Choroba vinné révy



bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?)
25.6.2012 11:12

Letošní rok s námi pěkně cvičí, na mé nové moštové viničce nejsou ještě výhony ani tak dlouhé, jak byly 17. května.
Sazenice někdy trčí, pokud je zelená, tak by měla začít růst, otázkou je, nakolik stihne vyzrát. Také mám jednu sazenici shodou okolností nové odrůdy, která neví, jestli má růst nebo ne. Nedá se nic dělat, musíme počkat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5584) - 133.163 (?), 22.6.2012 15:29

Dostávám se postupně do situace kterou jsem zde před dvěma lety popisoval, a není to jen můj názor. Po pár rozhovorech s pěstiteli to vypadá že réva dostane přes držku podobně jako před dvěma lety. Horko, vlhko, každou noc déšť, ideální počasí pro plísně.

Já řeším jeden "menší" problém s postřikem révy, a tou je ochraná doba, protože mám révu na zahradě a postřikem může být zasaženo vše v okolí nebo pod ní, bylinkami počínaje a ostružinami konče (prostě nemám místo). Včera navečer jsem ošetřil révu Quadrisem Max ale ten má OL 21 dnů, a to je problém. Pozakrýval jsem v okolí co se dalo, žena nebude bylinky sklízet tři týdny, stěhovat květináče se zrajícími rajčaty se mi už vůbec nechtělo (réva u nich zůstala bez ošetření) ale to není řešení. Poradíte někdo zkušenosti s prostředky které mají co nejkratší OL (tentokrát tím nemyslím sekeru nebo pilu) a které by byly i účiné (v rámci možností). Dnes jsem to probíral ve vinařských potřebách a opětovně zakoupil Ridomil který má OL na révu 7 a např. na rajčata 3 dny. Řeší však Peronosporu, na padlí nemám zatím jinou variantu, tam je to ještě horší - OL 28-32 dnů. Díky.

                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 24.6.2012 8:11

Ahojte Mirku. Koukám, že se bohužel zatím odpovědi moc nehrnou. Vaše otázka je jistě zajímavá pro všechny pěstitele, včetně mne, i když pod révou nic "k jídlu" nepěstuji.  Hledání šetrných a zároveň účinných ochranných prostředků je a bude stále žhavé téma a nalezení elegantního řešení nebude jednoduché. Sám Vám v tomto oboru nejsem schopen nic zázračného poradit. Proti plísni révové primárně nasazuji kontaktní měď, u které mi vadí nesmyvatelná zbytky ve formě fleků na povrchu bobulí. Má ale OL 7 dní pro stolní odrůdy. Až ve druhé vlně, je-li to nutné, sáhnu po syntetice. Na padlí mám Falcon s ochrannou lhůtou, tuším 28, dní. Takže nic novátorského. Ve Vašem případě bych asi postupoval tak, že do "konzumní části" zahrady bych postupně soustředil pouze osvědčené odolné odrůdy. Slovem odvědčené myslím ty, které se osvědčily ve Vašich konkrétních podmínkách a ne pouze v literatuře. Pokud bych se nechtěl vzdát některých méně odolných odrůd, vyčlenil bych jim zvláštní samostatný prostor, kde by nebyla žádná omezení pro použití ochranných prostředků. Z Vašich slov nepřímo plyne, že už nyní máte problém s plísněmi u více odrůd. Trochu se tomu divím, když vím, že v poslední době obměňujete svůj "vozový park" za odolné odrůdy. Mohl byste prosím uvést, které odrůdy máte napadené a čím?

                     
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 24.6.2012 8:17

Jenom technická poznámka - Falcon má OL na padlí na révě jen 14 dní. VJK

                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5584) - 242.167 (?), 24.6.2012 14:46

Nejvíce jsou napadeny odrůdy bulharského původu od pana Knížka a z Velkých Bílovic, dále červená chrupka, Afrodita, Kodrjanka, original, Kišmiš M., Ustojčivyj Dok., vše je u baráku, napadení převážně plísní a to na listech a lokálně i na bobulích, padlí už tolik není rozšířené, navíc u některých povlaků na bobulích nedokážu určit o co se jedná. Na zahradě krom bulharských je to zase Kodrjanka ve vedení na drátěnce, ta na pergole se drží.  Rostliny jsou malé a hodně oslabené opakovanými mrazíky.

Když to zhodnotím tak u baráku je prozatím napadení větší ale patrně tomu napomáhá i "neluftování" rostlin díky řadové výstavbě, dále každodenní zalévání trávníku apod.. Ruské a UK odrůdy se zatím drží. Tam kde to šlo jsem provedl postřik Quadrisem a vypadá to že postřik zabírá, bílé fleky zespod listů tmavnou a zasychají. Kde to půjde tak to ošetřím Quadrisem, kde to bude háklivější tak použiji Ridomil, padlí budu řešit lokálně nějakým tím bio-postřikem. Kontaktní měďnaté prostředky typu Kocide 2000 nebo jiné s krátkou OL si nechám do rezervy.

