Co Vaše réva? (rok 2011)

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?)
17.3.2011 19:20
Dorazily mi poštou sazenice révy, dal jsem je do kýble s vodou ale venku začal liják a nevím kdy bude možné sazenice vysadit ven. Bylo by možné zasadit je do kontejnerů a potom i s balem vysadit ven (květen)? Děkuji.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 17.3.2011 19:20
Dorazily mi poštou sazenice révy, dal jsem je do kýble s vodou ale venku začal liják a nevím kdy bude možné sazenice vysadit ven. Bylo by možné zasadit je do kontejnerů a potom i s balem vysadit ven (květen)? Děkuji.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 17.3.2011 19:25

Udělal bych to také tak, jak zamýšlíte. Kontejner by byl vhodný co nejhlubší.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 17.3.2011 19:35
Má představa je výška sazenice po roub + prostor na zastřižené kořeny. Co se týče révy tak u baráku začíná opět jako první rašit bezsemenná Afrodita.

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 17.3.2011 21:01

Já bych to tak nedělal, sazenice zakládám do říčního (betonářského) písku a za lepšího počasí vysadil přímo na stanoviště. Pokud je teď dáte do kontejneru, sazenice do května neprokoření, nevytvoří tudíž kořenový bal a při přesazování se vám zemina stejně od kořenů rozpadne. VJK

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 17.3.2011 21:33
Jenže já je už namočil do vody a některá očka už vypadají že začínají rašit. Mám obavu dát je ven pro případ že by se ochladilo.

host - 176.161 (?), 17.3.2011 21:53

děkupánovi vjk za radu, ale už jsem sazenice objednal.. prošel jsem sand celý internet a najít informace je složité vesměs jsou protichůdné- někdo tuhle odrůdu chválí, jiný zase pomlouvá a doporučuje jinou.. já si objednal Krystal, Prim, mramornyj, augustovskyj, a aivaz. Budu to pěstovat na židlochovicku, na zahradě u baráku. Sazeničky jsem bral z Velkých Bílovic, jedna stála 45 korun, takže jsou za pusu.. abych se ještě vrátil- chtěl jsem třeba Vostorg, ale je už vyprodán a 90 korun za sazenici plus poštovné a balné a bůhví co prostě nedám, už z principu. Možná, že jsem udělal ve svém výběru chybu a skutečně některé hrozny nebudou k jídlu, tak vezmu motyku, sazenice vykopu a nasadím nové- rodiče mají vinice cca 5000 hlav, takže bez hroznů nebudeme... uvidíme.. zatím nevím, informace mám protichůdné a výše uvedené odrůdy zavrhuje méně lidí.. myslím, že to je i o tom, jaké kvality budou sazenice, jaký bude rok atd... a když to nebude k jídlu, nebo budou velká semena, tak je prostě vykopu a a nasadím jiné.. proto jsem vzal více odrůd, abych měl případně zásobu, kdyby některá odrůda selhala... našel jsem na netu krásný povídání nějakého pána, který má snad 30 odrůd na zahradě, a popisuje každý rok jak která rostla.. o těch mích se vyjadřoval celkem kladně, tak uvidíme... všem vinohradníkům nazdar!

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 17.3.2011 21:58

Já je také dávám na 1-2 dny do vody, pak je založím do mokrého písku a před výsadbou je opět dám na 1 den do vody.  Mám je ve venkovní garáži.

Ještě dotaz - čemu říkáte "začínají rašit"? To je BBCH 07. VJK

host - 163.149 (?), 17.3.2011 22:11
Pán Mirek, ja by som ich dal do mokrého mikroténu do chladničky pri 0 až+4 st.Celzia. Za tie 2 týždne nestihnú splesnivieť a očká pri stabilnom chlade a tme nebudú rašiť. Začiatkom apríla by som sa nebál dať ich priamo namiesto a nad sadenicu nasypal ľahčiu zeminu. To už istotne poznáte. Nápad pána VJK je tiež dobrý. Kontajner neodporúčam, mladé korienky vyrastajúce zo zastrihnutých koreňov sadeníc byste pri májovom presádzaní mohol poulamovať, ujatie sa spomalí a časový náskok oproti aprílovým z chladničky byste stratil. Paľo

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 18.3.2011 1:08

Aby nedošlo k poškození křehkých kořínků při přesazování sazenice révy z kontejneru do půdy, dávám ke zvážení metodu, kterou používám : Kontejner většinou bývá nějaký tenkostěnný plastový květináč. Pro prostokořenné sazenice révy je vhodné mít spec. kontejner o větší hloubce, protože sazenice s kořínky jsou někdy hodně dlouhé. Pro tyto dlouhé (roubované) sazenice používám k výrobě kontejneru 2 kusy PET lahví o objemu 2 l (takové ty baňatější). Jedna z nich tvoří spodní část nádoby a u té druhé odřežu nejen vršek, ale i dno, mírně ji podélně nastřihnu a pak ji nasadím na spodní PET-ku. Pomocí plastové lepící pásky obě láhve spojím. Tímto "trubkovým nástavcem" získáme dlouhý štíhlý kontejner. (Řízkované sazenice, které bývají kratší, takto sázím pouze do jedné obyčejné PET-ky o objemu 1,5 l).

Při přesazování zakořeněné sazenice z kontejneru do půdy vezmu ostrý nůž (používám výsuvný lámací) a nejprve nožem odříznu obvodovým řezem celé dno kontejneru. Pak kontejner opatrně podélně celý rozříznu a opatrně rozevřu.  Jde to snadno. Sazenice nyní leží v rozevřeném obalu lahve s netknutými kořínky v jakémci "hliněném válečku", který celý opatrně uchopím a celý vložím do předem připravené jamky a zahrnu. Odpadá tím rizikové vyklepávání sazenic z kontejnerů, při kterém by se kořínky poškodily.  U dlouhých dvojitých kontejnerů je pomoc druhé osoby při vyjmutí hliněného válečku z rozevřeného obalu a následném přenesení a vložení válečku do jamky vítána. U jednoduchých PET-ek pomocníka netřeba. Není to nic objevného, možná to tak dělá vícero lidí, nikomu tento postup nevnucuji, píšu to jen proto, aby bylo zřejmé, že existuje i šetrná metoda přesazení kontejnerovaných sazenic.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 18.3.2011 1:41

Tento postup používám v případě kdy sadím vlastní pravokořené sazenice. Když tak poslouchám tu venkovní průtrž a jsem silně znechucen (březen je s výsadbou s prominutím v ...), tak budu praktikovat tento postup i na roubované sazenice, alespoň bude jistota že budou mít NORMÁLNÍ a jen VLHKOU zeminu místo bahna venku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz