Zatím jsem nikdy takové problémy na květenstvích neměl, takže nedokážu potvrdit, že se jedná o plíseň.
Na druhou stranu je u nás takové sucho, že plíseň nemá šanci. Ale ošetřovat budu asi dnes, na Rondu jsem našel první napadení padlím.
Zatím jsem nikdy takové problémy na květenstvích neměl, takže nedokážu potvrdit, že se jedná o plíseň.
Na druhou stranu je u nás takové sucho, že plíseň nemá šanci. Ale ošetřovat budu asi dnes, na Rondu jsem našel první napadení padlím.
Já mám právě odkveteno. Stříknul jsem Ridomilem Gold MZ + Ortivou (místo Quadrisu). Mám 9 keřů, klasické i interspecifické odrůdy. Plíseň jsem snad nikdy neměl, padlí ano, ale minimálně.
Mirek na jihovýchodním cípu země má v sezoně oproti nám pořád o nějakých 2-5°C tepleji a tedy trvale vyšší vzdušnou vlhkost (nasycení vodními parami). Všude okolo Mirka jsou vinohrady osázené evropskou révou a tak ty vinařské "plísňové radosti" holt chytá jako první a ve zvýšené míře. Je to taková povinná daň za to teplo.
Podobný efekt byl prodiskutován u angreštu.U vína to vypadá to jako úpal květů.Je to patrné i na zastíněných střapcích?Na angreštech se nejprve objevilo červené líčko, které později odumřelo a celý plod upadl.Zastíněné plody obstály.O překvapení nouze není. AB
Já v takovém rozsahu také ne, nějaké to přemrznutí, sprchnutí v deštích, ale takové napadení plísní ještě ne. Ve vinařské prodejně mi potvrdili podezření na Peronosporu.
A to jste jim zanesl foto, nebo celou třapinu?Takže v tuto chvíli nic potvrzené není, máte od nich jen podezření.Typické příznaky Peronospory na listech nebyly?
ano, letos to pěkně odkvetlo, vcera jsem udelal postrik Alginure, nebot ocekavam diky nedelnimu a mozna dnesnimu desti jiz vetsi infekcni tlak, tak uvidime