Napadená Kodrjanka tři dny po postřiku Quadrisem.
Napadená Kodrjanka tři dny po postřiku Quadrisem.
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 232.216 (?), 25.6.2012 0:00

Zdravím do Poštornej, Mirku! Tento rok boli ideálne podmienky nielen pre dozrievanie ovocia v záhradkách, ale vďaka vysokej vzdušnej vlhkosti a vďaka horúčavám sa urýchlil aj vývoj patogénov na viniči. Zrejme to chcelo už v máji aspoň kontaktný postrek. Napr. na báze mancozebu alebo hydoxidu či oxychloridu medi. Cuproxat obsahuje iba 19% medi- účinná látka je tribázický síran Cu. V tomto štádiu, aké máte na fotkácj, by som dával už iba prípravky s hĺbkovým kontaktným účinkom (Shavit) alebo hĺbkovým a čiastočne systémovým a kontaktným účinkom (Melody Combi, Ridomil Gold Plus, alebo s dlhšou OL: Galben,  Mikal, Forum, Tanos, Curzate, Eclair...).Prípravky s intenzívnym účinkom proti múčnatke sú: Falcon, Zato, Discus, Quadris Max, Talendo, Collis, Eclair, IQ-Crystal... Eclair je plne systémový.

Ako vyzerajú Vaše zakorenené rezky? Aj tie majú chytené listy? Zbadal ste u interšpecifických odrôd okrem listov poškodené aj bobule?

                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 25.6.2012 7:07

Zdravím všechny. U mne na Hané je dosud réva bez příznaků napadení chorobami, přece jen srážky byly tady o dost menší než na jihu Moravy.
K fungicidům - asi bych se přimlouval nepoužít Ridomil, mám obavu z možné rezistence plísně k této chorobě obdobně jak je tomu u plísně okurkové. Zkusil bych přípravek, který není dosu u nás na révu registrován, byť se jmenuje Revus. U nás je registrován jen do brambor (protože je složkou přípravku Pergado F), ale v USA je registrován nejen tam, ale i do okurek, rajčat, révy a třeba salátu. Pro révu je v USA ochraná lhůta 14 dnů, pro ostatní plodiy ještě kratší.

                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5584) - 133.163 (?), 25.6.2012 8:58

Zajímavé, OL u tykvovitých je nula, u "Peppers and other Fruiting Vegetables" jeden den, velmi zajímavé, až se mi to zdá nemožné.

Co se týče napadení bobulí tak je u některých odrůd (např. Kodrjanka, obyč. a neznámé odrůdy také) také, nevím zda se vždy jedná o plíseň nebo padlí. Sazenice v kontejnerech napadeny nejsou, mám je umístěny tak že jsou více chráněny před výkyvy počasí. 

Snažím se výsadbou odolnějších odrůd alespoň trochu předejít nemocem,  ale když to ku_va už druhým rokem pomrzlo a rostliny nerodí, některé dokonce jen živoří, tak se nechci zbavit těch které alespoň rodí. Problém bude i ve vedení na pergole kde je rostlina hodně hustá a choroby doslova přitahuje.

Nasadil jsem svou kontejnerovanou pravokořenou letošní Loru do země a skoro po měsíci vypadá stále stejně, jako by si budovala nový kořenový systém a na zelené "kašlala". Je to normální?

V noci chcalo a teď už zase.
V noci chcalo a teď už zase.
                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 25.6.2012 11:12

Letošní rok s námi pěkně cvičí, na mé nové moštové viničce nejsou ještě výhony ani tak dlouhé, jak byly 17. května.
Sazenice někdy trčí, pokud je zelená, tak by měla začít růst, otázkou je, nakolik stihne vyzrát. Také mám jednu sazenici shodou okolností nové odrůdy, která neví, jestli má růst nebo ne. Nedá se nic dělat, musíme počkat.

                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 25.6.2012 11:39

V každém případě díky za ten tip a info o přípravku REVUS.

                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5584) - 133.163 (?), 25.6.2012 12:13

Dobrý den Paľo, přikládám snímek interspecifické stolní odrůdy Kodrjanka (vpravo) a obyčejné z Velkých Bílovic které se vzájemně prorůstají. Ohodnotil bych to asi takhle - "Pěšky jako za vozem"

Padlí nebo plíseň? Na listech je plíseň, přímý postřik i hroznu Quadrisem a toto je výsledek.


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika