Co vaše réva? (2013)
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?) 18.3.2013 12:12
Přátelé, divím se docela, jak tady řešíte ideální termín řezu a trefujete se do nějakého ideálního dokonalého termínu. Nevím o tom, že by zimní až předjarní termín řezu mohl mít takový zásadní vliv na přezimování keřů. Vinohrady u nás se střihají zhruba od ledna do března. Slzení je u révy běžný jev a pokud střiháme pouze réví a nikoli kmínky, nevím o tom, že by slzení mohlo nějak významněji poškodit keře. Loni jsem u jednoho keře kvůli očkovacímu pokusu uřezal kmínek, keř slzel z rány jako hrom, přesto pupeny rašily úplně normálně. A když naopak budeme řezat dříve -ještě v období zimních mrazů, …. prý pupeny na réví snáze vymrznou. To si též nemyslím, ale možná se pletu. Tak se ptám, abychom si tady náhodou nepěstovali nějaké mýty. Jinak jinak já už mám dávno ořezáno, začal jsem už o Vánocích.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 255.44 (?), 26.3.2013 18:17
Tomu rikas vykyvy teplot? tady mame bezne rano -3 az - 5 oC a odpoledne + 15 az + 20 oC.Ted je tady sprosta zima prez den to s bidou vyleze na + 10 oC. Ale uz nam slibujou jaro. Ze uz v pondeli ma byt + 25 oC. Jinak tady neni problem vykyvy 30 oC. Meli jsme pred 14 dnama ve stredu -10 oC a v sobotu to vylezlo na +28 oC. Zkousel jsem tady plno evropskych odrud, ale zadna tohle nevydrzela. A vsichni v cesku, kdo zkouseli am odrudy si je chvali pro jejich odolnost, zdravi, urodnost a u nekterych odrud jejich zvlastni chut.
|
|
|
|
|
|
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 38.186 (?), 18.3.2013 11:44
Dobrej všem,
chtěl bych se zeptat, jak jste na tom s řezem. Jsem na pardubicku 300mnm a zatím vyčkávám, ale pomalu začínám být nervózní. Mám loni vysazených 20 hlav(Jupiter, Nero, Prim, Vostorg, Hibernal) a nerad bych to nějak dokopal nevhodným termínem řezu. Sice je v noci ještě stále pod nulou, ale výhled trvrdí, že by to nemělo být níže, než cca -3'C. Copak bude horší, když to nařežu tento týden a eventuelně bude v noci třeba -5, nebo počkat a riskovat slzení pánu bohu do oken.
Díky za každý názor. S pozdravem GB.
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 18.3.2013 12:12
Přátelé, divím se docela, jak tady řešíte ideální termín řezu a trefujete se do nějakého ideálního dokonalého termínu. Nevím o tom, že by zimní až předjarní termín řezu mohl mít takový zásadní vliv na přezimování keřů. Vinohrady u nás se střihají zhruba od ledna do března. Slzení je u révy běžný jev a pokud střiháme pouze réví a nikoli kmínky, nevím o tom, že by slzení mohlo nějak významněji poškodit keře. Loni jsem u jednoho keře kvůli očkovacímu pokusu uřezal kmínek, keř slzel z rány jako hrom, přesto pupeny rašily úplně normálně. A když naopak budeme řezat dříve -ještě v období zimních mrazů, …. prý pupeny na réví snáze vymrznou. To si též nemyslím, ale možná se pletu. Tak se ptám, abychom si tady náhodou nepěstovali nějaké mýty. Jinak jinak já už mám dávno ořezáno, začal jsem už o Vánocích.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 18.3.2013 15:09
Zdar Mirku! To není vůbec video pro potěšení oka, nenechme se zmást. Jedná se o dokumentární videosnímek se sušárny a následné výstupní kontroly výrobny na umělé hrozny. Provozuje to jistá vietnamská firma, vyrábějící dokonalé hrozny ze silikonu. Dodává je do celé Evropy, potažmo i k nám. Pracující dvojice s kupírovacími nůžkami na snímku právě provádí výstupní kontrolu a vyštipuje nepovedené bobulky, které jde pouhým okem rozeznat od pravých. Tyto hrozny se prodávají i u nás v některých obchodních řetězcích za velmi výhodné ceny. U prodejců jsou oblíbeny pro neocenitelné vlastnosti, jako například odolnost hnití, odolnost přepravě, dlouhodobá skladovatelnost, atraktivní vzhled, a podobně. Běžný český konzument navyklý na rychlou stravu z polotovarů už akceptoval i jejich neformální chuťové vlastnosti. Já si tyto hrozny také kupuji a pak je potají věším na své neplodné révové keře, aby sousedi čučeli, závistivci jedni! Například loni jsem po květnových mrazech tímto způsobem zacelil veškeré stoprocentní ztráty. Byl jsem jediný, kdo měl v širokém okolí bohatou úrodu. A pak že to u nás nepůjde. Tohle je ta správná cesta!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.143 (?), 18.3.2013 17:53
Letos budu sázet Rizamat, Oděský Suvenír, Itáliu a Kišmiš Moldavskyj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|