Vo výčte prípravkov proti múčnatke viniča trocha neprávom chýba vynikajúci kombinovaný fungicíd Cabrio Top. Má intenzívny účinok proti múčnatke a perenospóre a štandardný proti botritíde a bielej hnilobe hrozna. Používam ho už tretiu sezónu a funguje spoľahlivo- aj vďaka tomu, že má nielen kontaktný, ale aj hĺbkový a čiastočne systémový mechanizmus účinku. Zatiaľ som vo vinohrade nezbadal jediný chorý lístok.
S Karathanom New už by som teraz do zeleného vinohradu neišiel, napriek tomu, že má aj akaricídny účinok. Agromanuál uvádza, že je veľmi účinný na prezimujúce štádiá múkovky- hodí sa teda na jarné postreky, ale ak sa použije cez leto, následné fungicídy na báze strobilurínov (Quadris Max, Discus, Cabrio Top, Eclair, Zato, Collis...) prestávajú účinkovať.
Kumulus, Sulka, Sulikol K a iné sírnaté a meďnaté kontaktné fungicídy sa neodporúča striekať krátko pred sklizňou. Údajne z dôvodu ovplyvnenia kvality muštu a mladého vína (náchylnosť k sirke, kovová pachuť...). Osobne som tento názor nepreveroval, ale verím mu a síru ani meď ani iné organické fungicídy už od augusta nestriekam.