Zahrada bez chemie - tipy a triky

Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 209.6 (?)
14.10.2009 11:54

Souhlasím, já si třeba rajčata v zimě nekoupím a salát si udělám se zelí(kapusta).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 13.10.2009 15:31

Juro, to jsme na tom stejně - letos jsem rajčata nestačil ani postříkat, ani pohnojit, právě sbírám poslední. Proti "chemickému" stavu mají zhruba třetinovou velikost. Měl jsem neuvěřitelnou kliku, že je nezahubila plíseň, nestačili jsme je sníst, alebylo jich dost pouze na přímou spotřebu.

host - 174.166 (?), 13.10.2009 19:05

"pokud chce dosáhnout nějaké slušné úrody musí se přizpůsobit klimatu a podmínkám, volit vhodné odrůdy a ošetření rostlin do dané lokality" - velmi dobrý postřeh, je to přesně tak. S tím dalším už se tak stoprocentně souhlasit nedá. Ekologické pěstování není časově náročnější, spíš naopak. Vypěstovat se toho dá dost, i když vzhledově se to asi nedá srovnávat s ovocem a zeleninou z obchodů - vzhledově, o chuti nemluvím, to už je jiná kategorie, chuť bývá určitě lepší u plodin ze zahrádky. Nechci tu dělat chytrou, zahradničím krátce, navíc na víkendové zahradě. Chemii nepoužívám a zkušenosti teprve sbírám. Proto se tak raduju nad založením tohoto vlákna. Můj názor je ten, že to, co bych vypěstovala s použitím chemie, si můžu zrovna tak koupit, a na zahradě pěstuju to, co se koupit nedá a co roste tak nějak samo, takže zatím hlavně ovoce, bylinky a jedlé květy, a teď se těším, že rozšířím sortiment i o zeleninu (z tipu na divoká rajčata jsem nadšená). Zatím mám s pěstováním střídavé úspěchy, loni bylo spoustu jablek, letos málo a je hodně hrušek, takže nesmutním nad tím, co není, a zpracovávám to, co je. Hanča

Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 209.6 (?), 13.10.2009 20:21

Tak to koukám... P.Mirku rajčata jíme, ale znám lidi, kteří je nemusí ani vidět.Taky jsme dříve pěstovali rajčata, zeleninu i brambory a chovali králiky, slepice. Na to potřebujete dost času. Zahradu máme v současné době k rekreaci a zeleninovou část jsme omezili na minimum.Chemii používám na postřik pro broskvoně, hrušně (jalovce nelikvidujeme) a proti mšicím.Další chemie je na slimáky, ale ještěrky na zahradě jsou, i ježek se objevuje. Pro ježka je větší nebezpečí náš pes, než granule proti slimákům.                   Letos jsem zakoupila rezistentní angrešt, loni jsem koupila rezis. jabloň.      Naštěstí padlí tu skoro nemáme, vyskytuje se skvrnitost u růží, letos málo a strupovitost jablek je hrozná, ale letos žádné nejsou a to chci řešit přeroubováním, což se mi daří-mám s toho radost.

No a k těm rajčatům, vyzkoušeli jsme vše, nejdříve jsme je pěstovali u jižní stěny baráku, nepršelo na ně, pak pod přístřeškem i v těch rukávech. Nic bez postřiku nešlo a rajčata teď už tady nepěstuje skoro nikdo. I ty vyvýšené záhony jsme vyzkoušeli. Jak říká babi-tady se pěstovaly odjakživa kobzale(brambory),fazole a vy rajčata, tož si blbnětě jak chcetě.           A k tomu poničenému prostředí, já vám nevím, ale když teď výjdu v zimním období na kopec, cestou mě nic nepálí v hrdle, necítím žádný štiplavý vzduch. Dříve byl nad naší vesnicí v údolí růžový mrak. Snad se to nezmění.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 14.10.2009 10:42
Píšete že rajčata jíte ale nepěstujete je. Jaká tedy jíte, ty ze supermarketu? Pokud já jím rajče, které si nevypěstuji, nikdy si nemohu být jistý čím a kdy naposledy bylo ošetřeno. A tady nedělám rozdíl mezi španělskými skleníky nebo našimi biofarmáři!

Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 209.6 (?), 14.10.2009 11:28

No ze stromu je asi neutrhnu, že. Ano, kupuji je i supermarketu. Když jedu v létě na Slovensko, koupím je u cesty od soukromníka. A v čem vidíte problém, kdo chce ten pěstuje, ale tady už vážně nikdo nepěstuje rajčata. Ti staří řeknou, na co a ti trochu mladší jako já, na to prostě namají čas. A mladí jsou většinou v městě a kteří tu bydlí mají okrasné zahrady.    

Sněží, letos o dost dříve než loni.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 14.10.2009 13:00
Takže na vlastní zahradě chemii ne, ale od cizího je to košer. Co oko nevidí, to srdce nebolí. Přeji hezký zasněžený den.

host - 231.226 (?), 14.10.2009 11:39

Niektoré veci idú aj bez chémie, ale niektoré nejdú ani s chémiou... napr.hrdza /rez/ hruškova sa dá obmedziť postrekom a ja mám velmi rád hrušky, ale ako donútiť suseda aby zlikvidoval tuje... hrdza / rez/ totiž prezimováva na tujích a v lete likviduje hrušky... takže kvôli zavlečeniu cudzokrajných okrasných stromov sme nútený používať chémiu... ale radšej by som mal hrušky bez postrekov, bolo by to lacnejšie a bez nervov... veď cena postreku niekedy sa vyrovná rovno kúpiť hotové hrušky a bez roboty,... podobne je to so slivkami... kde sa objaví šárka, nepomôže ani chémia... ani bez chémie... tam sa v celej oblasti pár rokov nesmie sadiť slivka... veľa záhradkárov toto nerešpektuje a skúša sadiť slivky a strieka a strieka a vlastne iba udržuje šárku pri živote... pleseň zemiaková /bramborová/ je podobná pliaga ako šárka... je už aj zákonom dané že kto zasadí napadnuté zemiaky hrozí mu finančný postih... a pár rokov sa v danej oblasti nesmú sadiť zemiaky... tých podobných príkladov bz bolo veľa takže iba zvážiť čo sa oplatí alebo skúsiť niečo iné... v každej oblasti sa bežne pestujú niektore plodiny a ostatné pre danú oblasť sú už iba v štádiu pokusov aj za cenu používania chémie... ale pokiaľ sa chémia používa v rozumnej miere a iba keď ju treba tak používať... bez nej by sme si iba zamorili aj územia ktoré sú ešte zdravé... neuznávam napríklad chémiu, aby v priebehu troch dní dozreli všetky paradajky / rajčatá / lebo to strojový zber vyžaduje...

Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 209.6 (?), 14.10.2009 11:54

Souhlasím, já si třeba rajčata v zimě nekoupím a salát si udělám se zelí(kapusta).

host - 201.151 (?), 14.10.2009 13:51

Rez hrušňová nepřezimuje na tůjích, ale na jalovci, takže proč by se soused zbavoval tůjí?

Kromě toho je to kosmetická záležitost, na plody to vliv prakticky nemá, takže mi připadá zbytečné to stříkat.

host - 16.190 (?), 14.10.2009 14:11

Rozdíl mezi normálním zemědělcem a bio zemědělcem.U nás se říká: normální stříká chemii ve dne, bio zemědělec v noci.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz