Jaký druh révy - poraďte



host - 11.134 (?)
27.10.2007 14:56
Dobry den, prosil bych o radu jaky druh revy do nadmorske vysky 277 m.n.m. Koupil jsem udajne odrudu Otelo, zatim jsem nic o tymto druhu nenasel. Dekuji Ludek
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
hostalk - (2) - 149.213 (?), 14.10.2007 18:39, zobrazeno: 16664x

Prosím poraďte, jaký druh révy vinné bych měl zasadit do níže popsaných podmínek:

- stanoviště bude u stěny stodoly
- situováno na jih
- půdu připravím dle "požadavků" révy
- kraj Valašsko - čili poměrně chladno

Děkuji za náměty, rady a doporučení.

zde i můj e-mail - hostalk@seznam.cz

   
host - 46.152 (?), 16.10.2007 7:41
Na tyto podmínky se dají najít odrůdy, určitě třeba Krystal, Augustovskij nebo Rondo, možná i nějakou stolní (Vostorg, V25-20). Stěna, zejména jižní dělá hodně. Je důležité pohrát si s přípravou půdy, vykopat jámu alespoň 60 cm hlubokou (sám kopu ještě víc), naspod kompost a vracenou zeminu  promíchat třeba  cereritem.
      
host - 62.215 (?), 17.11.2007 16:52
Sháním nejlepší druh stolního vína. N. V. 400 m. Největší bobule, sladké, tenká slupka. Odpovíte, abych se přestěhoval na Moravu. To bohužel nemohu. S pozdravem Zdeněk Dukát, zdendukat@volny.cz
   
host - 11.134 (?), 27.10.2007 14:56
Dobry den, prosil bych o radu jaky druh revy do nadmorske vysky 277 m.n.m. Koupil jsem udajne odrudu Otelo, zatim jsem nic o tymto druhu nenasel. Dekuji Ludek
      
host - 46.152 (?), 28.10.2007 6:55
Ta nadmořská výška je celkem příznivá, ale záleží i na stanovišti, zda je obrácené na jih, zda není v mrazové kotlině atd.
Odrůda Othelo by  měla být stará odrůda tzv. "labruskového"  typu. Vznikla v roce 1859. Je celkem odolná k mrazům a k chorobám, doba zrání střední, ale já osobně bych ji nesázel.  Záleží na Vás, jestli Vám nebude vadit  její "liščí" příchuť. V současné době je daleko víc jiných, lepších odrůd, ať už moštových nebo stolních i do Vaší nadmořské výšky. Stolní třeba Vostorg, Arkadia, Krystal, z moštových Rondo, Merzling, možná Bianca.
         
host - 11.134 (?), 28.10.2007 19:30
Dekuji za odpoved na tu odrudu Othelo, nevite nahodou co by to mohlo byt za odrudu, modra huti neco jako jahoda  ve velikosti asi 1,5 mm.
Dik Luda.
            
host - 178.82 (?), 29.10.2007 21:04
Bohužel popis je velmi stručný, z toho se moc poznat nedá. Podle jahodové chuti bych si typoval na nějakou starší odrůdu pocházející také z Vitis labrusca.
Ještě odkaz na stránku v ruštině o odrůdě Othelo
http://vine.com.ua/sorta/arhiv/otello.html
         
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 1.11.2007 13:16
Pil jsem víno z červeného Othella, ale žádnou liščí příchuť ani aroma jsem tam necítil, víno vyrobené z Othella má příjemnou vůni čerstvých jahod.
            
Míčková Jana - (5) - 2.142 (?), 24.11.2007 20:58

Prosím vás, nějak stále netuším proč je jedno víno moštové, druhé stolní, třetí bezjaderné. A proč nejde dělat víno z vína moštového - znikne z toho víno ovocné, nebo co se z toho při kvašení stane? O vínu bezjaderném jsem četla, že se používá na rozinky a v žádném případě se nemůže použít na vůbec žádné kvašení. Jak, ale mohu poznat víno moštové od stolního - je rozdíl ve velikosti bobulí? V listech? Ve vínu bezjaderném asi víno nebude mít jadérka... nebo je vše jinak?? Děkuji za odpověď.

               
host - 46.152 (?), 25.11.2007 6:50
Hodně zjednodušeně je rozdíl hlavně ve struktuře dužiny, stolní odrůdy ji mají tužší, chrupavou, moštové odrůdy spíše šťavnatější. Ale pozor, stolní odrůdy v jedné zemi se používají v jiné zemi jako moštové, například Chrupka se u nás bere jako stolní odrůda, naopak ve Švýcarsku se používá jako moštová na výrobu vína atp. Některé odrůdy se také uvádějí jako univerzální, to znamená, že jsou vhodné jako stolní i jako moštové, namátkou třeba Rondo, Zala Gyonge, Bianca. Pokud se dělá víno ze stolních odrůd, je většinou nižší výtěžnost a také stolní odrůdy mívají nižší cukernatost.
Bezsemenné odrůdy se většinou požívají jako stolní (někomu semena při jídle vadí), ale víno nebo hrozinky z nich jdou udělat. Bezsemenné jsou proto, že nemají plně vyvinutá semena, a podle  stupně  přítomnosti a velikosti tzv rudimentů (nevyvinutých semen) se u nich rozlišují 4 třídy bezsemennosti.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika