Co vaše réva?
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 155.12 (?) 26.9.2010 8:18
Dobré ráno Wimpi, děkuji za Vaše zjištění a budu se jím vážně zabývat. Jen si musím zvolit tu správnou plodinu. Banánovník jsem již vysel ale nevzešel, papája je zase moc vysoká a ananas roste dva roky. Zbývá tedy rýže, která se jeví jako docela vhodná plodina, ale tam bych zase potřeboval bůvoly (nebo alespoň voly) a ty nemám. Venku za plotem jsem letos vysadil bambus! Jinak asi zasadím cement, pohnojím štěrkopískem, zaliju a mám po starostech! ;o)
Přikládam dva snímky zhruba ze stejného období letošního a loňského roku pro porovnání. Sladkost není problémem jen u révy ale víceméně u všeho ovoce (réva, ostružiny, melouny, jahody...) a s chutí (i zráním) se potýká dokonce i zelenina (hlavně rajčata). Bylo až úžasné pozorovat jak rostlinstvo využilo tří týdnů horka v červenci. Co zrálo v tuto dobu nemělo chybu.
Lidovci navrhovali "tři roky a dost", já jsem to zkrátil na dva. Pokud něco "nepůjde" dvě sezony po sobě tak má smůlu. Začal jsem s tím letos a třísky už lítají (réva, jabloně, meruňka, třešeň).
Přeji hezký zbytek víkendu (prodlouženého?) Mirek
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 93.15 (?), 24.9.2010 19:41
tak mam konecne informace z mikulovske podoblasti ohledne revy, byl jsem tam na dovoene a byla to parada, navic pocasi snad lepsi byt ani nemohlo a cenne info jsem konecne nashromazdil, taky neco Vys.skoly z Lednice-tam to byly žně-takove mnozstvi odrud se jen tak nevidi, uzasne!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 137.206 (?), 25.9.2010 12:36
Zdravím Vás pán Mirek!
Tiež som mal v minulosti 1 koreň červenej chrupky. Úrodnosťou ani chuťou žiadny zázrak, ale tá Vaša vidím rodí dobre. Ak boli listy poničené plesňou, bude v takom množstve strapcov asi málo asimilátov, ktoré by sa mali premeniť na cukor. Vraj má byť aj v októbri ešte babie leto, tak by som to na Vašom mieste nechal visať, snád trocha zosládne, pokiaľ neshnije.
Moja veľkoplodá bezsemenná Rhea tiež slušne zarodila, ale sladké sú len vyfarbené bobule. Jeden z desiatich strapcov popraskal po dážďoch na konci augusta. Nafotil som ju, ale pokazil sa mi digitál, nie je možné preniesť súbory do PC, tak posielam aspoň Rheu z minulého roka. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?), 25.9.2010 21:21
Zdar pane Mirku!
Obdivujíc barvu hroznů Vaší chrupky, přemýšlím, v čem tkví problém, že předčasně přišla o své olistění, na což ty krásné hrozny doplatily svou bezcukernatostí. A jak Vám tak sedím u monitoru a důkladně prohlížím a analyzuji tu fotku, najednou - BÁC! Mám to! Příčina je odhalena. A kdepak se ta příčina nachází?, zajisté se ptáte... Za zdí!, já odpovídám.
Za zdí totiž vidím bujně a spokojeně růst vitální datlovou palmu, pravděpodobně druhu Phoenix Canariensis. Toť přímý důkaz, že globální oteplení si vybralo svou daň už i na Břeclavsku. Jak známo, palmy vegetačně přísluší do subtropického, či tropického podnebního pásma, charakteristického celoročně vyrovnanými vysokými teplotami, vysokou vzdušnou vlhkostí, podporovanou častými monzumovými lijáky. Učiněný ráj pro plísně! (A logicky též zhouba pro révu). Tam, kde se daří palmám, měly by se v zahradách pěstovat úpně jiné druhy ovoce, než o které se tak statečně, ale marně snažíte Vy. Kupříkladu bych uvedl ananas, papáju, banány, či rýži. Kdepak révu!
Takže nyní máte v podstatě dvě možnosti : buď na své zahradě zásadně změníte druhovou skladbu svých výpěstků (viz. výše uvedené příklady) a nebo se za révou přestěhujete jinam. Třeba k nám na Šumavu. I my jsme se totiž nedávno museli globálnímu oteplení přizpůsobit a tak namísto dřívějšího pěstování brambor zakládáme vinohrady.
Zdraví Wimpi!
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 155.12 (?), 26.9.2010 8:18
Dobré ráno Wimpi, děkuji za Vaše zjištění a budu se jím vážně zabývat. Jen si musím zvolit tu správnou plodinu. Banánovník jsem již vysel ale nevzešel, papája je zase moc vysoká a ananas roste dva roky. Zbývá tedy rýže, která se jeví jako docela vhodná plodina, ale tam bych zase potřeboval bůvoly (nebo alespoň voly) a ty nemám. Venku za plotem jsem letos vysadil bambus! Jinak asi zasadím cement, pohnojím štěrkopískem, zaliju a mám po starostech! ;o)
Přikládam dva snímky zhruba ze stejného období letošního a loňského roku pro porovnání. Sladkost není problémem jen u révy ale víceméně u všeho ovoce (réva, ostružiny, melouny, jahody...) a s chutí (i zráním) se potýká dokonce i zelenina (hlavně rajčata). Bylo až úžasné pozorovat jak rostlinstvo využilo tří týdnů horka v červenci. Co zrálo v tuto dobu nemělo chybu.
Lidovci navrhovali "tři roky a dost", já jsem to zkrátil na dva. Pokud něco "nepůjde" dvě sezony po sobě tak má smůlu. Začal jsem s tím letos a třísky už lítají (réva, jabloně, meruňka, třešeň).
Přeji hezký zbytek víkendu (prodlouženého?) Mirek
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|