevím ještě jakou.Chci 6 hlav a prý se mají sázet křížem tak že 12.Vedení chci prostě aby mě zakrylo plochu plotu abych měl pěkný zelený plot a hlavně aby bylo co zobat.Jižní strana.  Co vy na to??

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 70.100 (?), 8.4.2010 6:55

Vcelku nic, jedině snad že ta pěkná zelenost nastane pouze od července do září. Pak chvilku zlatost a červenost. Z břečťanu zas není co zobat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz