Roundup
|
|
|
|
|
|
|
host - 194.106 (?) 10.7.2017 11:37
Pane Stanislawe, vyjímečně nemáte pravdu.
Minulý týden, naprosto nezávisle na této debatě, jsem cosi zařizoval pro šéfa farmy v Jižních Čechách a dostali jsme se i k této otázce (u kafe) vysvětloval mně, jak zdesikují celý lán ječmene a rychle ho sklidí. Tedy je to běžná praxe proto aby byl porost celý ve stejném stavu a nelepil ve vytřasadlech kombajnu. dělají to prý standardně, bvždyť Roundap je neškodný a je to povolené.
Já si pamatuji, že se před 30 lety už desikovalo v malém také pole pro jetelové semínko, aby mlátička E 512 vymlátila lán za den a bez velkých ztrát.
Bez úsměvu, traktorista nehledá zelené kusy pod lesem, vezme to šmahem. Nic pozoruhodného na tom není.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.116 (?), 10.7.2017 21:53
Asi takhle - cca před deseti lety jsem zakoupila malé balení Roundapu, že jím zlikviduji pozůstalé výmladky po zlikvidovaném šeříku na kmínku. Roundup jsem dodnes neotevřela a výmladky holt občas ustřihnu (vykopat je nemohu, je tam jabloň a švestka)... Takhle jíme dost všelijakých sajrajtů, ani o tom nevíme... Když jsem kdysi četla články, že je genotoxický atd, že se dostává do spodních vod, rezidua že jsou zjišťována i v rostlinách sázených příští rok, že likviduje půdní organizmy atd, tak mne přešla chuť ho na své zahrádce někdy použít. Ale když někdo chce... Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4550) - 38.136 (?), 10.7.2017 22:49
No právě ta sláma z pole obsahuje zbytky herbicidů proti dvouděložným plevelům, to není glyfosátem. Stejné látky se používají i do trávníků. Dokonce i sláma, která se zkrmí, resp. trus z ní, obsahuje tyto herbicidy a může poškodit konkrétně ta rajčata.
Jak jsem dělal pokus s Lontrelem a rajčaty, tak rajčata jsou zatím OK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.38 (?), 10.7.2017 12:06
Stojím si za tím, co jsem napsal a co mi dnes řekl bývalý předseda rolnického družstva. Jen ale připomenu, že se dříve desikovalo přípravky Gramoxone a Reglone, které se už opravdu dlouho nepoužívají. Používalo se to třeba i u sadby brambor, když potřeboval kolchoz ukončit jejich růst. Pokud by traktorista něco bral šmahem, tak to musí být velmi bohaté družstvo, protože je to velmi nákladné. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář (206) - 211.122 (?), 10.7.2017 12:31
Holt mělo družstvo vašeho přítele předsedy (resp. přilehlá pole) štěstí, že jej nenavštívil dealer s prezentací o výhodách desikace glyfosátem před sklizní.
Dnes bohužel čas = peníze. A družstva která desikaci před sklizní provozují, určitě mají spočítáno že se jim výdaje na desikaci vrátí v urychlení mechanické sklizně, brzkém vysetí (a tedy dřívějším uzrátí) další plodiny atd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|