Dnes jsem se hned ráno nas(štv)al pohledem na "Veliký bílý" doma na pergole. Vzal jsem nůžky a během deseti minut bylo po vinobraní, asi kýbl hroznů, které pomalu začaly sládnout, skončil v popelnici a celá hlava v kontejneru. Nechal jsem jen půlmetrový kmínek kočce jako škrabadlo, takto bude mít určitě větší užitek než střapce věčně napadené padlím. Uvolnilo se tím místo Kodrjance která má letos velkou pochvalu.
Další vinobraní proběhlo na zahradě na koupeném "zajíci v pytli" - Ustojčivyj Dokučeavoj, bobule ožrali kosi, vosy a co zbylo jsem okoštoval já - chuť, tvar, slupka bobule - raný mošťák jak vyšitý.
Odpoledne asi proběhne další vinobraní, tentokrát na "Vostorgu", také zajíc v pytli, tentokrát od "šlechtitelů" z dolních Dunajovic. Tady jsou bobule již celkem jedlé ale do konce týdne nevydrží - vosy, frfni, mouchy, mravenci, kosi a kdoví co ještě.
Já se zatím vrhnu na výrobu pytlíků z bílé netkané textilie a budu je postupně navlékat na všechny zrající střapce, protože vosy se již vrhly i na Kodrjanku, jiné řešení prostě není. Někdo s tímto nápadem již tady přišel ale nevím už kde to bylo, mám dojem že to byl Mr.Bigg.
Ještě jen doplním, přišla další vlna plísně révové (třetí), vlastně se divím že až tak pozdě.